Kompostointi

Kompostoimalla hyötykäytät biojätteesi tehokkaasti. Tältä sivulta löydät tietoa kompostoinnista ja apua esimerkiksi kompostoinnin aloittamiseen. Sivulta löydät myös ladattavan kompostointioppaan.

Kompostointi kannattaa

Biojätettä eli eloperäistä jätettä syntyy jokaisessa kotitaloudessa. Biojätettä eksyy usein sekajätteen sekaan, josta se ei pääse hyötykäyttöön. Lajittelemalla ja kierrättämällä biojätteen oikein se voidaan hyödyntää ja se saa uuden elämän.

Kompostointi on ympäristöystävällinen ja hyvä tapa hyödyntää kodissa syntyvä biojäte. Kompostointi tarjoaa myös muita etuja, kuten lannoitteen sekä ravinnerikkaan mullan syntymisen. Kompostointi on tehokas tapa kantaa kortensa kiertotalouden kekoon.

Näiden hyötyjen lisäksi kompostointi mahdollistaa taloudellisia etuja, kuten sekajätteen tyhjennysvälien pidentämisen sekä biojätteen tyhjentämiskulujen poistumisen. Kompostoinnista voi myös saada itselleen harrastuksen, joka kannustaa ulkoiluun ja puutarhanhoitoon.

Biojätteen keräysvelvoite laajentuu koskemaan Rovaniemen keskustaajaman kaikkia asuinkiinteistöjä 19.7.2024 alkaen. Kompostointi on yksi biojätteen keräystavoista. Oman asuinkiinteistön biojätteen keräystapa tulee ilmoittaa Residuumille viimeistään 15.1.2024. Ilmoitusta voi muuttaa sen tekemisen jälkeen.

Ohjeet ilmoituksen tekemiseen löytyvät täältä:

Biojätteen lajittelusta ilmoittaminen

Mitä kompostoriin voi laittaa?

Elintarvikejätteelle tarkoitettuun kompostoriin voi laittaa
  • ruoantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeet
  • kalanruodot, pienet luut
  • kahvinporot ja suodatinpussit
  • teeporot ja teepussit
  • kasvisten ja hedelmien kuoret
  • sienien ja marjojen perkuujätteet
  • pehmeät paperit (talouspaperi, servetit)
  • kananmunan kuoret
  • puutarha- ja haravointijätteet
  • kukkamulta
  • lemmikkihäkkien kuivikkeet
Puutarhajätteelle tarkoitettuun kompostoriin voi laittaa
  • puiden lehdet
  • heinät
  • pienet risut ja oksat
  • ruohonleikkuujätteet
  • kukkamullat ja kasvinjätteet
  • silputut oksat ja kukkavarret
  • kuivatut rikkaruohot

Ohjeita kompostointiin

  • Kompostorin hankkiminen

    Kompostori on suurin kompostoinnin investointi. Biojätteen kompostointiin tarkoitetulle kompostorille on vaatimukset, jotka tulee täyttyä:

    1. Kompostorin tulee olla tarkoitettu biojätteen kompostointiin
    2. Kompostorin on oltava haittaeläinsuojattu
    3. Kompostorin pitää olla hyvin ilmastoitu

    Kannattaa myös hankkia kompostori, joka kestää käyttöä pitkään. Käyttöikää pidentää kuluvien osien vaihtomahdollisuus. Kompostorit, joissa on takuu, ovat usein kestäviä.

    Kompostereja löytyy myös eri kokoisina. Koon valintaan vaikuttaa taloudessa syntyvän biojätteen määrä.

    Biojätteen voi käsitellä myös bokashilla, jos jälkikäsittelyn hoitaa asianmukaisesti niin sanotulla multatehtaalla tai kompostorissa.

  • Kompostin paikka

    Kompostin paikan saa valita itse, kunhan muistaa muutaman seikan:

    1. Kompostori kannattaa sijoittaa kuivaan ja suojaisaan paikkaan
    2. Kompostorin läheisyydessä tulee olla tilaa sen tyhjentämiseen ja kompostoinnille tärkeille tarvikkeille, kuten kuivikkeille ja kompostimöyhentimelle
    3. Paikasta ei saa seurata vaaraa tai haittaa terveydelle, ympäristölle tai naapureille
    4. Jos kompostorin sijoittaa alle 3 metrin päähän naapurin tontista, vaaditaan naapurin suostumus
  • Välineet kompostointiin

    Kompostori on tärkein väline kompostoinnissa, mutta sen lisäksi tarvitsee muutakin. Kannattaa hankkia ainakin kuivikeaineita ja jotain, millä sekoittaa kompostia, esimerkiksi kompostimöyhennin. Kuivikkeita on erilaisia, ja niissä on erilaisia ominaisuuksia.

    Yleisiä kuivikkeita:

    1. Kuorike
    2. Sahanpuru, kutterinlastu
    3. Heinät, oljet ja ruohot
    4. Kuivattu haravointijäte: puiden lehdet ja neulaskarike
    5. Oksa- ja risukuivike
    6. Turve
  • Kompostoinnin vaiheet

    Hoidetussa kompostissa jätteen hajottamisesta huolehtivat pieneliöt, esimerkiksi sienet, bakteerit, sädesienet ja lierot. Kompostin hajottajaeliöt tarvitsevat happea ja riittävästi kosteutta oikeassa suhteessa. Kompostoinnin vaiheet voidaan jakaa kolmeen: lämpenemisvaihe, kuumavaihe ja jäähtymisvaihe. Se, miten vaiheet esiintyvät, riippuu kompostointitavasta ja kompostorin koosta.  

    Vaihe 1: Lämpenemisvaihe 

    Tässä vaiheessa kompostin valtaavat bakteerit ja sädesienet, jotka käyttävät ravintonaan esimerkiksi sokereja ja valkuaisaineita. Lämpenemisvaiheessa kompostin pH-arvo laskee eli se muuttuu happamaksi. Ajan kuluessa pH-arvo kuitenkin neutralisoituu. Lämpenemisvaihe kestää hyvin toimivassa kompostissa muutaman päivän. 

    Jos vaikuttaa, että kompostointiprosessi ei ala käynnistyä, kannattaa lisätä biojätettä ja/tai tarkastaa kompostorin olosuhteet. Jos kaikki vaikuttaa olevan kunnossa, kompostointiprosessia voi pyrkiä jouduttamaan kompostiherätteillä.

    Vaihe 2: Kuumavaihe 

    Jos komposti toimii hyvin, se lämpenee muutamassa päivässä 30-50 asteeseen. Samalla lämpenemisvaiheen bakteerit ja sädesienet korvaantuvat kuumavaiheen hajottajilla. Ne käyttävät ravinnokseen helposti hajoavia ravintoaineita. Kuumavaiheessa kompostin lämpötila voi nousta yli 80 asteeseen. Kuumavaihe kestää yleensä muutaman viikon.  

    Vaihe 3: Jäähtymisvaihe 

    Jäähtymisvaiheessa, nimensä mukaan, kompostin lämpötila alkaa laskea. Tämän myötä uudet hajottajat valtaavat kompostin. Tässä vaiheessa kompostin seassa voi kasvaa sieniä. Homesienetkin kuuluvat kompostiin, joten niitä ei kannata säikähtää. Kompostissa voi myös vilistä elämää, kuten koppakuoriaisia sekä tunkiolieroja. Jäähtymisvaihe voi kestää kuukausia.  

    Vaiheet ovat selkeästi nähtävissä, kun kompostorin täyttää kerralla täyteen. Normaalisti kotitalouksissa kompostoria täytetään kuitenkin vähän kerrallaan, joten kompostissa voi olla monta vaihetta käynnissä samanaikaisesti.  

    Jos kompostin tila ei muutu pitkään aikaan, kannattaa tarkastaa tilannetta esimerkiksi kompostointioppaastamme löytyvästä vianetsintäkaaviosta.

  • Kompostimullan kypsyminen

    Kompostoinnissa syntyvä multa on monikäyttöistä ja ravinnerikasta. Kompostoinnissa syntyvää multaa voi käyttää raakana, puolikypsänä, kypsänä tai täysin kypsänä. Käyttötarkoituksesta riippuu, kuinka kypsää multaa kannattaa käyttää, sillä kaikki kasvit sietävät kompostimultaa eri tavoin. Kompostimultaa voi käyttää kaikkialla puutarhassa, esimerkiksi kasvimaalla tai nurmikon lannoittamisessa. Erityisesti monivuotiset kasvit hyötyvät kompostimullan käytöstä.  

    Kompostin kypsymiseen vaikuttavat kompostin hoito, kompostorin toimivuus sekä kompostoitava jäte. Asianmukaisella hoidolla varmistat kompostin hajoamisen ja reagoimalla kompostorin mahdollisiin häiriötilanteisiin mahdollistat sen hyvän toimivuuden.

    Milloin biojätteestä tulee multaa? 

    Täysin kypsän kompostimullan valmistumiseen menee yleensä noin yhdestä kahteen vuotta. Ei kuitenkaan hätää, jos et malta odottaa vähintään vuotta, sillä multaa voi käyttää raakana tai puolikypsänäkin eri tarkoituksiin. 

    Komposti on kypsää, kun siinä ei ole enää hajoamattomia aineksia. Puunoksia, luita ja kananmunankuoria voi edelleen löytyä. Hajoamattomia aineksia voi hyötykäyttää seuraavaan kompostiainekseen, sillä ne edistävät sen kypsymistä.  

    Taulukko mullan eri kypsyysasteista ja niiden käyttötarkoituksista löytyy ladattavasta kompostointioppaastamme.

  • Talvikompostointi

    Kompostoida voi talvisinkin, kunhan kylmät ilmat ottaa kompostorin hoidossa huomioon. Tähän on listattu tärkeimmät tärpit talvikompostoinnista:

    1. Tee kompostoriin tilaa, mutta älä jätä sitä tyhjäksi.
    2. Säädä ilma-aukkoa pienemmälle.
    3. Muista runsas kuivikkeen käyttö. Jos mahdollista, säilytä kuiviketta lämpimässä.
    4. Kompostoria on tärkeää täyttää säännöllisesti, ja muista sekoittaa sitä noin 3-4 viikon välein.
    5. Varmista, että kompostorille on mahdollista viedä biojätettä myös talvisin.
    6. Jos kompostorin lämpötila laskee pakkasilla liian alas, sitä voi lämmittää esimerkiksi kuumavesipullolla.

    Ei kannata säikähtää, jos kompostori jäätyy talvella. Sen normaali toiminta jatkuu keväällä. Kompostorin täyttöä voi siis jatkaa talvellakin. Kannattaa huomioda, että kompostin jäätyessä se ei painu kasaan samalla tavalla kuin kesäisin, joten talvisin komposti vie enemmän tilaa.

Kompostointi-ilmoitus

  • Kompostoinnista tulee tehdä kompostointi-ilmoitus. 
  • Jos kompostoit vain kesäisin, voit liittyä biojätteen keräykseen talveksi. Tällöin sinun tulee hankkia oma biojätteen keräysastia. Residuum toimittaa keräysastiat veloituksetta keräysalueidensa kotitalouksiin vain ympärivuotista keräystä varten. Kompostorista tulee tehdä kompostointi-ilmoitus, vaikka se olisi käytössä vain osan vuodesta.
  • Useamman talouden käyttäessä samaa kompostoria tulee jätteen käsittelystä vastaavan henkilön tehdä kompostointi-ilmoitus. Yhteistä kompostoria voi käyttää enintään 5 lähekkäin sijaitsevaa huoneistoa.

Tee kompostointi-ilmoitus sähköisessä asiointipalvelussamme.

Sähköiseen asiointipalveluun

Kompostointi-ilmoituksen voit täyttää myös rekisteröitymättä täällä.

Ladattava kompostointiopas

Ladattava kompostointiopas