Kierrätyspuisto Residuum
Rovaniemellä Alakorkalossa sijaitseva Kierrätyspuisto Residuum palvelee Rovaniemen alueen asukkaita ja lomalaisia sekä yrityksiä erilaisten jätteiden lajittelu- ja vastaanottopaikkana. Kierrätyspuisto Residuumissa sijaitsee myös puutarhajätteitä vastaanottava Hyötykieppi.
Kierrätyspuisto Residuum
Betonitie 1, 96320 Rovaniemi
Talvikaudella viikot 40–17
Ma–pe klo 6.30–17.00
Kesäkaudella viikot 18–39
Ma–pe klo 6.30–18.00
Vaakarakennus puh. 0207 120 232
Asiakaspalvelu puh. 0207 120 230
Puhelun hinta soittajan liittymäsopimuksen mukainen
asiakaspalvelu@residuum.fi
Kierrätyspuisto Residuum palveluksessasi
Alakorkalossa sijaitseva Kierrätyspuisto Residuum palvelee Rovaniemen alueen asukkaita ja lomalaisia sekä yrityksiä erilaisten jätteiden lajittelu- ja vastaanottopisteenä. Kaikkien hyötykäyttöön toimitettavien jätteiden kohdalla kannattaa muistaa, ettei niitä saa sekoittaa keskenään, vaan jokainen jätelaji tulee pystyä purkamaan omaan paikkaansa.
- Lajittele jätteet niin, että ne on helppo purkaa, ja että ne eivät sekoitu keskenään.
- Maksuttomia jätteitä ei tarvitse punnita.
- Kaikki maksulliset jätteet vastaanotetaan aina vaa’an kautta, minkä jälkeen kuorma puretaan ja ajetaan takaisin vaa’alle.
Ekokieppi - maksuttomien jätteiden vastaanottopaikka
Rovaniemen Alakorkalon Kierrätyspuisto Residuumissa sijaitsevan Ekokiepin tehtävänä on palvella hyödynnettävien materiaalien ja vaarallisten jätteiden maksuttomana vastaanottopaikkana. Asiakkaat voivat käydä omatoimisesti ensin keventämässä kuormaansa Ekokiepissä ja ajaa vasta sen jälkeen ajoneuvovaa’alle punnituttamaan mahdolliset maksulliset jätteet.
- Kotitaloudet voivat tuoda omatoimisesti maksutta Ekokieppiin useita jätejakeita.
- Yritysten vaaralliset jätteet, puujäte, kierrätyspuu sekä painekyllästetty puu ovat maksullisia, ja ne vastaanotetaan ajoneuvovaa’an kautta.
Kotitalouksilta vastaanotetaan veloituksetta Ekokiepissä
Kotitalouksille tavanomaiset määrät 40 litraa/kiloa vaarallisia jätteitä otetaan vastaan maksutta. Vaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi maalit, jäteöljyt, lakat, akut ja paristot.
Kierrätyspuuksi soveltuu puujäte, jota ei ole maalattu, lakattu tai käsitelty millään kemikaalilla. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi kuormalavoja, kaapelikeloja tai käsittelemätöntä lautaa.
Painekyllästetty puu eli kestopuu on suola- tai kreosoottikyllästettyä puuta, joka luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Kotitalouksien pienerät (alle 1 m3, maksimissaan n. 200 kg) kestopuuta otetaan vastaan veloituksetta. Suuremmista määristä peritään kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen maksu.
Tyhjät, puhtaat ja kuivat kartonkipakkaukset ja pahvit.
Kotitalouksien kuivat, pestyt ja käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit. Ei alusvaatteita, kenkiä, laukkuja, mattoja, tyynyjä tai peittoja. Tuo enintään 3 muovipussillista kerrallaan.
Puujätteeseen voi lajitella käytännössä kaiken maalatun, lakatun tai siveltävällä puunsuoja-aineella käsitellyn puun, pois lukien painekyllästetty puu.
Sähkö- ja elektroniikkaromua ovat kaikki käytöstä poistetut laitteet, jotka toimivat sähköllä, paristolla tai akulla.
Käytetyt moottoriajoneuvojen renkaat voi tuoda kierrätysasemille veloituksetta. Muut kuin moottoriajoneuvojen renkaat, esimerkiksi polkupyörien renkaat, eivät kuulu renkaiden kierrätykseen.
Kierrätysasemalle voi tuoda myös suurikokoiset metalliromut, kuten kiukaat, polkupyörät ja pyykkitelineet.
Vain kotitalouksien tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset.
Vain tyhjät, puhtaat ja kuivat lasipullot ja -purkit.
Muovituotteet ovat esineitä, joiden pääasiallinen materiaali on muovi eli esimerkiksi ämpärit, potat, kanisterit ja tynnyrit. Kaikki tuotteet tulee toimittaa puhtaina ja irrallaan, eli tuotteita ei tule pakata muovipussiin. Muovituotteista tulee myös poistaa kaikki metalliset osat.
Kotitalouksille maksullisia jätteitä Kierrätyspuistossa
Suurikokoiset ja hyötykäyttöön kelpaamattomat asiat, kuten esimerkiksi sohvat, suuret muoviesineet, vitriinit ja lajittelemattomat rakennusjätteet.
Hyötykieppi - puutarhajätteitä sekä risu- ja oksajätteitä
Kierrätyspuisto Residuumin hyötyjätealueella eli Hyötykiepissä vastaanotetaan kotitalouksien puutarhajätteitä, kantoja sekä risu- ja oksajätteitä maksutta. Kotitalouksilta vastaanotetaan alueella maksutta myös tiili-, laatta-, asfaltti- ja betonijätteitä sekä puujätettä. Yrityksille näiden tuonti on maksullista.
- Kotitalouksien jätteitä otetaan vastaan veloituksetta Hyötykiepissä ympäri vuoden Kierrätyspuiston aukioloaikoina.
Kotitalouksilta vastaanotetaan veloituksetta Hyötykiepissä
Puiden ja pensaiden oksat sekä puiden rungot, havut ja kaikenlaiset risut.
Kotitalouksille tavanomaiset määrät, peräkärryllinen/n. 1m3, otetaan vastaan maksutta.
Tiilijäte voi sisältää pieniä määriä keraamisia laattoja ja kaakeleita. Tiilijäte ei saa sisältää asbestia, raskasmetalleja, PCB:tä tai muita ongelmajätteitä.
Tiili- ja laattajätteeseen lajitellaan esimerkiksi savitiilet, kalkkihiekkatiilet (Kahi), kevytbetoni (Siporex, Leca-harkot) ja muurauslaasti.
Käsitelty puu on käytännössä kaikki maalattu, lakattu tai siveältävällä puunsuoja-aineella käsiteltyä puuta, pois lukien painekyllästetty puu.
Kannot ja juuret ovat kotitalouksille maksutonta jätettä. Niitä ei saa laittaa risu- ja oksajätteeseen.
Haravointijätteet, kasvit ja kasvien osat. Esim. puiden ja pensaiden lehdet, neulaset, ruohonleikkuun tähteet, heinät, kasvimaan perkeet, pensaiden ja muiden kasvien juuripaakut sekä pienet määrät multaa.
Kotitalouksille tavanomaiset määrät, peräkärryllinen/n. 1m3, otetaan vastaan maksutta.
Betonijätettä ovat esimerkiksi:
piikatut betonin kappaleet,
betonielementit,
valuista ylimääräiseksi jääneet betonikasat,
betonilaatat ja betonipaalun pätkät.
Kotitalouksille tavanomaiset määrät, peräkärryllinen/n. 1m3, otetaan vastaan maksutta.
Asfalttijätekuorma ei saa sisältää mitään muuta jätettä kuin asfalttijätettä (pieni määrä mursketta tai muuta vastaavaa maa-ainesta ei haittaa). Asfalttijätteen suurin palakoko särmältään/halkaisijaltaan on 1 metri.
Käsittelemätöntä puuta on puujäte, jota ei ole maalattu, lakattu tai käsitelty millään kemikaalilla. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi kuormalavoja, kaapelikeloja tai käsittelemätöntä lautaa.