Poistotekstiilien kierrätys kehittyy Residuumin alueella – uudelleenkäyttöön panostetaan
Vuoden 2023 alussa voimaan tullut jätelain uudistus velvoittaa kuntien jätelaitokset järjestämään poistotekstiilin keräyksen. Napapiirin Residuum Oy järjestää poistotekstiilin keräyksen toimialueellaan, ja keräyspisteitä löytyy Rovaniemeltä, Ranualta ja Pellosta. Vuoden 2024 aikana Residuumin alueella kerättiin yhteensä 36 443 kiloa poistotekstiilejä, mutta tiukentuneiden laatuvaatimusten sekä sekalaatuisen materiaalin vuoksi vain 28 % tästä määrästä voitiin hyödyntää kierrätyskuituna.
Jätelaissa on määritelty, että jätteen määrää on ensisijaisesti pyrittävä vähentämään. Vähentämisen jälkeen painopiste on uudelleenkäytössä ja kierrätyksessä, ja vasta viimeisenä vaihtoehtona jäte saa päätyä energiahyötykäyttöön eli poltettavaksi. Poistotekstiilien lajittelua on kehitetty vastaamaan paikallisesti yhä paremmin tätä jätelain etusijajärjestystä.
Paikallinen lajittelu mahdollistaa kierron
Merkittävä osa poistotekstiilien käsittelystä tapahtuu nykyään paikallisesti, kun Kivenpyörittäjät-ryhmä lajittelee tekstiilit. Kivenpyörittäjät on Lapin hyvinvointialueen Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen päiväaikaisen toiminnan työtoimintaryhmä. Kivenpyörittäjät mahdollistavat työpanoksellaan sen, että hyväkuntoiset tekstiilit erotellaan ja ohjataan paikalliseen uudelleenkäyttöön, ja käyttökelvottomat tekstiilit päätyvät energiahyötykäyttöön.
Poistotekstiilin lajittelun lisäksi Kivenpyörittäjät huolehtivat Residuumin täydentävistä ekopisteistä.
“Kivenpyörittäjät ovat erityistä tukea tarvitseva ryhmä, jotka ovat ahkeria ja tarkkoja työssään”, päivätoiminnan ohjaaja Mika Hägg kertoo. Hägg korostaa Residuumin järjestämän työmahdollisuuden olevan erittäin tärkeä asiakkailleen.
Residuumin pitkäaikainen yhteistyö Kivenpyörittäjien kanssa sopii omistajaohjauksen erityistavoitteeseen, jossa kaupunkikonsernin tytäryhtiön tulee osallistua työllistämistoimenpiteisiin, kuten kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluihin. Tällä tavoin edistetään yhteiskunnallista vastuullisuutta ja osallisuutta, mikä tukee kunnan arvoja ja strategisia tavoitteita.
Second hand -yrittäjät mukana kierrossa
Uudelleenkäyttöön soveltuvat vaatteet ja kodintekstiilit päätyvät paikallisten second hand -liikkeiden valikoimiin. Kun tekstiilit kiertävät paikallisesti, kiertotalous tukee samalla myös alueen elinkeinoa ja työllisyyttä. Kiertotalouden eri osa-alueiden yhteistyö mahdollistaa tehokkaan ketjun kierrätykseen. Uudelleenkäytettävät vaatteet ja kodin tekstiilit ovat puhtaita ja hyväkuntoisia, eivätkä ne laadultaan eroa muista second hand -liikkeiden tuotteista.
KiKa-hanke edistää uusia kiertotalousratkaisuja
Poistotekstiilin kierrätyksen kehittämistä tukee myös Business Rovaniemen KiKa-hanke (Arjen kiertotaloudesta kasvua ja hyvinvointia Rovaniemelle). Hanke pilotoi uusia kierrätysmalleja ja tuo yhteen eri toimijoita luomaan ratkaisuja, jotka tukevat sekä kiertotaloutta että alueen elinvoimaa.
Poistotekstiilin kierrätyksessä hanke on kartoittanut toimijoita paikallisen hyödyntämisverkon löytämiseksi, tarpeiden kartoittamiseksi ja poistotekstiilin lajittelun kehittämiseksi.
“Tässä kartoituksessa tunnistettiin se, että poistotekstiilin ympärillä on liiketoimintapotentiaalia”, hankkeen projektikoordinaattori Piia Kenttälä kertoo.
Kierrätys rakentuu yhteistyöllä
Residuumin tavoitteena on pienentää polttoon päätyvän tekstiilin määrää edelleen, ja tässä jokaisen arjen lajittelupäätös on tärkeä. Poistotekstiilien kierto rakentuu yhteistyöllä.
Tekstiilien uusiokäyttömahdollisuuksia pyritään jatkuvasti kehittämään. Kankaita voidaan esimerkiksi leikata tilkuiksi, joita voitaisiin hyödyntää esimerkiksi konepyyhkeinä puhdistamiseen tai käsityöpajoissa uusiin tuotteisiin. Kivenpyörittäjät voisivat vastata myös tekstiilien leikkaamisesta, mikä työllistäisi yhä enemmän tuki- ja osaamiskeskuksen asiakkaita. Napapiirin Residuum kartoittaa edelleen alueellista kysyntää uusiokäyttöisille tekstiileille.
Paikallisesti toimivan kierrätysketjun myötä tekstiilin kierrätyksen kustannukset vähenevät, mikä mahdollistaa kuntalaisille maksuttoman palvelun jatkuvuuden myös tulevaisuudessa.
Lajitteluohjeet:
Kotitalouksien kuivia ja puhtaita vaatteita sekä kodintekstiilejä, kuten:
- Takit, housut, paidat, neuleet ja hameet
- Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat
- Vähintään 20 cm x 20 cm kokoiset kangastilkut
- Tekstiilistä ei tarvitse irrottaa mitään osia, kuten nappeja, vetoketjuja tai solkia.
Ei saa laittaa:
- Matot, tyynyt ja peitot
- Uima-asut
- Kengät, laukut, vyöt
- Alusvaatteet, sukat ja sukkahousut
- Pehmusteet ja pehmoeläimet
- Likaiset, homeiset, haisevat tai tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit
Pakkaaminen:
- Pakkaa poistotekstiili tiiviisti suljettuun muovipussiin.
- Tuo enintään 3 kaupan muovipussillista kerrallaan.