Poistotekstiilin keräys aloitetaan Ranualla ja Pellossa 1.2.2023

Napapiirin Residuum aloittaa kotitalouksille maksuttoman poistotekstiilikeräyksen Pellon ja Ranuan kierrätysasemilla 1.2.2023.

Kotitaloudet saavat tuoda poistotekstiilinsä keräykseen maksuttomasti, sillä keräyksestä koituvat kulut katetaan vuosittaisella jätehuollon perusmaksulla. Poistotekstiiliä voi tuoda Ranualle ja Pelloon kierrätysasemien aukioloaikoina.

Käyttökelvottomat tekstiilit kierrätykseen

Tekstiilien kuidut ovat herkästi pilaantuvaa materiaalia, joten lajitteluohjeen noudattaminen on tärkeää. Poistotekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin. Napapiirin Residuumin keräykseen saa tuoda kerralla enintään kolme kaupan muovikassillista poistotekstiiliä. Ranuan ja Pellon kierrätysasemilla muovipusseihin pakatut poistotekstiilit tulee antaa paikan päällä olevalle henkilökunnalle, joka tarkastaa laadun ja varastoi pussit sisätiloihin.

Keräykseen sopivat vain puhtaat, kuivat ja loppuun kuluneet vaatteet sekä kodintekstiilit, kuten takit, housut, paidat, hameet, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Keräykseen saa laittaa myös rikkinäisiä tekstiilejä. Käyttökelpoiset vaatteet kuuluvat sen sijaan edelleen kirpputoreille tai muuten eteenpäin lahjoitettaviksi.

Osa kotitalouksien tekstiilijätteistä, kuten alusvaatteet, sukat, tyynyt ja voimakkaasti haisevat, likaiset tai homeiset tekstiilit, kuuluvat jatkossakin polttokelpoiseen jätteeseen, sillä niitä ei voida hyödyntää tekstiilikuidun valmistuksessa.

Kuidut hyötykäyttöön

Napapiirin Residuumin toimialueelta kerätty poistotekstiili lajitellaan ja pakataan Oulussa, minkä jälkeen se kuljetetaan kuituerotteluun Lounais-Suomen jätehuollon poistotekstiilien kiertotalouslaitoksen pilottilinjastolle Paimioon. Kuiduista valmistetaan lankaa, kangasta ja erilaisia pehmusteita. Osa tekstiileistä voi päätyä esilajittelun jälkeen uudelleenkäyttöön. Ne poistotekstiilit, joita ei pystytä kierrättämään materiaalina tai ohjaamaan uudelleenkäyttöön, päätyvät energiahyödyntämiseen.

Katso lajitteluohje

Katso aukioloajat ja yhteystiedot

Poistotekstiilin keräyksestä Rovaniemellä voit lukea täältä.

 

Nainen lajittelee tyynyliinaa poistotekstiiliin.


Jaa sivu eteenpäin