Jätelaki ja säädökset
Suomen jätelainsäädäntö seuraa EU:n jätelainsäädäntöä, mutta on joiltakin osin EU:n vastaavia säännöksiä tiukempi. Valtakunnallisen jätelain lisäksi kunnilla on oikeus antaa kuntakohtaisia jätehuoltomääräyksiä.
Jätelaki ja säädökset
Jätealaa säätelevät mm. jätelaki ja -asetus, ympäristönsuojelulaki ja -asetus, lukuisat ympäristöministeriön ja valtioneuvoston asetukset ja päätökset sekä kunnalliset jätehuoltomääräykset. Napapiirin Residuum on vastuullisena toimijana velvollinen noudattamaan jätealaa koskevia säännöksiä. Säännösten mukainen jätteiden käsittely aiheuttaa kuluja, joita katetaan asiakkailta perittävillä jäte- ja perusmaksuilla. Kattava lista valtakunnallisista säädöksistä löytyy ympäristöministeriöltä.
Jätehuoltomääräykset
Suomen kunnilla on oikeus antaa tarkentavia kuntakohtaisia määräyksiä jätehuollossa. Rovaniemen, Ranuan ja Pellon jätehuoltomääräyksissä on määritelty muun muassa jätteiden lajitteluvelvoitteet sekä erilaisten jätteiden keräysvälineiden tyhjennysvälit jätelajista riippuen.
Jätehuollon viranomaiset
Rovaniemen, Ranuan ja Pellon kuntien alueilla jätehuollon viranomaistehtäviä hoitaa Rovaniemen kaupungin yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan jätehuoltojaosto.
Jätelakiuudistus
Uusi jätelaki astui voimaan 19.7.2021. Uudistuksen myötä kunnilla, jätteen haltijoilla sekä pakkausten tuottajilla on jatkossa aiempaa tiukempia jätteiden erilliskeräysvelvoitteita. Uudistuksen tavoitteena on nostaa asumisessa ja palveluissa syntyvän jätteen, eli yhdyskuntajätteen, kierrätystä merkittävästi. EU:n jäsenmaiden yhdyskuntajätteiden kokonaismäärästä pitäisi hyödyntää materiaalina 65 % vuoteen 2035 mennessä.
Muutoksia yli 4 asuinhuoneiston taloyhtiöiden jätehuoltoon
Kotitalouksille uudistus tarkoittaa entistä parempia jätehuoltopalveluja suoraan kiinteistöille: pakkausjätteiden ja biojätteen lajittelu ja erilliskeräys tulee järjestää taajamissa kaikilla kiinteistöillä, joissa asuinhuoneistoja on 5 tai enemmän. Rovaniemellä, Pellossa ja Ranualla yli neljän asuinhuoneiston kiinteistöillä on tullut olla jätehuoltomääräysten mukaisesti keräysastiat seitsemälle eri jätejakeelle viimeistään 1.10.2022. Keräys on järjestettävä sekajätteelle, biojätteelle, lasille, metallille, kartongille, paperille ja muovipakkauksille.
Heinäkuussa 2023 pakkaus- ja biojätteiden keräykset siirtyivät kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen taajamien yli 4 huoneiston asuinkiinteistöiltä. Napapiirin Residuum kilpailuttaa kuljetukset.
Biojätteen keräysvelvollisuus laajenee
Biojätteen keräysvelvoite laajeni koskemaan Rovaniemen keskustaajaman kaikkia asuinkiinteistöjä 19.7.2024 alkaen. Napapiirin Residuum kilpailutti asuinkiinteistöjen biojätteen erilliskeräyksen Rovaniemen keskustaajamissa, ja biojätteen kuljetukset siirtyivät kunnan järjestämiksi. Biojätteen keräysvelvoitteen voi täyttää joko liittymällä biojätteen erilliskeräykseen joko yksin tai luomalla kimpan lähellä sijaitsevien kiinteistöjen kanssa, tai kompostoimalla. Kompostointi tulee järjestää jätehuoltomääräysten ja jätelain mukaisesti, ja siitä tulee tehdä kompostointi-ilmoitus Napapiirin Residuumille.
1.9.2022 alkaen kaikki kompostorit on tullut ilmoittaa kompostointirekisteriin Napapiirin Residuumin nettisivuilta löytyvällä kompostointi-ilmoituksella. Kompostorin rekisteröintivelvollisuus koskee uuden jätelain mukaan koko Suomea. Rekisterillä kerätään tietoa biojätteen kierrätysasteesta.
Poistotekstiilikeräys
Tammikuussa 2023 jätelaki velvoitti jätelaitokset aloittamaan poistotekstiilikeräyksen toimialueellaan. Poistotekstiiliä on alettu keräämään Napapiirin Residuumin toimialueella vuoden 2023 alussa. Poistotekstiili on uusi jätelaji, johon saa lajitella käyttökelvottomia, mutta puhtaita tekstiilejä.