Lähes 40 000 kg poistotekstiiliä tuotiin keräykseen vuonna 2023 – vain 64 % soveltui kierrätykseen

Napapiirin Residuum Oy aloitti poistotekstiilin keräyksen uuden jätelain mukaisesti koko toimialueellaan, eli Rovaniemellä, Ranualla ja Pellossa, vuoden 2023 alussa. Ensimmäisen vuoden aikana poistotekstiiliä kerättiin 38 591 kiloa, mutta vain 64 % siitä soveltui kierrätettäväksi.

Vain puhtaille ja kuiville tekstiileille

Poistotekstiilin keräykseen voi tuoda kotitalouksien kuivia, puhtaita ja käyttökelvottomia vaatteita sekä kodintekstiilejä, kuten takkeja, housuja, paitoja, lakanoita ja pyyhkeitä. Sen sijaan esimerkiksi matot, peitot, kengät ja alusvaatteet eivät sinne kuulu. Myöskään likaiset, märät tai haisevat tekstiilit eivät lajitteluohjeen mukaisesti ole poistotekstiiliä.

– Ennen poistotekstiilin tuomista keräykseen olisi tärkeää tarkistaa lajitteluohje. Iso osa hylkyyn päätyvästä tavarasta on ollut mattoja ja alusvaatteita, kertoo käyttöpäällikkö Markku Erola Napapiirin Residuumilta.

Hylkyyn päätyvällä poistotekstiilillä tarkoitetaan sellaista materiaalia, joka ei vastaa poistotekstiilin lajitteluohjetta eikä näin ollen sovellu jatkokäsittelyyn. Hylkymateriaali päätyy polttolaitokselle, eli tekstiili hyödynnetään energiana. Napapiirin Residuumin alueella ensimmäisen keräysvuoden aikana 36 % eli lähes 14 000 kg poistotekstiilin keräysastiaan tuotua materiaalia ohjautui energiahyötykäyttöön.

 

Pakkaamisella suojataan tekstiiliä

Poistotekstiilit tulee toimittaa keräykseen tiiviisti suljetussa muovipussissa, sillä tekstiilien kuidut ovat helposti pilaantuvaa materiaalia. Muovipussi suojaa tekstiiliä esimerkiksi likaantumiselta ja kastumiselta.

– Emme voi toimittaa pakkaamatonta materiaalia eteenpäin poistotekstiilinä, sillä emme voi taata kuidun puhtautta ja kuivuutta, sanoo käyttöpäällikkö Erola.

Napapiirin Residuum ohjeistaa tuomaan poistotekstiiliä keräykseen enintään kolme kaupan muovipussillista kerrallaan.

 

Tekstiilit kiertoon viidestä keräyspisteestä

Napapiirin Residuumin toimialueella on yhteensä viisi poistotekstiilin keräyspistettä. Kolme näistä löytyy Rovaniemeltä: Kierrätyspuisto Residuumin Ekokiepistä, Prismasta sekä K-Citymarketilta. Ranualla ja Pellossa poistotekstiiliä otetaan vastaan kierrätysasemilla niiden aukioloaikoina.

Kerätty poistotekstiili lajitellaan ja pakataan Oulussa, minkä jälkeen se kuljetetaan kuituerotteluun Lounais-Suomen jätehuollon poistotekstiilien pilottilinjastolle Paimioon. Kuiduista valmistetaan lankaa, kangasta ja erilaisia pehmusteita. Osa tekstiileistä voi päätyä esilajittelun jälkeen uudelleenkäyttöön. Ne poistotekstiilit, joita ei pystytä kierrättämään materiaalina tai ohjaamaan uudelleenkäyttöön, päätyvät energiahyödyntämiseen.

 

Poistotekstiilien lajitteluohje

SAA LAITTAA:
 • Kotitalouksien kuivia, puhtaita ja käyttökelvottomia vaatteita sekä kodintekstiilejä, kuten
  • Takit, housut, paidat, neuleet ja hameet
  • Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat
  • Vähintään 20 cm x 20 cm kokoiset kangastilkut

Tekstiilistä ei tarvitse irrottaa mitään osia, kuten nappeja, vetoketjuja tai solkia.

EI SAA LAITTAA:
 • Matot, tyynyt ja peitot
 • Kengät, laukut, vyöt
 • Alusvaatteet, sukat ja sukkahousut
 • Pehmusteet ja pehmoeläimet
 • Likaiset, homeiset, haisevat tai tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit
PAKKAAMINEN:
 • Pakkaa poistotekstiili tiiviisti suljettuun muovipussiin.
 • Tuo enintään 3 kaupan muovipussillista kerrallaan.

 

Nainen lajittelee poistotekstiiliä.


Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia