Perusmaksu

Jätehuollon perusmaksu on huoneistokohtainen jätehuollon vuosimaksu, joka peritään kaikista vakituisessa ja vapaa-ajan asumisessa käytettävistä huoneistoista toimialueellamme. Jätehuollon perusmaksu ei liity kiinteistökohtaisen jätehuollon järjestämiseen.

Perusmaksulla katetaan seuraavia asioita:

Hyötyjätehuolto
Vaarallisten jätteiden jätehuolto
Jätehuollon tiedotus ja neuvonta
Poistotekstiilikeräys
Vuosittaiset keräyskierrokset
Kierrätysasemapalvelut
Jätehuollon viranomaistehtävät

Perusmaksun suuruus

Asumismuoto
Hinta
Vakituinen asunto
32,26 € /vuosi
Vapaa-ajan asunto
16,13 €/vuosi

Mihin perusmaksu perustuu?

Jätehuollon perusmaksu perustuu Suomen lainsäädäntöön. Laki edellyttää kuntien järjestävän hyötyjätehuollon, vaarallisten jätteiden jätehuollon ja jäteneuvonnan palvelut asukkailleen sekä jätehuollon viranomaistehtävät. Pellon, Ranuan ja Rovaniemen kuntien jätehuollon palvelutehtäviä hoitaa Napapiirin Residuum Oy. Jätehuoltopalveluita ei lain mukaan saa järjestää verovaroilla, vaan niiden järjestämiseksi tulee periä erillisiä jätemaksuja.

Miten maksu määräytyy?

Maksu koskee kaikkia asuttavissa olevia asuinhuoneistoja ja vapaa-ajan asumiseen tarkoitettuja huoneistoja riippumatta siitä, ovatko ne maksuunpanohetkellä asuttuja vai eivät. Maksu on eri suuruinen vakituiselle ja vapaa-ajan asunnolle. Perusmaksua ei peritä rakentamattomilta ja rakenteilla olevista huoneistoista. Maksua ei peritä myöskään niiltä huoneistoilta, jotka on viranomaisen lausunnolla todettu asuinkelvottomiksi. Tyhjillään olevat omakotitalot saavat vapautuksen maksusta, jos niiden sähköliittymä on purettu. Sähköliittymän pysyvästä sulkemisesta on toimitettava kirjallinen todistus jäteyhtiölle.

Voiko maksusta vapautua?

Maksua ei peritä niiltä huoneistoilta, jotka on viranomaisen lausunnolla todettu asuinkelvottomiksi. Tyhjillään olevat omakotitalot saavat vapautuksen maksusta, jos niiden sähköliittymä on pysyvästi purettu sähköyhtiön toimesta. Sähköliittymän pysyvästä sulkemisesta on toimitettava kirjallinen todistus jäteyhtiölle.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin perusmaksusta.

Usein kysyttyä