Usein Kysytyt Kysymykset


Tälle sivulle olemme koonneet asiakkaitamme askarruttaneita kysymyksiä ja laatineet niille vastaukset. Vastaamme mielellämme kysymyksiinne myös puhelimitse, sähköpostitse sekä postitse. Yhteystiedot löydät Yhteystiedot -sivulta

Kissojen ja koirien jätökset?

Polttokelpoiseen jätteeseen tai biojätteeseen

Hiuslakka ja deodoranttipullot?

Täysin tyhjät ja paineettomat hiuslakka- ja deodoranttipullot sekä muut tyhjät ja paineettomat aerosolipakkaukset soveltuvat metallinkeräykseen, vajaat aerosolipakkaukset kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen.

Lääkepakkauksien alumiinin näköinen suoja, toisissa on liimattuna muovia?

Mikäli siinä on muovia, se lajitellaan kodin polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Kokonaan alumiiniset lääkepakkaukset voidaan laittaa metallinkeräykseen.

Montako vanhaa sulaketta voin laittaa yhteen 240 litran jäteastiaan (ohjeistus=pieni määrä)?

Ohjeistuksella tarkoitetaan sitä, että kotitaloudessa tulevat yksittäiset sulakkeet voi laittaa omaan jäteastiaan. Isommat kertamäärät tulisi kerätä erikseen ja toimittaa jäteasemalle maksua vastaan tai hankkia kaatopaikkajätteelle oma jäteastia ja sopia sille tyhjennykset esim. 2 krt. vuodessa.

Mihin rikki menneet astiat (lasi, posliini, savea jne.)?

Rikkoutuneet astiat ovat kaatopaikkajätettä eli palamatonta jätettä. Pienet määrät voi myös laittaa kodin polttokelpoisen jätteen astiaan. Kaatopaikkajätteen voi kerätä erikseen ja toimittaa omatoimisesti jäteasemalle tai mikäli palamatonta jätettä tulee kiinteistöllä runsaasti voi sille laittaa oman jäteastian

Kyllästetyt lankun/laudan palaset, voiko ne tuoda Alakorkalon jäteasemalle?

Kyllä voi, alle 1 m3 erät otetaan vastaan kotitalouksilta maksutta

Pakkaus- styrox, mihin kuuluu?

Palakooltaan alle 50 cm styroxin kappaleet voi laittaa kodin omaan polttokelpoisen jätteen astiaan. Isommat kappaleet ja määrät voi tuoda jäteasemille maksua vastaan. Kotitalouksien pakkausmuoveja kerätään myös joillakin Ringin ekopisteillä sekä heinäkuusta 2016 alkaen myös Alakorkalon jäteaseman Ekokiepissä. Lisätietoja Ringin ekopisteistä: www.rinkiin.fi

Mihin laitan metallisen saippuasienen (Pata-pata) jämät. Metallinkierrätykseen vai palavaan lootaan?

Teräsvillaisen käytöstä poistetun saippuasienen voi laittaa pienmetallin keräysastiaan ekopisteille

Mihin pienet muovi- ja metallipurnukat laitetaan?

Muovipurnukat voi laittaa kodin polttokelpoisen jätteen keräysastiaan tai jos kyseessä on kotitalouksien pakkausmuovi (esim. muovinen jugurttipurkki) voi sen toimittaa myös kotitalouksien pakkausmuovin keräykseen. Pakkausmuovin keräystä järjestää Rinki Oy, lisätietoja: www.rinkiin.fi. Metalliset purnukat voi toimittaa metallinkeräykseen ekopisteille tai jäteasemille.

Sinappiputkilot ja tomaattisoseiden metalliset tuubit?

metallinkeräykseen ekopisteille, jäteasemille tai kiinteistön omaan metallinkeräysastiaan jos sellainen on

Mihin lajitellaan alumiinifolio? esim. makkaran paiston jälkeen, pitääkö pestä?

Alumiinifolio käy puhdistettuna metallinkeräykseen. Erittäin likaiset alumiinifoliot kuuluvat kaatopaikkajätteisiin (= palamaton jäte). Pieniä määriä palamatonta jätettä sallitaan polttokelpoisen jätteen joukkoon.

Viilipurkkien ja margariinipakettien alumiinikannet?

Mikäli kansi rypistettäessä jää ryttyyn se voidaan lajitella metallinkeräykseen. Mikäli kansi ei rypisty kunnolla kuuluu se kodin polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kuolleet hiiret, oravat tai jänikset?

Yksittäisen kuolleen luonnonvaraisen eläimen voi haudata maahan. Tarkempia tietoja antavat mm. kuntien viranomaiset ja Evira: https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/kuolleet-elaimet/

Miksei puutarhaoksat kelpaa poltettavaksi?

Puutarhaoksien polttaminen jätteenpolttolaitoksessa kotitalousjätteiden mukana ei ole järkevää, sillä puutarhajätteille on järjestetty erillinen keräys Pellon, Ranuan ja Rovaniemen jäteasemilla. Oksat saadaan hyödynnettyä lähellä keruupistettä mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti. Sinällään risujen ja oksien polttaminen jätteenpolttolaitoksessa ei varmasti ole kiellettyä tai haitallista, muttei pitkien etäisyyksien Lapissa kuljettaminen lähimmällekään polttolaitokselle ole järkevää mm. kuljetuskustannusten vuoksi. Toisin sanoen pyrimme kuljettamaan polttolaitokselle vain sen jätteen, mitä emme saa tai voi käsitellä lähempänä muulla tavoin.

Rikotut pienet huonekalut, omaan roska-astiaan?

Palakooltaan ja materiaaleiltaan polttoon soveltuvat alle 0,5 m kappaleet voidaan laittaa kodin omaan polttokelpoisen jätteen jäteastiaan. Isommat kappaleet tulee toimittaa jäteasemalle maksua vastaan.

Jos esineessä on muovia sekä metallia?

Pienikokoiset jätteet lajitellaan pääsääntöisesti joko metallinkeräykseen tai polttokelpoiseen jätteeseen sen mukaan, kumpaa materiaalia tuotteessa on enemmän. Esimerkiksi mustekynä, jossa on vähän metallia mutta paljon muovia kuuluu polttokelpoiseen jätteeseen.

Hapantunut maito tai jugurtti?

Nestemäistä biojätettä kuten maitoa, jugurttia, piimää, mehuja jne. ei kannata laittaa sellaisenaan biojäteastiaan tai kompostiin. Jos ne halutaan lajitella biojätteisiin tulisi nesteet imeyttää ensin esimerkiksi sahanpuruun, kananmunakennosilppuun tai muuhun kosteutta hyvin sitovan biologisesti hajoavaan tuotteeseen. Helpointa kuitenkin on hävittää pienet määrät (esim. litra) nestemäisiä pilaantuneita jätteitä kaatamalla ne viemäriin. Huom! Isoista määristä kannattaa aina ensin keskustella paikallisen jäteveden puhdistamon kanssa.