Poistotekstiilin keräys aloitettiin Rovaniemellä – 74 % kerätystä materiaalista sopi kierrätykseen

Napapiirin Residuum aloitti poistotekstiilin keräyksen pilotoinnin Rovaniemellä Kierrätyspuisto Residuumin Ekokiepissä 17.11.2022. Kuntalaiset ovat löytäneet keräyksen, mutta lajittelussa on vielä jonkin verran parantamisen varaa.

Napapiirin Residuumin pilotoinnin ensimmäisen viiden viikon aikana poistotekstiiliä tuotiin keräykseen noin 2000 kiloa. Tästä 74 % kelpasi kierrätykseen, ja loput 26 % olivat kierrätyskelvottomia.

On todella mukavaa, että kuntalaiset ovat löytäneet keräyspisteemme. Lajittelussa on vielä hieman opettelua, niin kuin yleensäkin uusien asioiden kohdalla, kertoo Napapiirin Residuum Oy:n palvelupäällikkö Katariina Sieppi.

Kierrätykseen kelpaamattomia tekstiilejä ovat olleet muun muassa alusvaatteet, sukat, peitot ja tyynyt.  Keräyssäiliöön on myös eksynyt muutakin kuin tekstiiliä, kuten sanomalehtiä, kenkiä, leluja, koriste-esineitä ja muita kodin tavaroita.

Keräykseen sopimattomat tekstiilit ja esineet aiheuttavat lisätyötä kierrätysketjun eri vaiheissa ja päätyvät lopulta polttolaitokselle.

Pakkaaminen suojaa tekstiiliä

Poistotekstiili tulee pakata muovipussiin ja pussi sulkea ennen sen laittamista säiliöön. Ekokiepin keräyssäiliöön on tuotu paljon irtonaista tekstiiliä.

Tekstiilien kuidut ovat helposti pilaantuvaa materiaalia, joten huolellisella pakkaamisella estetään tekstiilien pilaantumista esimerkiksi kastumisen tai muun likaantumisen seurauksena, ohjeistaa palvelupäällikkö Katariina Sieppi Napapiirin Residuumilta.

Napapiirin Residuum ohjeistaa tuomaan poistotekstiiliä keräykseen enintään kolme kaupan muovipussillista kerrallaan.

Keräys laajenee alkuvuoden aikana

Napapiirin Residuum lisää keräyspisteitä toimialueellaan alkuvuodesta. Rovaniemellä keräys laajenee Prismaan ja K-Citymarketiin helmikuun aikana. Ajankohdasta tiedotetaan lisää sen tarkennuttua. Ranualla ja Pellossa poistotekstiilin keräys aloitetaan Napapiirin Residuumin kierrätysasemilla 1.2.2023.

Poistotekstiilin lajitteluohje

Nainen lajittelee poistotekstiiliä.

Poistotekstiili tulee tuoda säiliöön suljetussa muovipussissa.


Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia