Kierrätyspuisto Residuum

Rovaniemellä Alakorkalossa sijaitseva Kierrätyspuisto Residuum palvelee Rovaniemen alueen asukkaita ja lomalaisia sekä yrityksiä erilaisten jätteiden lajittelu- ja vastaanottopaikkana. Kierrätyspuisto Residuumissa sijaitsee myös puutarhajätteitä vastaanottava Hyötykieppi.

Kierrätyspuisto Residuum

Betonitie 3, 96320 Rovaniemi

Talvikaudella viikot 40–17
Ma–pe klo 6.30–17.00

Kesäkaudella viikot 18–39
Ma–pe klo 6.30–18.00

Vaakarakennus puh. 0207 120 232
Asiakaspalvelu puh. 0207 120 230

asiakaspalvelu@residuum.fi

Reittiohjeet

Kierrätyspuisto Residuum palveluksessasi

Alakorkalossa sijaitseva Kierrätyspuisto Residuum palvelee Rovaniemen alueen asukkaita ja lomalaisia sekä yrityksiä erilaisten jätteiden lajittelu- ja vastaanottopisteenä. Kaikkien hyötykäyttöön toimitettavien jätteiden kohdalla kannattaa muistaa, ettei niitä saa sekoittaa keskenään, vaan jokainen jätelaji tulee pystyä purkamaan omaan paikkaansa.

 • Lajittele jätteet niin, että ne on helppo purkaa, ja että ne eivät sekoitu keskenään
 • Maksuttomia jätteitä ei tarvitse punnita.
 • Kaikki maksulliset jätteet vastaanotetaan aina vaa’an kautta, minkä jälkeen kuorma puretaan ja ajetaan takaisin vaa’alle.
Kierratyspuisto residuum kuvitettu kartta

Ekokieppi - maksuttomien jätteiden vastaanottopaikka

Rovaniemen Alakorkalon Kierrätyspuisto Residuumissa sijaitsevan Ekokiepin tehtävänä on palvella hyödynnettävien materiaalien ja vaarallisten jätteiden maksuttomana vastaanottopaikkana. Asiakkaat voivat käydä omatoimisesti ensin keventämässä kuormaansa Ekokiepissä ja ajaa vasta sen jälkeen ajoneuvovaa’alle punnituttamaan mahdolliset maksulliset jätteet.

 • Kotitaloudet voivat tuoda omatoimisesti maksutta Ekokieppiin useita jätejakeita
 • Yritysten vaaralliset jätteet, kierrätyspuu sekä painekyllästetty puu ovat maksullisia, ja ne vastaanotetaan ajoneuvovaa’an kautta

Kotitalouksilta vastaanotetaan veloituksetta ekokiepissä

Vaaralliset jätteet

Kotitalouksille tavanomaiset määrät vaarallisia jätteitä otetaan vastaan ilmaiseksi. Vaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi maalit, jäteöljyt, lakat, akut ja paristot.

Kierrätyspuu

Kierrätyspuuksi soveltuu puujäte, jota ei ole maalattu, lakattu tai käsitelty millään kemikaalilla. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi kuormalavoja, kaapelikeloja tai käsittelemätöntä lautaa.

Painekyllästetty puu (alle 1m3, max 200 kg)

Painekyllästetty puu eli kestopuu on suola- tai kreosoottikyllästettyä puuta, joka luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi.  Kotitalouksien pienerät (alle 1 m3, maksimissaan n. 200 kg) kestopuuta otetaan vastaan veloituksetta. Suuremmista määristä peritään kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen maksu.

Kartonki ja pahvi

Tyhjät, puhtaat ja kuivat kartonkipakkaukset ja pahvit.

Käyttökuntoiset vaatteet (UFF:n vaatekeräys)

Vain ehjät, puhtaat ja käyttökuntoiset vaatteet ja kengät.

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Sähkö- ja elektroniikkaromua ovat kaikki käytöstä poistetut laitteet, jotka toimivat sähköllä, paristolla tai akulla.

Ajoneuvojen renkaat

Käytetyt moottoriajoneuvojen renkaat voi tuoda kierrätysasemille veloituksetta. Muut kuin moottoriajoneuvojen renkaat, esimerkiksi polkupyörien renkaat, eivät kuulu renkaiden kierrätykseen.

Metalli

Kierrätysasemalle voi tuoda myös suurikokoiset metalliromut, kuten kiukaat, polkupyörät ja pyykkitelineet.

Pakkausmuovi

Vain kotitalouksien tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset.

Lasipakkaukset

Vain tyhjät, puhtaat ja kuivat lasipullot ja -purkit.

Ekokiepissä vastaanotetaan

 1. Vaaralliset jätteet (yrityksille maksullinen)
 2. Kodinkoneet
 3. Pienet sähkölaitteet
 4. Valaisimet
 5. Jääkaapit ja pakastimet
 6. Atk-laitteet
 7. Vanteelliset renkaat
 8. Vanteettomat renkaat
 9. Metalli
 10. Kestopuu (kotitalouksien pienkuormat maksutta, yrityksille maksullinen)
 11. Kierrätyspuu (yrityksille maksullinen)
 12. Kotitalouksien muovipakkaukset
 13. Pahvi
 14. Ekopistemateriaalit
 15. Tekstiilit (UFF:n vaatekeräys)
ekokieppi lajittelupiste kartta

Hyötykieppi - puutarhajätteitä sekä risu- ja oksajätteitä

Kierrätyspuisto Residuumin hyötyjätealueella eli Hyötykiepissä vastaanotetaan kotitalouksien puutarhajätteitä sekä risu- ja oksajätteitä maksutta. Yrityksille näiden tuonti on maksullista. Hyötykiepissä vastaanotetaan myös mm. tiili- laatta- ja betonijätteitä sekä puujätettä, jotka ovat kaikille maksullisia. Kaikki maksulliset jätteet tulee punnituttaa Kierrätyspuisto Residuumissa ennen vientiä hyötyjätealueelle.

 • Kotitalouksien puutarha-, risu- ja oksajätettä otetaan vastaan veloituksetta Hyötykiepissä ympäri vuoden Kierrätyspuiston aukioloaikoina
 • Maksulliset jätteet täytyy punnituttaa Kierrätyspuisto Residuumissa

Kotitalouksilta vastaanotetaan veloituksetta hyötykiepissä

Risu- ja oksajäte

Puiden ja pensaiden oksat sekä puiden rungot, havut ja kaikenlaiset risut. Huom! Puiden juuret ja kannot ovat maksullista jätettä ja ne vastaanotetaan aina vaa’an kautta.

Puutarhajäte

Haravointijätteet, kasvit ja kasvien osat. Esim. puiden ja pensaiden lehdet, neulaset, ruohonleikkuun tähteet, heinät, kasvimaan perkeet, pensaiden ja muiden kasvien juuripaakut sekä pienet määrät multaa.

Kotitalouksien maksullinen jäte hyötykiepissä

Tiili- ja laattajäte

Pitää punnituttaa Kierrätyspuisto Residuumissa. Ei saa sisältää asbestia, raskasmetalleja, PCB:tä tai muita ongelmajätteitä.

Puujäte

Pitää punnituttaa Kierrätyspuisto Residuumissa. Puujätteeseen voi lajitella käytännössä kaiken maalatun, lakatun tai siveltävällä puunsuoja-aineella käsitellyn puun, pois lukien painekyllästetty puu.

Betonijäte

Pitää punnituttaa Kierrätyspuisto Residuumissa. Ei saa sisältää asbestia, raskasmetalleja, PCB:tä tai muita vaarallisia jätteitä.

Hyotykieppi kartta

Kuusiselän kaatopaikka

Kuusiselän kaatopaikalla otetaan vastaan ainoastaan erityisjätteitä, kuten asbestia. Erityisjätteiden tuonnista tulee sopia aina etukäteen. Joidenkin jätekuormien kaatopaikkakelpoisuuden selvittäminen voi olla tarpeen, mikäli jätekuorma sisältää esimerkiksi pilaantunutta/saastunutta maata tai on epäselvää, millaisena jätteenä se vastaanotetaan. Jätteen tuoja on velvollinen selvittämään ja ilmoittamaan tuomansa jätteen laadun.

Vuonna 2005 avattu Kuusiselän kaatopaikka on Suomen ja samalla koko EU:n pohjoisin kaatopaikka. Kaatopaikan toimintaa ja vaikutuksia ympäristössä tarkkaillaan jatkuvasti useilla vesinäytteillä pohjavesiputkista, pintavesikohteista ja jätevedenpuhdistamolta.

Sijaitsee 20 km päässä Rovaniemen keskustasta Ranuan suuntaan. Ajo-ohje: Rovaniemen keskustasta Ranuan suuntaan (Ranuantie, KT 78) 17 km josta opaste oikealle “Kuusiselkä”. Risteyksestä on matkaa kaatopaikalle 3 km.

Ke klo 12-15

Arkipyhän tai juhlapyhän sekä pääsiäis-, juhannus- tai jouluaaton sattuessa aukiolopäivälle on kaatopaikka suljettu tai avoinna erillisen aikataulun mukaan.

0207 120 231