Puutarhajäte ei kuulu biojätteen keräysastiaan - Kertaa biojätteen lajitteluohjeet
Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee 19.7.2024 koskemaan kaikkia Rovaniemen keskustaajaman asuintaloja. Biojätteen lajittelutapoja on biojätteen erilliskeräykseen liittyminen, biokimppaan liittyminen tai kompostointi.
Kertaa biojätteen lajitteluohjeet vielä muistin virkistykseksi, ja opi lisää biojäteastiaan ja kompostoriin lajittelemisen eroista.
Biojätteen erilliskeräykseen liittyneille kotitalouksille saapuu biojätteen keräysastia omaan, tai kimppa-astialle sovittuun pihaan. Biojäteastia tyhjennetään sovituilla tyhjennysväleillä, kuitenkin kesäaikana enintään kahden, ja talviaikana enintään neljän viikon välein.
Biojätteen lajitteluvelvoitteen voi täyttää myös kompostoimalla oman biojätteen omassa, tai naapureiden kanssa yhteisessä kompostorissa. Kompostori tulee hankkia itse ja sen tulee olla jätehuoltomääräysten mukainen, eli sen on oltava suojattu haittaeläimiltä ja hyvin ilmastoitu eikä siitä saa aiheutua haittaa terveydelle, ympäristölle tai naapureille.
Eroja biojätteen erilliskeräyslajittelussa ja kompostoinnissa:
Puutarhajäte:
Puutarhajätteet voi kompostoida omassa kompostorissa, mikäli sellainen löytyy, tai tuoda kierrätysaseman puutarhajätteeseen.
Puutarhajäte ei kuitenkaan kuulu biojätteen keräysastiaan. Biojäteastiaan voi laittaa pieniä määriä kasvien pehmeitä osia.
Muovipussi:
Biojätteen voi kerätä biojäteastiaan muovipussissa. Biojätteen erilliskeräyksessä biojäte matkaa Gasumin biokaasulaitokselle Ouluun, jossa muovipussit pystytään erittelemään. Biojätteen keräysastia on säkitetty, joten biojätettä ei kuitenkaan tarvitse pakata erikseen, vaan biojätteen voi kaataa suoraan astiaan.
Omaan kompostoriin muovipusseja ei saa laittaa, sillä ne eivät hajoa kompostoitumisprosessissa. Biojätettä ei tarvitse pakata kompostoriin erikseen, mutta halutessaan sen voi pakata paperiseen kääreeseen.
Lemmikkihäkkien kuivikkeet:
Kompostoriin saa laittaa lemmikkihäkkien kuivikkeita. Jos et omista kompostoria, lemmikkihäkkien kuivikkeet kuuluvat sekajätteeseen.
Biojäteastiaan ei tule laittaa lemmikkihäkkien kuivikkeita, sillä se ei sovellu koostumuksensa vuoksi biokaasulaitoksen käsittelyprosessiin.
Kananmunankuoret:
Biojätteen keräysastiaan ei kuulu laittaa kananmunan kuoria, sillä kovat kuoret eivät hajoa biokaasulaitoksen käsittelyprosessissa, vaan voivat aiheuttaa haitallisia tukoksia.
Kompostoriin kananmunankuoret saa laittaa.
Katso lisää ohjeita kompostointiin ja biojätteen lajitteluun täältä:
Muistathan tehdä kompostointi-ilmoituksen, mikäli kompostoit: