Useiden materiaalien vastaanotto muuttuu maksuttomaksi Residuumilla

Kierrättäminen ja asiointi Residuumilla tulevat helpottumaan 1.7.2022

Kotitalouksien puujätettä, kantoja, tiili- ja laattajätettä, betonia sekä asfalttia aletaan vastaanottaa maksutta 1.7.2022 alkaen Rovaniemellä, Pellossa ja Ranualla. Uudistuksen myötä Residuumilla vastaanotetaan kotitalouksilta 18 erilaista jätejaetta maksutta, joten kierrättäminen helpottuu huomattavasti.

– Uudistuksella halutaan edistää kierrättämistä sekä helpottaa asiakkaiden asiointia Kierrätyspuistossa. Kehitämme palveluitamme asiakasystävällisemmiksi. Kierrätyspuiston palvelumuotoilu asiakasystävällisempään suuntaan on aloitettu yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa, ja maksuttomien jätejakeiden lisääminen on ensimmäinen askel palveluiden parantamiseksi. Useiden kierrätysmateriaalien maksuton vastaanotto mahdollistetaan jätehuollon perusmaksulla. Tulevaisuuden visioissa meille on entistä helpompi pistäytyä asioimaan, kertoo viestintäpäällikkö Katja Ronkainen Napapiirin Residuumilta.

Puu kuin puu maksuttomaksi

Puujätettä syntyy kotitalouksissa kohtuullisen paljon. Puujätteeseen voi lajitella käytännössä kaiken maalatun, lakatun tai siveltävällä puunsuoja-aineella käsitellyn puun. Esimerkiksi puiset huonekalut ja maalattu aita ovat puujätettä. Pieniä metalliosia, kuten kahvoja tai nauloja, ei tarvitse irrottaa puujätettä lajitellessa.

Lisäksi Residuumilla vastaanotetaan kahta erityyppistä puumateriaalia: kierrätyspuuta ja kestopuuta. Kierrätyspuu on täysin käsittelemätöntä puuta, kuten esimerkiksi kuormalavoja ja raakalautaa. Kestopuu on painekyllästettyä puuta, joka luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi.

– Unohtamatta tietysti maksuttomia risuja ja kantoja. Erilaista puuta siis riittää. Joskus asiakkailla on ollut haasteita tunnistaa erilaisia puumateriaaleja.  Maksuttomuudella myös tavoittelemme sitä, että puuta päätyisi entistä vähemmän maksullisen lajittelemattoman jätteen joukkoon, Ronkainen perustelee.

Kirppikset jatkossakin käyttöön

Hyvälaatuiset ja käyttökelpoiset esineet ja materiaalit kannattaa uusiokäyttää ennen kierrätykseen viemistä. Käyttökelpoiset puiset huonekalut kannattaa myydä tai lahjoittaa, ja laadukas puu hyödyntää uusissa rakennusprojekteissa.

Faktalaatikko:

Residuumin maksuttomat kierrätysmateriaalit kotitalouksille: Sähkölaitteet, metallit, vaaralliset jätteet, renkaat, kierrätyspuu, kestopuu, puujäte, pakkausjätteet, kannot, risu- ja oksajäte, puutarhajäte, tiili- ja laattajäte sekä betoni- ja asfalttijäte.


Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia