Usein kysyttyä

Tälle sivulle olemme koonneet asiakkaitamme askarruttaneita kysymyksiä ja laatineet niille vastaukset.

Taloyhtiön jätehuolto

 • Mitä jätteitä taloyhtiöissä pitää kerätä?

  Jätelain ja jätehuoltomääräysten mukaisesti taajama-alueiden vähintään 5 huoneiston taloyhtiöissä tulee olla astiat seitsemälle eri jätejakeelle: polttokelpoiselle sekajätteelle, biojätteelle, kartonki-, muovi- ja lasipakkauksille, pienmetallille sekä keräyspaperille.

 • Kuka tyhjentää taloyhtiön jäteastiat?

  Bio- ja pakkausjätteiden (kartonki-, muovi-, lasi- ja metallipakkaukset) tyhjennykset kuuluvat jätelain mukaan kunnan vastuulle. Käytännössä Rovaniemellä ja Ranualla kuljetukset kilpailuttaa ja järjestää Napapiirin Residuum Oy. Kaikki keräykseen liittyvät asiat hoidetaan siis Napapiirin Residuumin kanssa.

  Rovaniemellä polttokelpoinen sekajäte sekä keräyspaperi ovat kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiö on itse kilpailuttanut, mikä yritys tyhjentää nämä astiat.

  Ranualla on kunnan järjestämä jätteenkeräys kaikkien jakeiden osalta, eli Napapiirin Residuum kilpailuttaa ja järjestää kuljetukset.

  Pellossa on kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus kaikkien jätejakeiden osalta.

 • Keräysastia on täynnä tai sitä ei ole tyhjennetty sovitusti. Miten taloyhtiön tulee toimia?

  Jos kyseessä on bio- tai pakkausjätteen keräysastia Rovaniemen taajama-alueilla tai Ranualla, hoidetaan asia Napapiirin Residuumin kanssa. Taloyhtiöissä yhteydenotot tulee tehdä isännöitsijän tai muun taloyhtiön jätehuollosta vastaavan henkilön kautta.

  Isännöitsijä tai muu taloyhtiön jätehuollosta vastaava henkilö voi tarkistaa ja muuttaa taloyhtiön jätehuollon palveluita (esim. tyhjennysrytmit, astiakoko, laskutustiedot) sähköisestä asiointipalvelusta. Tunnukset tilataan osoitteesta asiakaspalvelu@residuum.fi. Tutustu sähköiseen asiointiin täällä.

  Ongelmatilanteissa isännöitsijä tai muu taloyhtiön jätehuollosta vastaava henkilö voi olla yhteydessä Napapiirin Residuumin asiakaspalveluun. Yhteydenotot toivotaan ensisijaisesti sähköpostitse asiakaspalvelu@residuum.fi. Puhelinpalvelu on avoinna ma-pe klo 9-15 puh. 0207 120 230 (asiakaspalvelu) tai 0800 120 230 (maksuton lajitteluneuvonta).

 • Voiko tyhjennyspäivän ja -välin tarkistaa jostain?

  Isännöitsijä tai muu taloyhtiön jätehuollosta vastaava henkilö voi tarkistaa ja muuttaa taloyhtiön jätehuollon palveluita (esim. tyhjennysrytmit, astiakoko, laskutustiedot) sähköisestä asiointipalvelusta. Tunnukset tilataan osoitteesta asiakaspalvelu@residuum.fi. Tutustu sähköiseen asiointiin täällä.

  Jätehuollon palvelut voi tarkistaa myös asiakaspalvelustamme. Yhteydenotot toivotaan ensisijaisesti sähköpostitse asiakaspalvelu@residuum.fi. Puhelinpalvelu on avoinna ma-pe klo 9-15 puh. 0207 120 230 (asiakaspalvelu) tai 0800 120 230 (maksuton lajitteluneuvonta).

 • Miten taloyhtiön jätehuoltoon voi tehdä muutoksia (esim. astiakoko, tyhjennysväli)?

  Isännöitsijä tai muu taloyhtiön jätehuollosta vastaava henkilö voi tarkistaa ja muuttaa taloyhtiön jätehuollon palveluita (esim. tyhjennysrytmit, astiakoko, laskutustiedot) sähköisestä asiointipalvelusta. Tunnukset tilataan osoitteesta asiakaspalvelu@residuum.fi. Tutustu sähköiseen asiointiin täällä.

  Jätehuollon palveluita voi muuttaa myös asiakaspalvelumme kautta. Yhteydenotot toivotaan ensisijaisesti sähköpostitse asiakaspalvelu@residuum.fi. Puhelinpalvelu on avoinna ma-pe klo 9-15 puh. 0207 120 230 (asiakaspalvelu) tai 0800 120 230 (maksuton lajitteluneuvonta).

 • Paljonko astiatyhjennykset maksavat?

  Astioiden tyhjennyshinnat on määritelty jätetaksassa. Tyhjennyshinnat löytyvät nettisivuiltamme täältä.

Bio- ja pakkausjätteen keräys pientalossa (omakotitalot sekä alle 5 huoneiston taloyhtiöt)

 • Mitä jätteitä omakotitalossa pitää kerätä?

  Pientaloilla, eli omakoti- ja paritaloilla sekä alle 5 huoneiston taloyhtiöillä, tulee olla keräys polttokelpoiselle sekajätteelle. Lisäksi 19.7.2024 alkaen Rovaniemen keskustaajama-alueilla biojäte tulee joko kompostoida tai liittyä biojätteen erilliskeräykseen. Tietoa aiheesta sekä keräysalueet löydät täältä.

  Pakkausjätteet, eli muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkaukset voi viedä ekopisteelle veloituksetta. Kaikkien ekopisteiden sijainnit löydät täältä. Halutessaan myös omakotitaloon voi tilata Residuumilta pakkausjätteen keräysastian. Lue lisää tältä sivulta.

 • Milloin biojätteen erilliskeräys alkaa omakotitaloissa? Mitä alueita velvoite koskee?

  Biojätteen keräysvelvoite omakotitaloille alkaa Rovaniemen keskustaajamissa 19.7.2024. Keräysvelvoite tulee jätelaista.

  Velvoite koskee Rovaniemen keskustaajamia. Halutessaan Residuumin keräysalueille kuuluvat omakotitalot voivat jo liittyä keräykseen. Keräysalueet sekä paljon muuta tietoa keräykseen liittyen löytyy täältä.

  Katso keräysalueet

 • Millaisia kuluja omakotiasujille tulee biojätteen erilliskeräysvelvoitteesta? Maksaako biojätekeräykseen liittyminen?

  Biojätteen erilliskeräysvelvoitteesta voi huolehtia joko kompostoimalla ja täyttämällä kompostointi-ilmoituksen tai liittymällä biojätekeräykseen. Kannattaa huomioida, että kompostoinnin aloittamisen tai biojätekeräykseen liittymisen jälkeen polttokelpoisen sekajätteen tyhjennysvälin voi pidentää jopa 8 viikkoon ympäri vuoden, mikä laskee polttokelpoisen sekajätteen tyhjennyskuluja.

  Kompostoinnin kustannukset:
  Kompostorin hankkiminen, yleensä noin 100-500 €, minkä jälkeen sen ylläpitoon liittyvät mahdolliset kustannukset (esim. kuivikkeet).

  Esimerkkilaskelma biojätekeräykseen liittymisestä:
  Biojätettä kerätään suoraan kiinteistöiltä, eli tyhjennykset maksavat. Astioiden tyhjennyshinnat on määritelty jätetaksassa. Tyhjennyshinnat löytyvät nettisivuiltamme täältä. Tyhjennyshinta sisältää tyhjennyksen lisäksi astian sekä säkityksen.

  Biojätteen tyhjennysväli voi olla talviaikaan (viikoilla 40-17) enintään 4 viikkoa. Kesäaikaan (viikoilla 18-39) tyhjennysväli voi olla enintään 2 viikkoa. Tyhjennyksiä vuodessa tulee siis keskimäärin 18,5 kappaletta.

  • Jätehuoltomääräysten sallimilla tyhjennysväleillä umpinaisen 120-140 litraisen biojäteastian tyhjennyskulut vuodessa ovat n. 147 €/vuosi.
  • Jätehuoltomääräysten sallimilla tyhjennysväleillä umpinaisen 240 litraisen biojäteastian tyhjennyskulut vuodessa ovat noin 170 €/vuosi.

  Mikäli kyse on kimppa-astiasta, eli useamman talouden yhteisessä käytössä olevasta astiasta, jakautuvat kulut astiaa käyttävien talouksien kesken. Lasku jaetaan osakkaiden ilmoittamilla prosenttiosuuksilla, ja jokaiselle taloudelle lähetetään oma laskunsa.

  Esimerkki kimppa-astiasta:
  Samaa 240 litraista astiaa käyttää neljä taloutta. Lasku jaetaan tasan osakkaiden kesken. Tällöin Napapiirin Residuum lähettää kaikilla talouksille oman laskun, jossa tyhjennyshinnat on jaettu tasan kaikille osakkaille. Näin ollen astian vuosikustannus jätehuoltomääräysten sallimilla tyhjennysväleillä on 42,5 €/vuosi per talous.

 • Voiko samaa biojäteastiaa käyttää useampi talous?

  Kyllä voi. Tällöin kyseessä on kimppa-astia. Kimppa-astialle tarvitaan yksi yhteyshenkilö, joka ilmoittaa tiedot muista astian käyttäjistä. Tyhjennysmaksut jaetaan astiaa käyttävien talouksien kesken.

  Kimppa-astian perustamisessa tulee huomioida jätehuoltomääräykset. Samaa keräysastiaa käyttävien kiinteistöjen täytyy sijaita toistensa lähellä saman korttelin tai tien varrella. Lisäksi astiatilavuuden tulee riittää kaikille astiaa käyttäville kiinteistöille, eikä biojäteastia saa painaa yli 40 kiloa.

  Keräyksen järjestämisestä ja kimppa-astiasta löytyy lisätietoa täältä.

 • Pitääkö minun tehdä jo nyt jotain biojätteen erilliskeräykseen liittyen?

  Jos sinulla ei ole vielä käytössäsi kompostoria tai biojäteastiaa, sinun ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä mitään, esimerkiksi hankkia biojäteastiaa.

  Jos käytössäsi on kompostori, täytä kompostointi-ilmoitus nettisivuillamme: Kompostointi-ilmoitus

  Halutessasi voit jo liittyä Napapiirin Residuumin järjestämään biojätekeräykseen.

  Jos kiinteistösi kuuluu Residuumin keräysalueelle ja sinulla on jo biojätteen keräysastia, ovat sen tyhjennykset siirtyneet Residuumin vastuullu 19.7.2024. Olemme lähestyneet kirjeitse tällaisia kiinteistöjä kevään ja kesän 2023 aikana. Mikäli et ole saanut kirjettä tai biojäteastiasi on ollu pitkään tyhjentämättä, ole viipymättä yhteydessä asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@residuum.fi tai puhelimitse ma-pe klo 9-15 puh. 0207 120 230.

  Lue lisää keräyksestä

 • Minulla on käytössäni kompostori. Riittääkö se, kun biojätteen erilliskeräys alkaa?

  Kyllä riittää. Muista vain täyttää kompostointi-ilmoitus nettisivuillamme: Kompostointi-ilmoitus

 • Mistä löydän biojätteen lajitteluohjeen?

  Biojätteen lajitteluohje löytyy nettisivuiltamme: https://residuum.fi/jateneuvonta/kodin-lajitteluohjeet/#biojate

Vapaa-ajan asunnon jätehuollon järjestäminen

 • Pitääkö vapaa-ajan asunnon jätehuolto järjestää erikseen?

  Kyllä pitää. Jokaiselle asumiskäyttöön tarkoitetulla kiinteistöllä on järjestettävä jätehuolto.

 • Voinko viedä jätteet mökiltä vakituisen asunnon jäteastiaan?

  Kyllä voi, mikäli vakituinen asunto sijaitse 15 km säteellä mökistä. Jos etäisyys on alle 15 km, voi vakituisen asunnon astia olla kimppa-astiana myös mökin jätteille. Tästä on ilmoitettava erikseen jätteenkuljetusyritykselle. Mikäli etäisyys on yli 15 km, tulee mökin jätehuolto järjestää erikseen. Etäisyys on määritelty jätehuoltomääräyksissä.

 • Mitä vaihtoehtoja vapaa-ajan asunnon jätehuollon järjestämiseen on?

  Jätehuollon järjestämiselle on kolme vaihtoehtoa:

  1. Vapaa-ajan asunnolle voi hankkia oman jäteastian ja sille tyhjennykset.
  2. Toinen vaihtoehto on kimppa-astia, jolloin samaa jäteastiaa käyttää useampi kiinteistö. Kimppa-astia saa sijaita enintään 15 km päässä vapaa-ajan asunnosta.
  3. Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla on yhteiskeräyspisteitä, joilla korvataan oma jäteastia tai kimppa-astia. Yhteiskeräyspisteen käytöstä peritään vuosimaksua.
 • Mikä on yhteiskeräyspiste ja miten voin liittyä sen käyttäjäksi?

  Yhteiskeräyspisteet ovat vuosimaksua maksavien vakituisten asukkaiden ja mökkiläisten käyttöön tarkoitettuja polttokelpoisen jätteen keräysastioita, joilla korvataan kiinteistöjen omat jäteastiat tai kimppa-astian käyttö. Yhteiskeräyspistettä käytetään siis samaan tapaan kuin omaa jäteastiaa. Yhteiskeräyspistettä saavat käyttää vain ne taloudet, jotka maksavat pisteen käytöstä. Sopimukset pisteen käytöstä tehdään Napapiirin Residuumin kanssa: asiakaspalvelu@residuum.fi tai puh. 0207 120 230.

  Kato voimassa olevat hinnat hinnastostamme.

Perusmaksu

Jätteiden lajittelu

 • Miksi muovinkeräykseen saa laittaa vain muovipakkauksia?

  Muovipakkausten keräys koskee ainoastaan myyntipakkauksia, eli muovia, jota on käytetty myytävän tuotteen pakkaamiseen. Syy tähän on lakisääteinen tuottajavastuu.

  Tuottajavastuun mukaisesti pakkauksen tuottaja on velvollinen huolehtimaan pakkaustensa jätehuollosta. Kun kuluttaja ostaa muoviin pakatun tuotteen, hän maksaa samalla siitä, että pakkauksen voi kierrättää. Jos muovituotteita laitettaisiin muovinkeräykseen, tuottaja maksaisi myös muiden muovituotteiden jätehuollosta, vaikka ei olisi siitä vastuussa.

 • Miksi biojätteen saa pakata muovipussiin?

  Biojäte viedään prosessoitavaksi Ouluun Gasum Oy:n biokaasulaitokselle. Biojätteen kerääminen tavalliseen muovipussiin on mahdollista biojätteen esikäsittelylaitteiston ansiosta. Biojäte murskataan ja lietetään ennen mädätysreaktoreihin johtamista, ja murskauksen yhteydessä muovipussit poistetaan mekaanisesti.

  Jos kompostoit itse biojätteesi, täytyy se pakata biohajoavaan materiaaliin.

 • Mihin lajitellaan rikki menneet astiat?

  Vähäiset määrät astioita voi laittaa polttokelpoisen jätteen astiaan.

 • Minkä kokoisia esineitä voi laittaa kiinteistön polttokelpoisen jätteen astiaan?

  Palakooltaan alle 0,5×0,5×0,5 m kokoisia.

 • Voiko huonekalut tuoda kierrätysasemalle?

  Kyllä voi. Suurin osa huonekaluista otetaan vastaan lajittelemattomana jätteenä kierrätysasemilla. Lajittelematon jäte on maksullista. Puiset huonekalut ovat puujätettä, jota otetaan vastaan veloituksetta kotitalouksilta.

 • Miten runko- ja joustinpatjat kierrätetään?

  Kokonaisena runko- ja joustinpatja otetaan vastaan lajittelemattomana jätteenä kierrätysasemilla. Lajittelematon jäte on maksullista.

  Runko- ja joustinpatjan voi myös purkaa osiin, jolloin siitä pääsee eroon ilmaiseksi:

  1. Ratko päällyskangas pois – se on polttokelpoista jätettä (kiinteistön oma jäteastia).
  2. Poista vaahtomuovi – sekin on polttokelpoista jätettä (kiinteistön oma jäteastia).
  3. Jäljelle jää metallia, josta osa on pusseissa – se on romumetallia (ilmaiseksi kierrätysasemalle).
  4. Mahdolliset puuosat ovat kierrätyspuuta (kotitalouksilta ilmaiseksi kierrätysasemalle).