Poistotekstiilin keräys alkaa 17.11. Rovaniemellä

Napapiirin Residuum aloittaa kotitalouksille maksuttoman poistotekstiilikeräyksen Rovaniemellä torstaina 17.11.2022 Kierrätyspuisto Residuumissa. Keräyspisteitä lisätään yhtiön toimialueella Rovaniemellä, Ranualla ja Pellossa vuoden 2023 aikana. Napapiirin Residuum vastaa keräyksen järjestämisestä ainoastaan toimialueellaan. Poistotekstiilin lajitteluohje löytyy tämän tiedotteen lopusta.

Napapiirin Residuumin poistotekstiilin keräys aloitetaan pilottivaiheella Rovaniemellä Kierrätyspuisto Residuumin Ekokiepissä 17.11.2022. Pilotoinnilla kerätään tietoa poistotekstiilin laadusta ja määrästä. Vuoden 2023 aikana keräyspisteitä on tarkoitus lisätä Rovaniemellä sekä keräys aloittaa myös Ranualla ja Pellossa.

Kotitaloudet saavat tuoda poistotekstiilinsä keräykseen maksuttomasti, sillä keräyksestä koituvat kulut katetaan vuosittaisella jätehuollon perusmaksulla.

Poistotekstiilin keräystä on kyselty meiltä jo pitkään, joten on hienoa, että voimme tarjota sitä jatkossa asiakkaillemme”, iloitsee Napapiirin Residuumin palveluasiantuntija Katariina Sieppi.

Käyttökelvottomat tekstiilit kierrätykseen

Tekstiilien kuidut ovat helposti pilaantuvaa materiaalia, minkä vuoksi poistotekstiilin keräyksessä on tärkeää noudattaa lajitteluohjetta. Keräykseen sopivat vain puhtaat, kuivat ja loppuun kuluneet vaatteet sekä kodintekstiilit, kuten takit, housut, paidat, hameet, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

”Poistotekstiili on uusi kerättävä materiaali, jolla on oma lajitteluohjeensa samaan tapaan kuin muillakin materiaaleilla. Osa kotitalouksien tekstiilijätteistä, kuten kengät, tyynyt ja voimakkaasti haisevat tekstiilit, kuuluvat jatkossakin polttokelpoiseen jätteeseen, sillä niitä ei voida hyödyntää tekstiilikuidun valmistuksessa”, kertoo Sieppi.

Keräykseen saa laittaa myös rikkinäisiä tekstiilejä. Käyttökelpoiset vaatteet kuuluvat sen sijaan edelleen kirpputoreille tai muuten eteenpäin lahjoitettaviksi.

Keräys mahdollistaa myynti- ja käyttökelvottomien tekstiilien hyödyntämisen. Esimerkiksi vaate, jonka tahra ei lähde pesussa, sopii poistotekstiilin keräykseen. On kuitenkin tärkeää pitää lajitteluohje mielessä ja tuoda keräykseen vain sinne kuuluvia tekstiilejä. Esimerkiksi sukat ja alusvaatteet ovat polttokelpoista jätettä”, selventää Sieppi.

Poistotekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin. Pilotoinnin aikana asiakas voi viedä poistotekstiiliä Ekokieppiin enintään kolme kaupan muovikassillista kerrallaan.

Kuidut hyötykäyttöön

Rovaniemeltä kerätty poistotekstiili lajitellaan ja pakataan Oulussa, minkä jälkeen se kuljetetaan kuituerotteluun Lounais-Suomen jätehuollon poistotekstiilien kiertotalouslaitoksen pilottilinjastolle Paimioon. Kuiduista valmistetaan lankaa, kangasta ja erilaisia pehmusteita. Osa tekstiileistä voi päätyä esilajittelun jälkeen uudelleenkäyttöön. Ne poistotekstiilit, joita ei vielä pystytä kierrättämään materiaalina, päätyvät energiahyödyntämiseen.

Lisätiedot:
Katariina Sieppi
Palveluasiantuntija, Napapiirin Residuum Oy
0207 310 282
katariina.sieppi@residuum.fi

 

Poistotekstiilin lajitteluohje

Saa laittaa:
 • Kotitalouksien kuivia, puhtaita ja käyttökelvottomia vaatteita sekä kodintekstiilejä, kuten
  • Takit, housut, paidat ja hameet
  • Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat
Ei saa laittaa:
 • Matot, tyynyt ja peitot
 • Kengät, laukut, vyöt
 • Alusvaatteet, sukat ja sukkahousut
 • Pehmusteet ja pehmoeläimet
 • Likaiset, homeiset, haisevat tai tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit
Pakkaaminen:
 • Pakkaa poistotekstiili tiiviisti suljettuun muovipussiin.
 • Tuo enintään 3 kaupan muovipussillista kerrallaan.

Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia