Jätehuoltomääräykset ovat uudistuneet – kotitalouksien jätehuollon kustannukset voivat pienentyä

Uudet jätehuoltomääräykset ovat astuneet voimaan 1.12.2024. Jätehuoltomääräysten muutokset tuovat toivottuja muutoksia kodin jätehuoltoon sekä selkeämpiä linjauksia termistöön ja haitallisten vieraslajikasvien käsittelyyn. 

Säästöä lajittelemalla 

Biojätteen lajitteluvelvoite laajeni kesällä 2024 koskemaan kaikkia Rovaniemen keskustaajaman asuinkiinteistöjä. Muutokset tulevatkin vaikuttamaan erityisen positiivisesti niihin kiinteistöihin, jotka lajittelevat biojätteen erikseen. Tällaiset pientalot ja taloyhtiöt voivat pidentää sekajätteen tyhjennysvälin jopa 12 viikkoon. Tämä koskee sekä kompostoivia että biojätteen erilliskeräykseen kuuluvia kotitalouksia. Sekajätettä kertyy vain vähän, jos bio- ja pakkausjätteet kerää erikseen. Tällöin sekajätteen tyhjennysväliä kannattaa harventaa niin, että astia olisi tyhjennyshetkellä mahdollisimman täynnä kierrätyskelvotonta jätettä.  

Sekajätteeseen lajiteltavaa kierrätyskelvotonta jätettä ovat esimerkiksi hygieniatuotteet, imurien pölypussit, pienet muovituotteet ja rikkinäiset kengät. Arjessa syntyvät pakkausjätteet, jotka voi lajitella materiaalin mukaan, kuuluvat pakkausjätteiden keräykseen. Biojätteeseen kuuluu lajitella kodin elintarvike- ja keittiöjäte sekä esimerkiksi kasvien pehmeät osat ja pehmeät paperit, kuten talouspaperi. Arjessa syntyvästä jätteestä suurin osa on siis kierrätettävissä. 

Rovaniemen keskustaajamassa ja Pellossa on käytössä kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus sekajätteen osalta, eli asukas tai taloyhtiö tekee itse jätehuoltosopimuksen alueella toimivan yrittäjän kanssa. Hinnat voivat vaihdella alue-, yritys- ja sopimuskohtaisesti.  

Esimerkkilaskelmalla, kun omakotitalossa 240 l sekajäteastian tyhjennysväli on ollut aiemmin neljä viikkoa, sekajätetyhjennysten vuosikustannus on ollut noin 117 euroa vuodessa. 12 viikon tyhjennysvälillä kustannukset tippuisivat vain 39 euroon vuodessa, joten vuodessa säästöä syntyisi lähes 80 €. Tällä tavalla esimerkiksi kiinteistön kompostoriin tekemä investointi olisi katettu noin viidessä vuodessa, jopa aikaisemmin, kun lasketaan ravinteikkaasta mullasta saatavat säästöt. Myös 3–4 kiinteistön biokimpassa kiinteistö säästäisi vuosittain oikeanlaisen lajittelun ansioista, ja hyötymateriaaleja saataisiin tehokkaasti uudelleenkäyttöön.
 

Pidemmät tyhjennysvälit ja korkeampi täyttöaste edistävät ekologisuutta 

Sekajätteen tyhjennysväliä pidentämällä astioiden täyttöaste paranee, kun sekajäteastioita ei tyhjennetä puolillaan. Tyhjennysvälin muutos edistää ekologisuutta, sillä jäteautojen reitit vähenevät. Ajojen vähentyessä myös asumismukavuus ja turvallisuus paranevat, ja päästöt ja meluhaitat pienenevät.  

Uusien jätehuoltomääräysten myötä lasi- ja metallipakkausten tyhjennysvälin voi pidentää 24 viikkoon aiemmasta 16 viikosta. Omien astioiden tyhjennysvälien tarvetta voi tarkastella, ja väliä pidentää, mikäli astiat jäävät aiemmalla tyhjennysvälillä vajaiksi. Metalli- ja lasijäte aiheuttavat hyvin vähän hajuhaittoja, ja muutosten myötä jäteastioiden täyttöaste tulee paranemaan. 

Bio- ja pakkausjätteiden tyhjennysväliä voi muuttaa jätehuoltomääräysten määrittämissä rajoissa ottamalla yhteyttä Napapiirin Residuum Oy:n asiakaspalveluun. Kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella sekajätteen tyhjennysväleistä tulee sopia sen yrityksen kanssa, joka tyhjentää sekajätteen kiinteistöltä.

Myös jäteastioiden maksimipainoja on yhtenäistetty. Uusien jätehuoltomääräysten myötä sekajätteen ja biojätteen käsin tyhjennettävän keräysvälineen kokonaispaino ei saa ylittää 60 kilogrammaa, kun aiemmin biojätteen painoraja oli 40 kilogrammaa. 

Uusia linjauksia haitallisten vieraslajien käsittelyyn 

Haitallisten vieraslajikasvien hävittäminen on puhututtanut viime aikoina uusien vieraslajien levittäytyessä alueelle. Uudistuneissa jätehuoltomääräyksissä haitallisten vieraslajikasvien käsittelyyn saatiin yhtenäisiä ohjeistuksia. Haitallisten vieraslajikasvien lisääntymiskyvyttömät osat voi hävittää itse kompostoimalla. Lisääntymiskykyiset osat tulee kuitenkin hävittää sekajätteeseen, mistä ne eivät pääse leviämään. Tällä linjauksella estetään sekajätteeseen tulevaa lisämäärää ja saadaan hyötykäyttöön soveltuvat osat kiertoon. 

 

Asiakaspalvelun yhteystiedot:

Yhteystiedot

Täältä pääset lukemaan uudistuneet jätehuoltomääräykset:
Julkaisut

Täältä näet eri jätetyyppien lajitteluohjeet:

Kodin lajitteluohjeet

 


Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia