Residuum 20 vuotta, osa 4:

Uusia askelia kiertotalouden kehittämisessä

Napapiirin Residuum Oy perustettiin 14.12.2001. Vuonna 2021 yhtiön perustamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta. Julkaisimme syksyn KomPosti-asiakaslehdessämme aikajanan vuosien varrella tapahtuneista merkittävistä askelista. Kerromme aikajanan askelista enemmän nettisivuillamme loppuvuoden aikana.

Aikajana

Napapiirin Residuumin 20-vuotisjuhlavuoden historiajuttusarjan kolme ensimmäistä osaa on jo julkaistu – löydät linkit niihin tämän jutun lopusta. Neljännessä, ja samalla viimeisessä, osassa katsotaan lähihistoriaa ja nykyaikaa, kun esittelyvuorossa ovat merkittävät askeleet vuosilta 2016-2021.

 

Paljon toivotun muovipakkausten keräyksen aloittaminen

Yksi rovaniemeläisten suurista kierrätystoiveista toteutui heinäkuussa 2016, kun kotitalouksien muovipakkauksia alettiin kerätä kolmella ekopisteellä Rovaniemellä. Kaksi vuotta myöhemmin, elokuussa 2018, myös Ranuan ja Pellon asukkaiden toiveisiin vastattiin: Residuum hankki kuntiin muovipuristimet ja sitoutui huolehtimaan keräyksestä koituvista kustannuksista, kuten puristimien tyhjennyksistä ja huoltotöistä sekä muovijätteen kuljetuksista Rovaniemelle.

Muovinkeräys oli toivottu lisä keräysverkostoon, ja muovipakkausten keräysmäärät ovatkin kasvaneet vuosien varrella selvästi. Vuonna 2017 Residuumin toimialueella kotitalouksilta kerättiin pakkausmuovia noin 130 tonnia, kun vuonna 2020 vastaava luku oli jo 331 tonnia. Muovinkeräys kiinnostaa edelleen myös neuvontakysymyksistä päätellen: kevään 2021 KomPosti-asiakaslehden kyselyn mukaan muovin lajittelu ja kierrätys olivat asioita, joista kaivattiin selkeästi eniten lisätietoa.

Ranuan ekopisteen muovinpuristin talvella.
Napapiirin Residuum hankki muovinpuristimet Ranualle ja Pelloon. Kuvassa Ranuan Hillamarketin ekopisteen puristin talvella 2018.

Neuvontatempauksilla lisätietoa lajittelusta kuntalaisille

Residuum järjesti yhdessä Pidä Lappi Siistinä ry:n kanssa päiväkoti-ikäisille suunnatun 10 viikkoa kestäneen päiväkotikiertueen keväällä 2018. Kiertueella päiväkodeissa esitettiin näytelmää, jossa pohdittiin vuorovaikutuksellisesti ja lapsia osallistamalla monenlaisia teemoja, kuten luonnon roskaantumista, eri materiaalien alkuperiä sekä oikeita kierrätyskäytäntöjä.

Päiväkotikiertue sai osakseen paljon kiitosta ja positiivista palautetta, ja se muistetaan yhä vuosia sen toteuttamisen jälkeenkin. Näytelmän näki kevään 2018 aikana yhteensä 1581 henkilöä, ja se tavoitti yli puolet Residuumin toiminta-alueen päiväkodeista.

Kierrätyskamukäsinuket ulkona talvella.
Päiväkotikiertueella mukana olleet kierrätyskamut ovat jääneet monen lapsen mieleen.

Toinen positiivista huomiota kerännyt neuvontatempaus oli Solekko lajitella -kampanja, joka järjestettiin vuosina 2017-2020. Kampanjassa olivat mukana Napapiirin Residuum, Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco, Perämeren Jätehuolto, Kiertokaari sekä Oulun Energia. Kolmivuotisen kampanjan ensisijainen tavoite oli yhdessä asukkaiden kanssa vähentää syntyvän jätteen määrää, ja mikäli jätettä kuitenkin syntyy, kierrättää se materiaalina.

Solekko lajitella -kampanjan päähenkilönä toimi Jope Ruonansuun hahmo Mauri Äkäslompolo. Erityisen mieleenpainuvia asukkaille olivat Äkäslompolon Maurin lajitteluun ja kierrätykseen liittyvät humoristiset videot. Tämän tekstin alta voit katsoa Maurin suosituimman videon, joka käsittelee joulukinkun paistorasvan hävittämistä. Kaikki videot löytyvät edelleen kampanjan YouTube-kanavalta – käy sinäkin ottamassa oppia Maurilta!

Mauri Äkäslompolon videot

Toimipisteiden brändiuudistukset

Vuosina 2018 ja 2019 Residuumin toimipisteiden nimet ja visuaaliset ilmeet uudistettiin. Uudistuksilla haluttiin tukea Residuumin visiota olla kehittyvä kiertotalouden toimija, joten jätteen sijaan toimipisteidenkin osalta päätettiin korostaa kierrättämistä ja kiertotaloutta. Alakorkalon jäteasema sai nimen Kierrätyspuisto Residuum, Ranuan jäteasemasta tuli Kierrätysasema Ranua ja Pellon Mustimaan jäteasemasta Kierrätysasema Pello. Samalla palveluiden tavoitettavuutta tehostettiin uusimalla alueiden opasteet.

Kierratyspuisto residuum kuvitettu kartta
Kierrätyspuisto Residuumille luotiin toimipisteiden brändiuudistuksessa uusi visuaalinen ilme.

Biojätteen käsittelyn muutoksella uusia askelia kiertotaloudessa

Vuoden 2020 huhtikuussa Residuum otti uusia askelia arktisessa kiertotaloudessa, kun Rovaniemen, Ranuan ja Pellon kuntalaisten biojätteistä alettiin tuottaa kotimaista uusiutuvaa biokaasua ja kierrätysravinteita Gasumin Oulun biokaasulaitoksella. Aiemmin Residuumin toimialueen biojätteet kompostoitiin Kuusiselän kaatopaikalla. Biokaasun tuotannon myötä mahdollistui myös biojätteiden luonnollisessa mädätysprosessissa vapautuvan energian hyödyntäminen.

Biojätteen käsittelyn muutoksen myötä myös sen vastaanottoa muutettiin. Vastaanottoa varten Kierrätyspuisto Residuumiin rakennettiin Bioasema, johon jätteenkuljetusyritykset alkoivat tuoda keräämäänsä biojätettä keväästä 2020 lähtien. Samalla uusittiin biojätteen lajitteluohjeistusta vastaamaan uutta käsittelytapaa. Suurin muutos lajitteluohjeeseen oli se, että biojätteen pakkauksen ei enää tarvinnut olla biohajoava, vaan pakkaukseksi sopi esimerkiksi muovinen leipäpussi.

Bioaseman hiekan- ja rasvanerotuskaivojätteen vastaanottopaikka.
Rovaniemelle rakennettiin Bioasema, johon jätteenkuljetusyritykset alkoivat tuoda biojätettä sekä rasvan- ja hiekanerotuskaivojätteitä huhtikuussa 2020. Kuvassa Bioasema ennen sen käyttöönottoa.

Jätelain ja jätehuoltomääräysten uudistuksilla kohti kierrätystavoitteita

Jätehuoltomääräyksiä ja jätelainsäädäntöä uudistettiin vuonna 2021. Uudet jätehuoltomääräykset astuivat voimaan huhtikuussa 2021 ja jätelaki heinäkuussa 2021. Molemmat uudistukset toivat uusia velvoitteita etenkin taloyhtiöille: taajama-alueilla sijaitsevien vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjen täytyy jatkossa kerätä kartonki-, lasi- ja muovipakkaukset sekä pienmetalli ja biojäte erikseen. Jätelain mukaan biojätteen keräys tulee laajenemaan yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikkiin asuinrakennuksiin, myös omakotitaloihin, vuodesta 2024 alkaen. Lisäksi poistotekstiilin keräys on aloitettava viimeistään vuonna 2023.

Residuumin toimintaan jätelainsäädännön uudistuksella tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia, sillä pakkaus- ja biojätteiden keräys asuinkiinteistöiltä tulee siirtymään kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen asteittain lähivuosina. Residuum hoitaa kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen omistajakunnissaan eli Rovaniemellä, Ranualla ja Pellossa. Residuum tulee järjestämään myös poistotekstiilin aluekeräyksen.

Nainen lajittelee keittiössä.
Jätehuoltomääräyksillä ja jätelailla tavoitellaan korkeampaa kierrätysastetta. Esimerkiksi taloyhtiössä asukkaiden jätteiden lajittelu helpottuu, kun keräysastiat tulevat kotipihaan.

Tämä oli viimeinen osa Residuumin historiaa käsittelevässä juttusarjassa. 14.12.2021 Residuum on ollut tuomassa ekoa arkeen Rovaniemellä, Ranualla ja Pellossa jo 20 vuotta. Kahdenkymmenen vuoden aikana on nähty suuria muutoksia jätehuollossa sekä suhtautumisessa siihen – jätehuollosta on tullut osa kiertotaloutta. Kiertotalous on tärkeää myös Residuumin toiminnassa, ja Residuumin visiona onkin olla palveluitaan rohkeasti kehittävä, vastuullinen, luottamusta herättävä ja vakavarainen arktisen kiertotalouden toimija Lapin alueella. Näillä teemoilla on hyvä jatkaa palveluiden ja toimintojen kehittämistä tulevatkin vuodet.

 

Lue myös aiemmin julkaistut osat:

Osa 1: Yhtiön perustaminen ja liiketoiminnan aloittaminen
Osa 2: Palvelujen kehittämistä ekomaksuilla                               
Osa 3: Jätteenpolttoon valmistautuminen ja siirtyminen 


Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia