JäteABC


JäteABC on sähköinen opas yleisimpien jätelajien käsittelyyn ja lajitteluun. Voit selata aiheita aakkosittain tai käyttää sivuston hakutoimintoa.

Mikäli et löydä etsimääsi heti, kannattaa kokeilla hakua jollakin toisella samaa tarkoittavalla sanalla. Hakusanat kannattaa syöttää yksikön perusmuodossa: esim.biojäte eikä biojätteet tai biojätteen käsittely.

Hae JäteABC:sta hakusanalla:

Hakutulokset

A

Aaltopahvi

Katso keräyspahvi

Aerosolipullo

Aerosolipullojen sisältämän ponnekaasun vuoksi niiden hyötykäyttö on hyvin vaativaa ja väärin lajiteltuna jopa vaarallista. Lajittele kaasua tai muuta ainetta sisältävät aerosolipullot vaaralliseen jätteeseen. Ainoastaan täysin tyhjät aerosolipullot lajitellaan Napapiirin Residuum Oy:n toimialueella Rovaniemellä, Ranualla ja Pellossa metallin keräykseen.

Aikakausilehti

Aikakausilehdet ovat keräyspaperia ja ne vastaanotetaan kiinteistön omilla keräysastioilla, kaikilla ekopisteillä sekä kierrätysasemilla.

Airot

Muoviset ja puiset airot ovat lajittelematonta jätettä ja otetaan vastaan kierrätysasemilla. Alumiiniset airot otetaan veloituksetta vastaan isokokoisena metallina kierrätysasemilla.

Ajastin

Erilaiset ajastimet lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun (SER). Kaikenlaiset kodin vanhat sähkölaitteet voi toimittaa kierrätysasemille. Tutustu myös sähkölaitteiden kauppakeräykseen: www.serkierratys.fi

Ajoneuvojen renkaat

Ajoneuvojen renkaat luokitellaan erikoisjätteeksi ja ne vastaanotetaan kierrätysasemilla sekä rengasliikkeissä.

Ajovalo, poltin

Ajovalojen halogeeni- ja xenonpolttimot ovat kaatopaikkajätettä ja ne vastaanotetaan kierrätysasemilla. Pienen määrän voi myös sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. LED-polttimot luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan kierrätysasemilla ja niitä voi palauttaa  kauppakeräykseen.

Ajovalo, umpio

Ajovaloumpiot luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan hävittää kodin talousjätteen mukana.

Akku

Akku ja akkunesteet ovat vaarallista jätettä ja ne on toimitettava kierrätysasemalle tai romuakkujen keräykseen.

Akku, pienessä sähkölaitteessa

Pienien sähkölaitteiden akut ovat vaarallista jätettä. Niitä vastaanotetaan maksutta kierrätysasemilla missä ne voi jättää käytettyjen paristojen keräysastiaan. Pienakkuja voi viedä myös niitä myyviin liikkeisiin.

Erityisesti litiumakut ovat herkkiä reagoimaan muiden paristojen ja metalliesineiden kanssa, ja siksi kaikkien akkujen ja paristojen virtanavat on hyvä teipata.

Aktiivihiilisuodatin

Aktiivihiilisuodattimet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Alkaliset kemikaalit

Alkaliset kemikaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan kierrätysasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Alkydivärit

Alkydivärit ovat vaarallista jätettä ja ne vastaanotetaan vaarallisen jätteen keräyskierroksilla sekä kierrätysasemilla.

Alumiinifolio

Alumiinifoliot ovat metallijätettä ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai kierrätysasemien romumetallin keräysastiaan.

Alumiinipaperi

Rakentamisessa (mm. saunatiloissa) käytettävä alumiinipaperi kuuluu lajittelemattomaan jätteeseen kierrätysasemille. Pienen määrän alumiinipaperia voi laittaa myös kodin oman polttokelpoisen jätteen joukkoon.

Alumiinitölkit

Pullonkeräykseen kelpaamattomat alumiinitölkit luokitellaan metallijätteeksi ja ne vastaanotetaan ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai kierrätysasemien romumetallin keräysastiaan.

Alumiinivuoat

Alumiinivuoat kuuluvat metallinkeräykseen ja niitä vastaanotetaan kiinteistöjen omissa metallinkeräyksissä, ekopisteissä sekä kierrätysasemien metallinkeräyksessä.

Amme

Keraaminen amme on lajittelematonta jätettä ja vastaanotetaan jäteasemalla. Metalliset ammeet soveltuvat romumetallin keräykseen.

Ammoniakki

Ammoniakki on vaarallista jätettä ja se vastaanotetaan jäteasemilla tai vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Ammukset

Ammukset ovat räjähtävää jätettä, ja niiden hävittämisen suhteen tulee ottaa yhteys poliisiin.

Ampuma-aseet

Ampuma-aseet ovat erikoisjätettä ja niiden hävittämisen suhteen tulee ottaa yheys poliisiin.

Ankkurit

Metalliset ankkurit otetaan vastaan jäteasemien romumetallinkeräyksessä.

Antennit

Pienikokoiset antennit voi laittaa pienmetallinkeräykseen ekopisteillä ja isokokoiset antennit otetaan vastaan jäteasemien romumetallinkeräykseen.

Appelsiininkuori

Appelsiini kuorineen on biojätettä ja sen voi kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan.

Apulanta

Apulanta on biojätettä ja sen voi kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan.

Asbesti

Katso erityisjäte.

Asetoni

Asetoni luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja se vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Asfaltti

Asfalttijätettä otetaan vastaan jäteasemilla.

Asfalttijätekuorma ei saa sisältää mitään muuta jätettä kuin asfalttijätettä (pieni määrä mursketta tai muuta vastaavaa maa-ainesta ei haittaa). Asfalttijätteen suurin palakoko särmältään/halkaisijaltaan on 1 metri. Asfalttijäte puretaan henkilökunnan osoittamaan paikkaan ja siitä peritään kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen vastaanottomaksu.

Asiapaperi

Katso tietoturva.

Astiat

Rikkoutuneet posliini-, keramiikka- ja lasiastiat sekä -esineet tulee laittaa kaatopaikkajätteeseen (=palamaton jäte), mutta yksittäisen rikkinäisen astian saa hävittää myös polttokelpoisen jätteen joukossa. Lasipullot ja -purkit voi laittaa keräyslasiastiaan. Metalliset kattilat, paistinpannut ja aterimet voi laittaa pienmetallin keräysastiaan.

Kaatopaikkajätteen voi kerätä erikseen ja toimittaa omatoimisesti jäteasemalle tai mikäli palamatonta jätettä tulee kiinteistöllä runsaasti voi sille laittaa oman jäteastian.

Asuntovaunu

Asuntovaunut luokitellaan lajitteluvaiheessa romuajoneuvoiksi, ja niiden kierrätyksestä vastaavat valtuutetut vastaanottopisteet. Lisää tietoa saat osoitteesta www.autokierratys.fi.

Aterimet, haarukat, veitset, lusikat

Muoviset aterimet voi hävittää polttokelpoisen jätteen joukossa, metalliset aterimet ekopisteiden tai jäteasemien metallinkeräykseen

Aurinkolasit

Silmälasit ja aurinkolasit voi laittaa polttokelpoiseen jätteeseen (pienet määrät palamatonta jätettä käy). Optikkoliikkeet ja yhdistykset myös keräävät ajoittain hyväkuntoisia laseja toimitettavaksi eteenpäin.

Auto

Kaikki auton nesteet ovat vaarallista jätettä.

Käytetyt autonrenkaat voi viedä auto- ja rengasliikkeisiin tai jäteasemille. Irralliset pelti- ja metallivanteet voi viedä lähimmälle jäteasemalle metallinkeräykseen.

Kokonaiset romuautot on voinut syyskuun 2004 alusta lähtien viedä veloituksetta romutettavaksi Suomen Autokierrätys Oy:n valtuutettuun vastaanottopisteeseen. Lisätietoja

Auton akut (ja muut ajoneuvot)

Autojen ja muiden ajoneuvojen akut luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Auton renkaat

Käytetyt auton renkaat voi tuoda jäteasemille veloituksetta muusta jätteestä erilleen eriteltynä.

Autotalli

Autotallin siivouksesta syntyy helposti iso kasa jätettä. Jätteitä voit toimittaa jäteasemille.

Autostereot

Autostereot luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

Avaimet

Avaimet tulee sijoitaa ekopisteiden pienmetallinkeräykseen tai jäteasemien romumetallinkeräykseen.

Avanne-tarvikkeet

Avanne-tarvikkeet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

B

Baden Baden (ranta-) tuolit

Baden Baden rantatuolien metalliset rungot voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallinkeräykseen. Muoviset rungot sekä tuolien patjat otetaan vastaan maksullisena lajittelemattomana jätteenä.

Banaanilaatikot

Märät ja likaiset pahviset banaanilaatikot voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Puhtaat ja kuivat banaanilaatikot otetaan vastaan kokonaisina jäteasemien pahvinkeräykseen tai paloiteltuina ekopisteiden kartonginkeräykseen.

Banaaninkuoret

Banaaninkuoret luokitellaan biojätteeksi ja ne voidaan joko kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Barbie-nuket

Nuket voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Barometri, ilmapuntari

Ilmapuntarit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Bensiini, polttoaine

Bensiini luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja sitä vastaanotetaan vaarallisen jätteen keräyskierroksilla sekä suljetuissa astioissa jäteasemilla.

Betonijäte

Betonijäte voi sisältää piikattuja betonin kappaleita, elementtejä, valuista ylimääräiseksi jääneitä betonikasoja, betonilaattoja, betonipaalun pätkiä sekä betonissa olevia betoniteräksiä, jotka on katkaistu betonikappaleiden mittaisiksi. Betonijäte ei saa sisältää asbestia, raskasmetalleja, PCB:tä tai muita vaarallisia- tai erityisjätteitä.

Betonijätettä otetaan vastaan jäteasemilla. Ajankohtaiset hintatiedot betonijätteen vastaanottohinnoista löydät hintatietoa -sivulta.

Betonipalat lajitellaan kolmeen eri ryhmään kokonsa mukaisesti;
Betonijäte, palakoko alle 1 m2
Betonijäte, palakoko yli 1 m2
Betonijäte, erikoiskappaleet

Biojäte

Biojäte on biologisesti hajoavaa ja myrkytöntä jätettä, kuten hedelmien ja vihannesten kuoret, ruokajätteet, kahvin- ja teenporot, kalanruodot, luut, talouspaperit, kukkamulta ja kissanhiekka.

Voit kompostoida biojätteen omatoimisesti tai viedä kodin tai taloyhtiön biojäteastiaan. Biojäteastiaan soveltuvat pussit ovat biohajoavia, yleensä paperisia. Valuta biojätteen enimmät nesteet viemäriin, ettei astia jäädy talvella.

Biojätettä ei oteta vastaan jäteasemilla. Isommat erät biojätettä voi toimittaa erityisjätteenä Kuusiselän kaatopaikalle, jossa siitä peritään vastaanottohinnaston mukainen maksu.

Bitumi

Bitumi luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja sitä vastaanotetaan jäteasemilla.

C

C-kasetti

C-kasetti kuuluu polttokelpoiseen jätteeseen.

CD-levy

CD-levy kansineen on polttokelpoista jätettä. Huomioi myös tietoturva, mikäli CD sisältää luottamuksellista aineistoa.

Corn flakes-paketti

Corn Flakes-paketit luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartongin keräysastiaan tai jäteasemien pahvin (kartongin) keräysastiaan.

C-vitamiiniputkilo

Metalliset vitamiiniputkilot luokitellaan romumetalliksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan. Muoviset vitamiiniputkilot voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pakkausmuovin keräysastiaan tai jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Pienet määrät muovisia vitamiiniputkiloita voidaan myös sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

D

Deodorantti

Täysin tyhjät ja paineettomat deodoranttipullot sekä muut tyhjät ja paineettomat aerosolipakkaukset soveltuvat metallinkeräykseen, vajaat aerosolipakkaukset kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen. Muoviset deodoranttipullot lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. Lasiset deodoranttipullot kuuluvat isompina määrinä kaatopaikkajätteeseen (=palamaton jäte), mutta yksittäisen lasisen deodoranttipullon saa laittaa polttokelpoisen jätteen joukkoon.

Desinfiointiaine

Dieselpolttoaine

Dieselpolttoaine luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja sitä vastaanotetaan keräyskierroksilla sekä suljetuissa astioissa jäteasemilla.

Disketti

Disketti on polttokelpoista jätettä, mutta huomioi kuitenkin tietoturva hävittäessäsi vanhoja tallennusvälineitä.

DVD-levy

DVD-levy kansineen on polttokelpoista jätettä. Huomioi myös tietoturva, mikäli DVD sisältää luottamuksellista aineistoa.

DVD-soitin

DVD-soittimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER), ja ne vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

E

Ekomaksu

Ekomaksuilla eli nykyiseltä nimeltään jätehuollon perusmaksuilla katetaan jätehuollon, jäteneuvonnan ja vaarallisten jätteiden jätehuollon kustannuksia.

Ekopiste

Ekopiste on hyötyjätteen keräyspaikka, josta löytyy omat keräysastiansa keräyspaperille, keräyskartongille, keräyslasille, paristoille ja metallille tai jo(i)llekin näistä.

Rovaniemen alueella sijaitsee lähes 70 Napapiirin Residuumin ylläpitämää ekopistettä, luettelon ekopisteistä löydät täältä.

Elohopealämpömittari

Energiajäte

Energiajäte (energiajae) on sekajätteestä lajiteltua jätettä, jota poltetaan voimalaitoksessa lämmön ja sähkön tuottamiseksi. Napapiirin Residuumin toimialueella ei kerätä energiajätettä. Rovaniemellä, Ranualal ja Pellossa kerättän kuitenkin polttokelpoista jätettä, johon soveltuu suurin osa entisestä sekajätteestä. Katso tarkemmat tiedot polttokelpoinen jäte.

Energiansäästölamppu

Loisteputki- ja energiansäästölamput ovat vaarallisia jätteitä, sillä ne sisältävät mm. elohopeakaasua, joka lampun särkyessä kaasuuntuu ja on hengitettäessä vaarallista. Loisteputki- ja energiansäästölamput lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun. Sähkö- ja elektroniikkaromua kerätään jäteasemilla. Huomioi myös lampuille tullut kauppakeräysvelvoite, lisätietoja www.serkierratys.fi.

 

Kaikki mitä koskaan olet halunnut tietää energiansäästölampuista? Jos ei sentään kaikkea, niin kuitenkin kattava tietopaketti energiansäästölampuista löytyy niiden omilta nettisivuilta.

Epohormoni

Epohormonit luokitellaan lääkejätteeksi ja ne vastaanotetaan apteekeissa.

Epoksiliima

Epoksiliimat luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Epävarma tapaus

Epävarma tapaus on aina syy kääntyä jäteneuvonnan puoleen (0800 120 230) tai ottaa yhteys vastaanottopisteen henkilökuntaan.

EPS-eristeet

EPS-eristeet luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla. Pienet määrät EPS-eristettä ( alle 50 cm x 50 cm ) voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

EPS-pakkaus

EPS-pakkaukset voidaan sijoittaa muovipakkausten keräysastiaan osilla ekopisteistä ja kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan jäteasemilla. Pienet määrät EPS-pakkauksia voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Erityisjäte

Erityisjätteellä tarkoitetaan teurasjätteitä, kuivakäymäläjätteitä, asbestia, suurehkoja pilaantuneita elintarvike-eriä, rasvan- ja hiekanerotuskaivolietteitä sekä muita jätteitä, joiden käsittely jätteen määrän tai laadun vuoksi edellyttää erityisiä toimenpiteitä.

Erityisjätteitä otetaan vastaan Kuusiselän kaatopaikalla, mutta niiden tuonnista on aina sovittava etukäteen puh. 0207 120 231.

Esitteet

Esitteet ovat keräyspaperia ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan paperin keräysastiaan, ekopisteiden paperin keräysastiaan tai jäteasemien paperin keräysastiaan.

Etiketit

Etiketit luokitellaan keräyspaperiksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan paperin keräysastiaan, ekopisteiden paperin keräysastiaan tai jäteasemien paperin keräysastiaan.

Etikkahappo

Etikkahapot luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

F

Filmirulla

Filmirullat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Filmirullan kotelo - muovi

Filmirullien kotelot luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Finnfoam

Finnfoam on rakentamisessa käytettävää lämmöneristemuovia. Kts. lajitteluohje kohdasta styrox.

Fiskars-sakset

Fiskars-sakset ovat metallijätettä. Voit palauttaa ne pienmetalliastiaan ekopisteelle.

Folio

Foliot soveltuvat metallinkeräykseen. Palauta foliot ja muut pienet sekalaiset metallit ekopisteille tai taloyhtiön omaan jäteastiaan. Lisätietoja katso metalliromu.

Fotokemikaalit, kiinnite jne.

Fotokemikaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

G

Glykoli

Glykoli luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja se vastaanotetaan jäteasemilla vaarallisen jätteen keräyspisteeseen tai vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Grillihiilet (käyttämättömät)

Käyttämättömät grillihiilet voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Grillit

Metalliset grillit sijoitetaan jäteasemien metallinkeräykseen ja sähköiset grillit sijoitetaan jäteasemien sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräysastiaan.

Gyproc

Gyprocit ja muut rakentamisen kipsilevyt lajitellaan kaatopaikkajätteisiin.

H

Hajuvesi

Tyhjä hajuvesipullo (lasinen) on kaatopaikkajätettä. Pienet määrät, eli yksittäiset tyhjät pullot, voi hävittää oman jäteastian kautta. Jos pullossa on vielä hajuvettä jäljellä, luokitellaan se vaaralliseksi jätteeksi, joka tulee toimittaa jäteasemalle.

Halogeenilamput

Halogeenilamput luokitellaan kaatopaikkajätteeksi. Yksittäiset halogeenilampit voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Haltex-levyt

Haltex-levyt luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Hammasharjat

Sähköiset hammasharjat luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne tulee sijoittaa jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan tai kauppakeräykseen. Tavalliset hammasharjat voidaan sijoittaa kiintöistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hammastahna

Muoviset hammastahnatuubit voidaan sijoittaa ekopisteiden muovinkeräykseen, jäteasemalla sijaitseviin kotitalouksien pakkausmuovin keräysastioihin tai kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Handsfree-laitteet

Handsfree-laitteet luokitellaan sähkö- ja elerktroniikkaromuksi (SER) ja niitä vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastioihin ja kauppakeräykseen.

Happo

Hapot luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Harava

Metalliset haravat voidaan sijoittaa jäteasemien metallinkeräykseen. Muoviset haravat (alle 50 cm x 50 cm) voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Harja

Muoviset ja puiset harjat (alle 50 cm x 50 cm) voidaan sijoittaa kiinteistön omaan poltettavan jätteen keräysastiaan.

Hartsi

Hartsit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Hautakynttilä

Hautakynttilöiden metalliset osat (kannet) voidaan lajitella ekopisteiden pienmetallinkeräykseen tai jäteasemien metallinkeräykseen. Hautakynttilöiden muoviset osat ovat polttokelpoista jätettä ja ne voidaan sijoittaa polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Hautakynttilöiden lasiset osat voidaan sijoittaa ekopisteiden lasinkeräykseen.

Havut ja oksat

Havut ja oksat ovat risu- ja oksajätettä ja ne voidaan kompostoida tai sijoittaa jäteaseman risu- ja oksajätteen keräysalueelle.

Hedelmien kuoret

Hedelmien kuoret luokitellaan biojätteeksi ja ne voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan tai kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hehkulamppu

Hehkulamput eli toiselta nimeltänä lämpölamput ovat kaatopaikkajätettä. Yksittäisen rikkoutuneen hehkulampun voi hävittä polttokelpoisen jätteen joukossa. Useammat lamput tulee lajitella kaatopaikkajätteisiin.

Huom! Ledilamput ja energiansäästölamput eivät kuulu kodin jäteastiaan! Ne kuuluvat vaarallisiin jätteisiin ja lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun.

Heijastin

Heijastimet ovat polttokelpoista jätettä ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Heittovapa

Heittovavat ( alle 50 cm x 50 cm) luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hella

katso liesi

Hengityssuoja

Hengityssuojat voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Henkselit

Henkselit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Heteka

Hetekat, eli teräsrakenteiset joustinsängyt voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Hiekkapaperi

Hiekkapaperit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hilloämpäri

Hilloämpärit luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa osalla ekopisteistä pakkausmuovin keräyspisteeseen tai jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäisen hilloämpärin voi sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hinnasto

Hiomakivi

Hiomakivet luokitellaan kaatopaikkajätteeksi. Yksittäiset hiomakivet voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hiomakone

Hiomakoneet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastioihin tai kauppakeräykseen.

Hiusgeelipurkki

Metalliset hiusgeelipurkit voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan. Muoviset hiusgeelipurkit luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden muovipakkausten keräysastiaan tai jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset muoviset hiusgeelipurkit voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hiusharja

Hiusharjat voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hiuskiinne ja hiuslakka (aerosolipakkaus)

Täysin tyhjät ja paineettomat hiuskiinne-, hiuslakka-, muotoiluvaahto ja deodoranttipullot sekä muut tyhjät ja paineettomat aerosolipakkaukset soveltuvat metallinkeräykseen, vajaat aerosolipakkaukset kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen.

Hiusrullat (papiljotit)

Muoviset hiusrullat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hiussolki

Metalliset hiussoljet voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Hiustenkuivain

Hiustenkuivaimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla pienelektroniikan keräysastiaan ja kauppakeräykseen.

Hoitoainepullo

Muoviset hoitoainepullot luokitellaan pakkausmuoviksi ja ne voidaan sijoittaa pakkausmuovin keräysastiaan osalla ekopisteistä ja jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset hoitoainepullot voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hopeankiillotusaine

Hopeankiillotusaineet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Hukkakaura

Hukkakaura luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja se voidaan sijoittaa pakattuna kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Huonekalu

Käyttökuntoisia ja korjattavissa olevia huonekaluja kannattaa tarjota ensin kiertoon ystäville ja sukulaisille. Rovaniemellä toimii monia yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ottavat vastaan ehjiä huonekaluja, osalla on käytössä myös ilmainen kuljetuspalvelu.

Metalliset huonekalut voi toimittaa metalliromun keräykseen jäteasemalle. Lasipöydän lasi kuuluu kaatopaikkajätteisiin, ei tavallisen lasin keräysastiaan. Puiset kaapistot, tuolit, pöydät ja muut puuhuonekalut kuuluvat puujätteeseen, jota otetaan vastaan vain Alakorkalon jäteasemalla. Ranuan ja Pellon jäteasemilla ne toimitetaan lajittelemattomaan jätteeseen. Sohvat, nojatuolit ja patjat sekä muoviset puutarhakalusteet toimitetaan jäteasemille lajittelemattomiin jätteisiin. Painekyllästetystä puusta tehdyt puutarhakalusteet toimitetaan kestopuun keräykseen jäteasemille.

Huonekalujen kiillotusaine

Huonekalujen kiillotusaineet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Huopa

Huovat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Huuhteluainepakkaus

Huuhteluainepakkaukset luokitellaan pakkausmuoviksi ja ne voidaan sijoittaa osalla ekopisteistä pakkausmuovin keräysastiaan ja jäteasemilla kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset huuhteluainepakkaukset voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Huulipuna - muovi

Muoviset huulipunat luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa osilla ekopisteistä pakkausmuovin keräysastiaan ja jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset muoviset huulipunat voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Huulivoide

Huulivoiteet luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pakkausmuovin keräysastiaan tai jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset huulivoiteet voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Hyönteismyrkky

Hyötyjäte

Hyötyjätteellä tarkoitetaan erilaisia jätteitä, jotka voidaan ohjata edelleen käyttöön ensisijaisesti aineena tai materiaalina ja vasta toissijaisesti sen sisältämänä energiana, mikä edellyttää hyötyjätteen huolellista lajittelua kuluttajan toimesta.

Hyötykäytön kannalta jätejakeiden puhtaus on tärkeää, sillä esimerkiksi pahvi keräyspaperin seassa aiheuttaa lisäkustannuksia hyötykäytölle ja pahimmassa tapauksessa tekee sen mahdottomaksi

Hyötykäyttö

Jätteiden hyötykäytössä pyritään ensisijaisesti hyödyntämään jätteen sisältämä aine ja vasta toissijaisesti sen sisältämä energia, mikä edellyttää hyötyjätteen huolellista lajittelua kuluttajan toimesta.

Hyötykäytön kannalta jätejakeiden puhtaus on tärkeää, sillä esimerkiksi pahvi keräyspaperin seassa aiheuttaa lisäkustannuksia hyötykäytölle ja pahimmassa tapauksessa tekee sen mahdottomaksi.

I

Ikkunakirjekuori

Katso keräyspaperi.

Ikkunalasi

Ikkunalasit, peililasit, tuulilasit, turvalasit ja muut tasolasit ovat kaatopaikkajätettä

Ilmanpuhdistin

Ilmanpuhdistimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla tai kauppakeräykseen.

Ilmastointilaite

Ilmastointilaitteet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla.

Ilmoitustaulu

Ilmoitustaulut luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Ilotulite

Käyttämättä jääneet ilotulitteet, räjähteet ja ammukset tulee toimittaa tulitteiden myyjille tai poliisille. Ilotulitteiden käytöstä ja hävittämisestä löytyy tarkempia tietoja Tukesin nettisivuilta: http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Ilotulitteet-ja-rajahteet/Kaytto-ja-havittaminen/

Imupilli

Muoviset imupillit voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Inhalaattori

Tyhjät inhalaattorit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Vajaat tai täydet inhalaattorit luokitellaan lääkejätteeksi ja ne vastaanotetaan apteekeissa.

Iskunvaimennin

Iskunvaimentimet luokitellaan romumetalliksi ja ne vastaanotetaan jäteasemien romumetallin keräysastiaan tai pienmetallin keräysastiaan osalla ekopisteistä.

Iskuporakone

Iskuporakoneet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla pienelektroniikan keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

Istuintyyny

Istuintyynyt (alle 50 cm x 50 cm ) luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

J

Jalkineet

Kts. kengät.

Jarruneste

Jarrunesteet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla vaarallisen jätteen keräysastiaan sekä vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Jarrupalat

Jarrupalat luokitellaan metalliromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla romumetallin keräysastiaan tai pienmetallin keräysastiaan osalla ekopisteistä.

Jatkojohto

Pelkkä sähköjohto voidaan lajitella metallinkeräykseen. Huom! Jatkojohdot, joissa on katkaisin tai johdot, joissa on kiinni laturi, ovat sähkö- ja elektroniikkaromua ja ne voi toimittaa jäteasemille.

Jauhesammutin

Jauhesammuttimet voi palauttaa niitä myyviin liikkeisiin. Ajankohtaiset ohjeet saa alan liikkeistä.

Jauhopussi

Tyhjät jauhopussit luokitellaan keräyskartongiksi, ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan kartongin keräysastiaan, ekopisteiden kartongin keräysastiaan tai jäteasemien kartongin keräysastiaan.

Jogurttipurkki

Jogurttipurkit luokitellaan pakkausmuoviksi ja ne voidaan sijoittaa pakkausmuovin keräysastiaan osalla ekopisteistä, kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan jäteasemilla tai kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Jogurttipurkin muoviset kannet luokitellaan pakkausmuoviksi ja ne voidaan sijoittaa pakkausmuovin keräysastiaan osalla ekopisteistä, kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan jäteasemilla tai kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Jogurttipurkin metalliset kannet voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Jogurttitölkki

Jogurttitölkit luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan kartongin keräysastiaan, ekopisteiden kartongin keräysastiaan tai jäteasemien kartongin keräysastiaan.

Joulukuusenkynttilät

Sähköiset joulukuusenkynttilät luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla valaisimien keräysastiaan tai kauppakeräykseen. Steariiniset joulukuusenkynttilät luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Joulukuusi

Kotitalouksien luonnolliset joulukuuset voidaan kompostoida tai tuoda jäteaseman hyötyjätealueelle risu- ja oksajätteeseen. Metalliset tekokuuset, joissa on myös muovia, voidaan tuoda jäteasemien romumetallin keräysastiaan. Muoviset tekokuuset, joissa on kiinteät sähköiset jouluvalot, luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla. Täysin muoviset tekokuuset voidaan sijoittaa paloiteltuina kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Joustinpatja

Joustinpatjat ja runkopatjat ovat käytöstä poistettuina lajittelematonta jätettä, mutta jos haluat säästää jätemaksuissa, pura patjat. Ranuan ja Pellon sekä Alakorkalon jäteasemille patjojen metalliset jousiosat voi tuoda maksutta romumetallina. Patjan puuosat voi palauttaa niin ikään maksutta kierrätyspuuna tai hyödyntää oman takan tai saunan tulipesässä. Pehmusteet ja kankaat ovat maksullista jätettä, mutta ne voi laittaa myös kodin omaan jäteastiaan vaikkapa parissa erässä, jolloin ylimääräisiä kustannuksia ei synny eikä jäteastiakaan täyty liian nopeasti.

Joustinpatjan purkaminen alkutekijöihin käy näin:

 • Ratko päällyskangas pois – se on polttokelpoista jätettä
 • Poista vaahtomuovi – sekin on polttokelpoista jätettä.
 • Jäljelle jää metallia, josta osa on pusseissa – se on romumetallia
 • Runkopatja pilkotaan partikkeleiksi näin:
 • Puurunkoon niitattu päällyskangas irti puuta vasten viiltämällä – se on polttokelpoista jätettä
 • Vaahtomuovi irti – sekin on polttokelpoista jätettä
 • Metalliset joustimet irti puukehikosta sorkkaraudalla tai pihdeillä – romumetallia
 • Puuosat – kierrätyspuuta.

Kokonaisena jäteasemalle tuodusta yhden hengen runko- tai joustinpatjasta peritään maksullisten jätteiden vähimmäismaksu. Tarkista hintatiedot Hinnastot -sivulta.

Juomalasi

Juomalasit luokitellaan kaatopaikkajätteeksi. Yksittäiset juomalasit voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Jäte

Jäte on yleisnimitys kaikelle tuottajalleen hyödyntämiskelvottomalle materiaalille tai aineelle, joka jää jäljelle jonkin toiminnan jälkeen. Jäte luokitellaan hyötyjätteeksi, kaatopaikkajätteeksi ja vaaralliseksi jätteeksi sekä näiden kategorioiden sisällä vielä useisiin erilaisiin jätejakeisiin mahdollisen hyötykäytön tai tarvittavan erikoiskäsittelyn mukaan.

Jäteasema

Jäteasema palvelee hyötykäyttöön kelpaavien jätteiden ja vaarallisen jätteen lajittelu- ja vastaanottopisteenä. Jäteasemalle voi tuoda myös pienerät kaatopaikkajätteitä, lajittelemattomia jätteitä (esim. huonekalut) sekä polttokelpoisia jätteitä. 
Napapiirin Residuumin toimialueella on kolme jäteasemaa, Kierrätyspuisto Residuum Alakorkalossa Rovaniemellä, Mustimaan jäteasema Pellossa sekä Ranuan jäteasema.

Jäteastia

Lasikuituiset ja muoviset jäteastiat luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Jätemaksu

Jätehuoltoa ei voi tuottaa kunnalisvaroin tai verorahoilla vaan palveluja tulee tuottaa jätemaksuilla. Napapiirin Residuumin jätemaksuja ovat muun muassa vastaanottomaksut sekä jätehuollon perusmaksut. Ajantasaiset jätemaksuhinnastot löytyvät täältä.

Jäteneuvonta

Jäteneuvonnan tarkoitus on lisätä ihmisten tietoutta jätehuollosta ja jätteiden lajittelusta. Napapiirin Residuumin tiedottaja Aila Kauppila vastaa jätteiden käsittelyä ja kierrätystä koskeviin kysymyksiisi kotitalouksien jäteneuvonnan numerossa 0800 120 230 arkisin klo 9–15. Puhelu on maksuton.

Jätetaksa

Jätetaksa on asiakirja, joka sisältää luettelon käytössä olevista jätemaksuista ja niiden laskentaperusteista yksikköhintoineen. Jätetaksalla täydennetään jätelain säännöksiä. Kunnassa on oltava voimassa oleva jätetaksa, jotta julkisoikeudellista jätemaksua voidaan periä.

Ajantasaiset jätemaksutaksat löydät täältä.

Jäteöljy

Jäteöljyllä tarkoitetaan hyvänlaatuista käytöstä poistettua öljyä, joka on helposti pumpattavaa ja alle 10 % vettä sisältävää ja joka ei sisällä lyijyä, klooria, pesuainetta, vahaa tai muita epäpuhtauksia. Tähän määritelmään sopimaton öljyjäte luokitellaan muuksi öljyjätteeksi, joka tarkoittaa öljyseosta, jota ei sen sisältämien epäpuhtauksien vuoksi voida pitää jäteöljynä.

Kaikkia nestemäisiä öljyjätteitä sekä kiinteitä, öljyisiä jätteitä (kuten öljynsuodattimet ja öljyiset rätit) otetaan vastaan jäteasemilla. Suurille jäteöljyerille voi myös tilata veloituksettoman noudon, tai toimittaa öljyt Napapiirin Residuumin jäteöljyn keräyskierrokselle. Kierroksesta lisätietoja Keräyskierrokset ja keräykset -sivulta

 

Jätteenkuljetus

Jätteenkuljetus kuuluu Napapiirin Residuumin palveluihin vain kunnan järjestämän jätteenkeräyksen alueella, Ranuan kunnassa ja Rovaniemellä erillisillä alueilla. Katso lisätietoja jätteenkuljetuksen järjestämisestä.

Jättipalsami

Jättipalsami on yksivuotinen mehevävartinen ruoho. Laji uudistuu vain siementen avulla, joita se tuottaa runsaasti. Kasvustojen hävittäminen perustuu siihen, että uusia siemeniä ei päästetä muodostumaan.  Katkaise kukka ja lajittele se sekä siemenkodat että siemenet polttokelpoiseen jätteeseen. Jättipalsami on myös helppo kitkeä nyppimällä juurineen. Pakkaa pussiin ja sulje pussi, lajittele pussi polttokelpoiseen jätteeseen. Tarkempia lisätietoja vieraslajien torjunnasta saa www.vieraslajit.fi – sivustolta.

Katso myös kurtturuusu (kurttulehtiruusu), lupiini, jättiputki, vieraslajit.

Jättiputki

Jättiputki on puutarhoihin aikoinaan tuotu, erittäin helposti Suomen luontoon leviävä, vieraslaji. Jättiputkessa oleva kasvineste, furanokumariini voi auringonvalon kanssa reagoidessaan aiheuttaa iholle pahoja palovammoja. Leviämisvaaran ja jättiputken aiheuttaminen ihovaurioiden vuoksi, sitä ei saa laittaa biojätteisiin, kompostoida eikä tuoda puutarhajätteiden mukana jäteasemalle tai kaatopaikalle.

Jättiputken hävittäminen on paras tapa torjua sen leviämistä. Lajittele jättiputki polttokelpoiseen jätteeseen ja käytä kaksinkertaista jätesäkkiä, jos säkki on ohut. Sulje pussi. Jättiputkea voi torjua myös katkaisemalla kukinto sen ollessa ruskea, peittämällä kasvusto mustalla, valoa läpäisemättömällä muovilla tai torjunta-aineilla. Jättiputkiin tai niiden niittojätteeseen ei tule koskea paljaalla iholla palovammojen takia. Välineet, joilla on käsitelty jättiputkia, on syytä huuhtoa runsaalla vedellä, koska palovammoja aiheuttavaa kasvinestettä jää myös niihin.

Torjunta-aineiden käytössä on rajoitteita. Rikkakasvien torjuntaan käytettyä glyfosaattia ei saa käyttää ns. herkillä alueilla eli koulujen, päiväkotien ja leikkipuistojen yms.. lähellä. Glyfosaattipitoisia tuotteet ovat myrkyllisiä vesieliöstölle, joten niitä ei tule myöskään käyttää vesikasvien tai rannalla kasvavien kasvien torjuntaan. Glyfosaatti on muun muassa kasvimyrkky Roundupin vaikuttava aine.

Tarkempia lisätietoja vieraslajien torjunnasta saa www.vieraslajit.fi – sivustolta.

Katso myös kurtturuusu (kurttulehtiruusu), lupiini, jättipalsami, vieraslajit.


 

Rovaniemen kaupunki hävittää alueellaan puistoissa ja katualueilla havaitut jättiputkikasvustot. Vastaavasti tontin haltija hävittää hallitsemaltaan tontilta jättiputkikasvustot.

Kaupungin puistoissa ja katualueilla havaituista jättiputkihavainnoista pyydämme ilmoittamaan yhteyshenkilöille:

kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi, 040 – 526 1097, mirja.vaaraniemi(at)rovaniemi.fi

Alltime, työnjohtaja Salla Korhonen, 050 - 363 1000, salla.korhonen(at)alltime.fi


 

Ranuan kunta hävittää alueellaan puistoissa ja katualueilla havaitut jättiputkikasvustot. Vastaavasti tontin haltija hävittää hallitsemaltaan tontilta jättiputkikasvustot.

Kunnan puistoissa ja katualueilla havaituista jättiputkihavainnoista pyydämme ilmoittamaan yhteyshenkilöille:

Kenttämestari Ismo Sarajärvi, 0400 181 765, ismo.sarajarvi(at)ranua.fi


 

Jäähdytinneste

Jäähdytinnesteet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla sekä vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Jääkaappi

Jääkaapit luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla kylmälaitteiden keräysastiaan.

K

Kaakaopaketti

Kaakaopaketit luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartongin keräysastiaan tai jäteasemien pahvin (kartongin) keräysastiaan.

Kaakaopurkki

Muoviset kaakaopurkit luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pakkausmuovin keräysastiaan tai jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset kaakaopurkit voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kaakeli

Kaakelit kuuluvat tiili- ja laattajätteeseen ja ne vastaanotetaan Alakorkalon jäteasemalla.

Kaapeli - sähkökaapeli

Kaapelit luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla.

Kaappi

Lastulevyiset ja myös puiset kaapit luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla. Täysin metalliset kaapit luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Kaasuhella

Kaasuhellat luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Kaasupullot

Napapiirin Residuum Oy ei vastaanota kaasupulloja. Käytöstä poistettavien kaasupullojen vastaanottopaikkoja voi tiedustella pullon ostopaikasta. Uudelleen täytettäviä nestekaasupulloja voi tarjota huoltoasemille ja muille liikkeille, jotka myyvät täysiä pulloja.

Kaasutinsprii

Kaasutinspriit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Kaatopaikka

Kaatopaikka on hyödyntämiskelvottoman jätteen loppusijoittamiseen varattu maa-alue. 

Kahvinkeitin

Sähkökäyttöiset kahvinkeittimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastioihin tai kauppakeräykseen.

Kahvinporot

Kahvinporot luokitellaan biojätteeksi ja ne voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kahvinsuodatinpussi

Kahvinsuodatinpussit luokitellaan biöjätteeksi ja ne voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kahvipaketti

Tyhjät kahvipaketit luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa osalla ekopisteistä pakkausmuovin keräysastiaan tai jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset tyhjät kahvipaketit voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kaiutin

Kaiuttimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan.

Kakkuvuoka

Metalliset kakkuvuoat voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallin keräysastiaan. Silikoniset kakkuvuoat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kalantähteet

Kalantähteet luokitellaan biojätteeksi ja ne voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kalastusverkko

Kalastusverkot luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi, ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kalenteri

Kalenterit luokitellaan keräyspaperiksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan paperin keräysastiaan, ekopisteiden paperin keräyspisteeseen tai jäteasemien paperin keräysastiaan.

Kalkinpoistaja

Kalkinpoistajat luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Kalvo - piirtoheitin

Piirtoheittimien kalvot luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kamera

Kamerat luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan. Kameroiden akut kuuluuvat käytettyjen paristojen keräysastiaan.

Kampa

Kammat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kangas

Kankaat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kanisteri

Muoviset, jotakin tuotetta sisältäneet,  kanisterit luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pakkausmuovin keräysastiaan tai jäteasemien pakkausmuovin keräysastiaan.

Poikkeuksena ovat öljyä sisältäneet  kanisterit, jotka eivät kuulu muovipakkausten keräykseen. Öljyä sisältäneet kanisterit tulee halkaista ja valuttaa vuorokauden ajan tyhjäksi, jonka jälkeen ne voi laittaa polttokelpoisen jätteen astiaan. Jos öljykanisteria ei ole valutettu puhtaaksi, luokitellaan se vaaralliseksi jätteeksi ja tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen jäteasemalle tai vaarallisen jätteen keräyskierrokselle.

Metalliset puhtaat kanisterit voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Kannettava Tietokone

Kannettavat tietokoneet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla tietokoneiden, tulostimien ja oheislaitteiden keräysastiaan ja kauppakeräykseen.

Kannot

Kantojen ja juurien joukossa ei saa olla maa-aineksia, kiviä tai mitään muuta jätettä. Niitä ei saa sekoittaa puutarha- eikä oksa- ja risujätteeseen.

Puhtaista kannoista ja juurista veloitetaan voimassaolevan vastaanottohinnaston mukaan. Kantoja ja juuria otetaan vastaan Alakorkalon, Mustimaan ja Ranuan jäteasemilla.

Kansi

Metalliset kannet voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan. Muoviset mm. elintarvikkeiden kannet luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pakkausmuovin keräysastiaan tai jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset muoviset kannet voidaan myös sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kansio

Muoviset kansiot luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kantokassi

Kankaasta valmistetut kantokassit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Muoviset kassit luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pakkausmuovin keräysastiaan ja jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan tai kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Paperiset kantokassit luokitellaan keräyspaperiksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan paperin keräysastiaan, ekopisteiden paperin keräysastiaan tai jäteasemien paperin keräysastiaan. Kartonkiset kantokassit luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartongin keräysastiaan tai jäteasemien pahvin (kartongin) keräysastiaan.

Kanyyli

Kanyylit luokitellaan lääkejätteeksi ja ne vastaanotetaan apteekeissa.

Karboliterva

Karboliterva luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja sitä vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Karamellikääre - muovi

Muoviset karamellikääreet luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa osalla ekopisteistä pakkausmuovin keräysastiaan ja jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Muoviset karamellikääreet voidaan myös sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Karamellipaperi

Karamellipaperit luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartongin keräysastiaan tai jäteasemien pahvin (kartongin) keräysastiaan.

Kasettinauha

Kasettinauhat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kasettinauhuri

Kasettinauhurit luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan ja kauppakeräykseen.

Kasvimyrkky

Kasvimyrkyt luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Kasvinsuojeluaine

Kasvinsuojeluaineet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne otetaan vastaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Katalysaattori, auton

Autojen katalysaattorit luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Katalysaattori, muu kuin auton

Katalysaattorit, jotka eivät ole peräisin autoista, luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Kattila

Kattilat luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pienmetallin keräyastiaan ja jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Kattilan kansi

Lasiset kattiloiden kannet luokitellaan kaatopaikkajätteeksi. Yksittäisen lasisen kattilan kannen voi sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Metalliset kattilan kannet luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan ja jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Kattohuopa

Kattohuovat luokitellaan kaatopaikkajätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Kattopelti

Kattopellit luokitellaan metalliromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla romumetallin keräysastiaan.

Kaviaarituubi

Kaviaarituubit luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Keittiöpaperin hylsy (talouspaperin hylsy)

Keittiö- ja talouspaperien hylsyt luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartonkipakkausten keräysastiaan tai jäteasemien pahvin (kartongin) keräysastiaan.

Keksipaketti

Keksipaketit luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartonkipakkausten keräysastiaan tai jäteasemien pahvin (kartongin) keräysastiaan.

Kelmu - esim. konvehtirasian päällä

Kelmut luokitellaan muovipakkauksiksi ja ne voidaan sijoittaa osalla ekopisteistä pakkausmuovin keräysastiaan ja jäteasemilla kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan.

Kemikaalit

Kemikaalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Kengännauhat

Kengännauhat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. 

Kengän pohjalliset

Kengän pohjalliset luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kengät

kaikenlaiset nahka- ja kangaskengät, lenkkarit, luistimet, monot, turvajalkineet, kumisaappaat, sandaalit yms. kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

Huom! Kengät, jotka lämmitetään sähkövastuksella tai joissa on valoefektit, kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen.

Kenkälaatikko

Kenkälaatikot luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan kartongin keräysastiaan, ekopisteiden kartonkipakkausten keräysastiaan ja jäteasemien pahvin (kartongin) keräysastiaan.

Keramiikka

Keramiikkaesineet ja –astiat tulee lajitella kaatopaikkajätteisiin. Yksittäisen rikkoutuneen kupin voi hävittää polttokelpoisen jätteen mukana. Pieniä määriä voi lajitella myös tiilijätteeseen. Keramiikka soveltuu palasina myös esim. kukkaruukkujen salaojitukseen.

Kertakäyttöastiat

Muoviset kertakäyttöastiat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Kartonkiset kertakäyttöastiat luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartonkipakkausten keräysastiaan ja jäteasemien pahvin (kartongin) keräysastiaan. Jotkut kertakäyttöastiat ovat biohajoavia ne voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan, tarkista pakkaus. 

Keräyskartonki

Maito-, piimä-, kerma- ja mehutölkit muovikorkkeineen, leivoslaatikot, puhdistetut paperipohjaiset kertakäyttöastiat, muro-, mysli ja keksipaketit, ruskeat kirjekuoret, ruskeat paperipussit ja -kassit, talous- ja wc-paperihylsyt, munakennot, aaltopahvit ja juomien kartonkiset monipakkaukset kelpaavat keräyskartonkiastiaan.

Tilan säästämiseksi käytetyt kartonkipakkaukset tulee aina litistää ja pakata tiiviisti sisäkkäin ennen keräyskartonkiastiaan laittamista. Hajuhaittojen estämiseksi tölkit tulee huuhdella ensin.

Keräyskierrokset

Keräyskierroksilla tarkoitetaan jätteenkeräyspalveluja, joita Napapiirin Residuum Oy järjestää omistajakunnissaan Pellossa, Ranualla ja Rovaniemellä.

Keräyskierroksia on kolmea erilaista;

 • Käytettyjen voiteluöljyjen/jäteöljyjen keräyskierros
 • Ongelmajätteiden keräyskierros
 • Kiertävä jätteenkeräys

Keräykset järjestetään vuosittain kevät-kesäaikaan. Keräykset suoritetaan aiemmin sovittujen aikataulujen mukaisesti, jotka julkaistaan nettisivuillamme. Aikataulut löytyvät myös Residuumin keväisin ilmestyvästä asiakaslehdestä. Keräyksistä tehtyjä aikatauluja pyritään jakamaan laajalti kunnittain erilaisissa tilaisuuksissa.

Lisätietoja keräyksiin soveltuvista jätteistä löytyy Keräyskierrokset -sivulta

Keräyslasi

Lasinkeräykseen soveltuvat ainoastaan kirkkaat ja värilliset lasipurkit ja -pullot.

Vie huuhdellut lasipurkit ja -pullot taloyhtiön, ekopisteiden tai jäteaseman lasinkeräysastiaan. Mahdolliset metalli- ja muoviosat sekä kannet ja korkit on poistettava, etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse välttämättä poistaa. 


HUOM! Lasinkeräykseen ei saa laittaa lasiastioita, lasiesineitä, posliinia, keramiikkaa, kristallia, ikkuna-, peili- tai tasolasia, tuulilasia tai kuumankestävää erikoislasia kuten kahvipannuja tai uunivuokia. Nämä kuuluvat kaatopaikkajätteeseen tai sen keräysastian puuttuessa yksittäisen lasiesineen voi laittaa polttokelpoiseen jätteeseen.

Loisteputket, LED- ja energiansäästölamput sekä valaisimet tulee lajitella jäteasemalle sähkö- ja elektroniikkaromuun. 

 

Keräyspahvi

Aaltopahvi, ruskea kartonki, voimapaperi sekä ruskeat paperikassit ja -pussit voi laittaa keräyspahviastiaan. Keräyspahviin ei saa viedä kartonkisia elintarvikepakkauksia tai nestekartonkitölkkejä, vaan ne kuuluvat keräyskartonkiin. Keräyspahvin pinta voi olla värillinen, mutta sisältä sen tulee olla ruskea.

Vie ruskea pahvi jäteasemalle tai taloyhtiön pahvinkeräysastiaan litistettyinä. Niittejä ja teippejä ei tarvitse poistaa.

Keräyspaperi

Keräyspaperi on nimitys kaikelle kierrätykseen kelpaavalle paperille. Paperinkeräysastiaan voi laittaa lehdet, mainokset, kirjekuoret (myös ikkuna-) ja muut postin tuomat paperit, kopio- ja tulostuspaperit (myös värilliset), julisteet, ruutu- ja piirustuspaperit, vihkot, kirjat (ei kansia) ja puhelinluettelot.

Keräyspaperiastiaan ei saa laittaa märkää tai likaista paperia, käsipaperia tai lautasliinoja yms, tai lahja- ja käärepaperia, kartonkia, pahvia tai muovikasseja. Kopiopapereiden käärepaperit ovat usein vahapintaista paperia, joka ei sovellu keräyspaperiksi. Joidenkin myynnissä olevien merkkien käärepaperit voi laittaa paperinkeräykseen. Kierrätettävyys selviää pakkauksesta / valmistajalta.

Mikäli keräyspaperia on paljon, voit tuoda sen jäteasemalle. Katso myös tietoturva.

Kestopuu

Painekyllästetty puu eli kestopuu on suola- tai kreosoottikyllästettyä puuta, joka luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Päällä voi olla maali- tai lakkapinta. Sitä ei saa hävittää omatoimisesti. Kestopuuta ovat esimerkiksi ratapölkyt, puutarhakalusteet ja - rakenteet, laiturit, aidantolpat. Kestopuusta tulee poistaa suuret metalliset osat.

Pienerä (alle 1 m3) kestopuuta otetaan vastaan veloituksetta. Suuremmista (yli 1 m3) määristä peritään kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen maksu.

Voit tiedustella kestopuujäteen vastaanottoa myös kestopuuta myyviltä yrityksiltä. Lisätietoja: www.kestopuu.fi/kierratys

Ketsuppipullo

Muoviset ketsuppipullot luokitellaan pakkausmuoviksi ja ne voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pakkausmuovin keräysastiaan ja jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset muoviset ketsuppipullot voidaan myös sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Lasiset ketsuppipullot luokitellaan pakkauslasiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden lasipakkausten keräysastiaan tai jäteasemien lasin keräysastiaan.

Kierrätys

Kierrätys tarkoittaa tuotteen tai sen sisältämän materiaalin hyödyntämistä uudessa yhteydessä.

Kierrätys on suositeltavaa, koska se vähentää raaka-aineiden kulutusta ja pienentää kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää.

Kierrätysmaksu

Ostaessasi jonkin uuden sähkölaitteen, maksat samalla laitteen hintaan sisällytetyn kierrätysmaksun. Maksu suoritetaan käytöstä poistettujen laitteiden ympäristöystävällistä hävittämistä varten. Esimerkiksi uuden sähkölaitteen oston yhteydessä maksat siis vanhan laitteen hävittämisestä ja kierrätyksestä aiheutuvia kuluja.

Kierrätyspuu

KIERRÄTYSPUU eli puupakkaukset:

Kierrätyspuu on puhdasta, pintakäsittelemätöntä puuta tai puutuote, joka ei sisällä muovipinnoitteita tai halogeenisia orgaanisia yhdisteitä eikä raskasmetalleja. Käsittelemätön puu, joka ei sisällä pintakäsittelyainetta, kuten maalia, lakkaa tai pinnoitetta, eikä kyllästysaineita voidaan hyödyntää kodeissa polttopuuna tai toimittaa kierrätyspuun keräykseen jäteasemille.
Pintakäsittelemättömät ja pinnoittamattomat:

 • puutähteet ja sivutuotteet, kuten saha- ja höylätavaran tähteet
 • kuormalavat, kertalavat ja kaapelikelat
 • laatikkokuormalavat, alustat, kehikot, laatikot ja muut pintakäsittelemättömät puupakkaukset sekä tuki- ja välipuut
 • runkopuutavara kuten runkotolpat, lattianiskat, palkit, pilarit ja väliseinätolpat
 • kantavat kattorakenteet kuten kattotuolit, ruoteet ja raakaponttilauta
 • laatikkokuormalavat, alustat, kehikot, laatikot ja muut pintakäsittelemättömät puupakkaukset sekä tuki- ja välipuut

Myös betonivaluissa käytetty puutavara, missä ei ole betonijäämiä vähäistä enempää, käyvät kierrätyspuuhun. Puussa saa olla kiinnittyneenä pieniä metallisia kiinnitysosia tai nauloja ja niittejä.

Kiharrin

Kihartimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasaemien pienelektroniikan keräysastiaan ja kauppakeräykseen.

Kiillotusvaha

Kiillotusvahat luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Kimppa-astia

Naapuri- ja lähikiinteistöt voivat sopia yhteisestä jäteastiasta eli ns. kimppa-astiasta. Kimppa-astia voi olla käytössä myös vakituisen ja vapaa-ajan asunnon kesken. Vakituinen asunto voi sijaita korkeintaan viiden ja vapaa-ajan asunto korkeintaan 15 kilometrin päässä kimppa-astiasta. Jäteastian koko määritellään niin, että vakituisella asunnolla tulee olla jäteastiatilavuutta vähintään 75 ja vapaa-ajan asunnolla vähintään 30 litraa neljää viikkoa kohti.

Kinkunrasva (jäähdytettynä ja pakattuna)

Kinkunrasva luokitellaan biojätteeksi ja se voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Jäähdytetty ja pakattu kinkunrasva voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kipsilevy

Kipsilevyt luokitellaan kaatopaikkajätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Kirja

Kirjat ovat kansien poiston jälkeen keräyspaperia. Kannet ovat polttokelpoista jätettä.

Kirjahylly, lastulevy

Kirjahyllyt luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Kirjekuoret - paperi

Paperiset kirjekuoret luokitellaan keräyspaperiksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan paperin keräysastiaan, ekopisteiden paperin keräysastiaan ja jäteasemien paperin keräysastiaan.

Kirjoituspaperi

Kirjoituspaperi luokitellaan keräyspaperiksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan paperin keräysastiaan, ekopisteiden paperin keräysastiaan ja jäteasemien paperin keräysastiaan.

Kirjoituspöydän alusta

Kirjoituspöytien alustat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kissanruokapurkki - metalli

Metalliset kissanruokapurkit luokitellaan romumetalliksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan ja jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Kissanruokapussi

Muoviset kissanruokapussit voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pakkausmuovin keräysastiaan ja jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Yksittäiset kissanruokapussit voidaan myös sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kissanhiekka

Kissanhiekka luokitellaan kaatopaikkajätteeksi ja se vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla. Pienet määrät kissanhiekkaa voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Kissojen ja koirien jätökset

Lemmikkieläimen jätökset saa laittaa biojätteisiin tai polttokelpoiseen jätteisiin.

Kirves (ilman vartta)

Varreton kirves luokitellaan metalliromuksi ja se voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan ja jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Kiuas

Puulämmitteinen saunankiuas on metalliromua, mutta sähkölämmitteinen kiuas kuuluu sähkö- ja elektroniikkaromuun. Jäteasemat ottavat veloituksetta vastaan sekä metalli- että sähkö- ja elektroniikkaromua. Tuhkat ja kivet on poistettava kiukaasta.

Kiuaskivet

Keraamiset kiuaskivet lajitellaan tiili - ja laattajätteeseen. Luonnonkivet voi lajitella asfalttijätteeseen. Molemmat ovat maksullista jätettä.

Koiran jätökset

Lemmikkieläinten jätökset saa laittaa biojätteen erilliskeräykseen biohajoavassa pussissa (tärkkelyspussit, paperipussit jne.). Tämä siksi, ettei Napapiirin Residuumin vastaanottamasta biojätteestä valmisteta myytäviä tuotteita vaan kompostiaines hyödynnetään mm. maisemoinnissa. Mikäli kotitaloudessa ei ole biojätteen erilliskeräystä, voi jätökset laittaa myös polttokelpoisen jätteen joukkoon. HUOM! Jätösten lajitteluohjeistuksissa on paljon kuntakohtaisia eroja.

Komposiitti

Komposiittilauta on yleensä puu-muoviseoksesta valmistettua pitkäikäistä ulkorakentamiseen soveltuvaa rakennusmateriaalia. Komposiitti voi olla myös kahden tai useamman muun materiaalin (metalli, puu, muovi tai keraami) yhdistelmä. Komposiittilaudat ja levyt vastaanotetaan jäteasemilla lajittelemattomana jätteenä.

Kompostointi

Kompostointi kotona

Hoidetussa kompostissa jätteen hajottamisesta huolehtivat pieneliöt, esimerkiksi sienet, bakteerit, sädesienet ja lierot. Kompostin hajottajaeliöt tarvitsevat happea ja riittävästi kosteutta oikeassa suhteessa.

Happi

Kompostin pieneliöt tarvitsevat happea hengitykseensä. Pieneliöiden hapensaannista huolehditaan käyttämällä riittävästi tiiviiden jätteiden seassa karkeampaa ainesta, ns. seosainetta ja sekoittamalla kompostia tarpeen mukaan. Jos komposti on liian tiivis, lisääntyvät anaerobiset bakteerit siinä nopeasti ja jäte alkaa mädäntyä. Liian tiivis komposti haisee pahalle ja kärpäset lisääntyvät siinä mielellään.

Seosaineet

Sopivia seosaineita ovat esimerkiksi kuorike, puuhake ja kuiva kasvijäte. Kuorike on kuivattua ja murskattua havupuun kuorta, jolla on hyvä hajunsitomiskyky ja kuohkeuttava vaikutus. Puuhaketta voi silputa itse pihan risuista ja oksista. Haravoidut puiden lehdet sopivat myös kompostin seosaineeksi. Kutterinlastut pitävät kompostin kuohkeana, mutta hajoavat hitaasti. Turve sitoo hyvin kosteutta ja hajua, mutta tiivistyy helposti liikaa. Hyvää seosainetta saadaan sekoittamalla kutterinlastuja ja turvetta suhteessa 1:1. Sahanpuru on yksinään liian hienojakoista seosaineeksi, mutta sitä voidaan lisätä muiden seosaineiden joukkoon.

Kosteus

Kompostieliöt pystyvät toimimaan vain riittävän kosteissa olosuhteissa. Kompostia on tarvittaessa kasteltava, mutta liika kosteus puolestaan vaikeuttaa eliöiden hapen saantia. Liian harva komposti, jossa on esim. kokonaisia oksia, kuivuu helposti. Komposti on sopivan kostea, kun siitä nyrkkiin puristettaessa tihkuu muutama tippa vettä.

Ravinteet

Pieneliöt tarvitsevat hiiliyhdisteitä energiaksi ja typpiyhdisteitä solujensa rakennusaineiksi. Kompostissa on oltava sopivassa suhteessa hiili- ja typpipitoisia aineksia. Hiilipitoisia ovat kuolleet kasvinosat: puiden lehdet, oksat, olki, turve ja kuiva heinä. Typpipitoisia ovat puolestaan talousjätteet, lanta, virtsa sekä vihreät kasvinosat kuten ruohonleikkuujäte. Teollisesti jalostettuja typpivalmisteita ovat mm. Kanankakka ja Kompostiheräte.

Lämpö

Kompostin pieneliöt tuottavat lämpöä. Suomen olosuhteissa lämpöä kuitenkin haihtuu kompostista liikaa, mikä hidastaa kompostoitumista. Isossa kasakompostissa kasan uloimmainen kerros toimii eristeenä ja sisäosa kompostoituu. Kompostit tarvitsevat ylleen ulkopuolisen lämpöeristeen. Nyrkkisääntönä on, että mitä pienempi komposti, sitä paksumpi eristeen tulee olla. Suomen oloissa eristeen tulisi olla vähintään 5 cm:n paksuinen.

Puutarhajätteen kompostointi

Puutarhajätteen voi periaatteessa kompostoida perinteisesti kasakompostillakin, mutta kompostin pitäisi olla silti suojattu haittaeläimiltä. Siistin ja yksinkertaisen kompostorin saa esimerkiksi lautakehikosta. Tärkeätä on muistaa, ettei seinistä tule liian harvoja, lautojen väli tulisi olla 10 mm, jotta komposti ei kuivu liikaa. Kehikon tulisi olla myös kannellinen, komposti tykkää olla pimeässä.

Kompostorin paikkaa valitessa tärkeintä on, ettei paikka ole märkä. Alusta saisi mielellään olla jopa koholla tai loivasti viettävä jottei komposti joudu olemaan vesilammikossa sateiden jälkeen. Puolivarjoinen ja pahimmilta tuulilta suojattu paikka on paras kasakompostille, kehikkoon tehty komposti voi olla avoimellakin paikalla.

Puutarhakompostin kypsymiseen eli lahoamiseen voi mennä jopa kaksi vuotta, riippuen kompostin koosta ja koostumuksesta. Lahoamista voi nopeuttaa kääntämällä kompostia esim. talikolla, mutta aikaisintaan kuitenkin vasta n. 2 kuukauden kuluttua kompostin rakentamisesta. Puutarhakomposti ei vaadi lupaa eikä ilmoitusta.

Kotitalousjätteen kompostointi

Jos aiotaan kompostoida ruuantähteitä yms. biojätettä, kompostorin tulee ehdottomasti olla suojattu haittaeläimiltä (hiiret, rotat, linnut…) ja ympärivuotisessa kompostoinnissa kompostorin tulee olla lämpöeristetty. Kasakompostointi on kielletty.

Kompostin voi tehdä itse jos tietää, mitä on tekemässä eikä kompostorista ole haittaa ympäristölle. Vanhojen kylmäkoneiden käyttöä kompostoreina ei suositella, sillä ne voivat päästää ilmakehään erittäin haitallisia freoneita. Kaupoista voi ostaa monenkokoisia ja -näköisiä valmiita lämpökompostoreita, mutta mikäli kuitenkin haluaa tehdä oman, voi rakennusohjeita pyytää jäteneuvonnasta tai etsiä internetistä.

Kompostin hoito

Aina kun kompostiin lisätään jätettä, ne peitetään seosaineella. Näin komposti pysyy kuohkeana. Kompostia on silloin tällöin sekoitettava. Sekoittamisessa niin sanottu kompostimöyhennin on parempi kuin talikko, joka helposti rikkoo kompostorin eristeitä. Liika sekoittaminen kuivattaa kompostia ja haihduttaa siitä typpeä.

Toimiva komposti lämpiää 40–70 asteiseksi. Tämä johtuu siitä, että osa jätteiden energiasta vapautuu lämpönä kiihkeän hajotustoiminnan ansiosta.

Komposti on aika tyhjentää, kun se ei enää lämpene ja jätteet ovat maatuneet. Komposti ei täyty niin nopeasti kuin ensin saattaa vaikuttaa, koska toimiessaan komposti painuu kasaan. Joitakin kompostoreita voidaan tyhjentää alaluukusta sitä mukaa kun ne täyttyvät. Kaksilokeroisessa kompostorissa valmis komposti jätetään muhimaan toiseen lokeroon ja toista aletaan käyttää. Yksiosainen kerralla tyhjennettävä kompostori voidaan tyhjentää kompostorin viereen esimerkiksi muovin päälle ja palauttaa vähiten maatunut osa takaisin kompostoriin.

Kompostimullan käyttö

Lämpökompostorista otettaessa kompostimulta ei ole lahonnut loppuun asti. Puolikypsä komposti on vahvaa lannoitetta, eikä sitä sellaisenaan voi käyttää kukkien multana. Puolikypsää kompostia voi levittää ohuen kerroksen nurmikoille ja pensaiden juurille.

Kun kompostimultaa halutaan käyttää kasvialustana, sitä on jälkikompostoitava muutaman kuukauden ajan. Jälkikompostoituminen tapahtuu kasassa pressun alla tai erityisessä jälkikompostorissa, joka voi olla yksinkertainen puukehikko. Jälkikompostissa voi myös mielellään kompostoida puiden lehtiä ja muuta puutarhajätettä.

Komposti on valmista, kun siinä ei enää näy hajoamattomia aineksia. Puunoksia, luita ja kananmunankuoria saattaa tosin löytyä vielä silloinkin. Kompostimultaa ei kannata kypsyttää liian pitkään, koska silloin siitä häviää ravinteita. Parasta kasvualustaa saadaan, kun kompostimultaan sekoitetaan hiekkaa ja savea suhteessa 1:1:1.

Kompostin vianetsintä

Komposti ei lämpene ja haisee mädänneelle

Komposti on liian märkä ja/tai tiivis, sekoita komposti huolellisesti ja lisää karkeaa seosainetta. Haju häviää muutamassa päivässä ja komposti alkaa toimia normaalisti.

Komposti on kuuma ja haisee ammoniakille

Lisää happaman seosaineen (esim. turve tai kuorike) käyttöä. Ensiapuna lisää kompostin pinnalle parin sentin kerros seosainetta. Älä pöyhi kompostia liian usein.

Komposti ei lämpene, muttei haisekaan

Pöyhäise kompostia ja varmista, että se on riittävän kostea. Mikäli komposti on kuiva, kastele reilusti lämpimällä vedellä. Mikäli kosteus on sopiva…
* Lisää vähän typpeä
* Lisää kompostiin esim. kanankakkaa, talousjätettä tai ureaa
* Komposti on jo lahonnut niin pitkälle, että kuumavaihe on ohi

Kompostissa on kärpäsiä

Mikäli komposti haisee, sekoita sitä ja lisää reilusti seosainetta. Käännä kompostin pintaosa syvemmälle, kärpäsentoukat kuolevat n. 43 asteen lämpötilassa. Huuhtele kompostorin sisäseinät ja -kansi kuumalla vedellä. Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät riitä ja kärpäset täytyy myrkyttää, käytä pyretriiniä, joka hajoaa kompostissa (esim. Bioruiskute).

Kompostissa on muurahaisia

Komposti on todennäköisesti liian kuiva, kastele huolellisesti ja sekoita. Mikäli kompostissasi kasvaa hometta tai sieniä, ei ole syytä huoleen, sillä ne molemmat kuuluvat kompostin hajottajiin.

Kopiopaperin käärepaperi

Kopiokoneissa ja tulostimissa käytettävän paperin vahamaista käärepaperia ei saa laittaa keräyspaperin joukkoon vaan se laitetaan keräyskartonkiastiaan. Joidenkin markkinoilla olevien kopiopapereiden kääreet sopivat paperinkeräykseen. Kierrättävyys selviää pakkauksesta/myyjältä.

Komealupiini

Katso lupiini.

Kosmetiikka

Voiteet, huulipunat, ripsivärit ja puuterit voi laittaa polttokelpoiseen jätteeseen.

Seuraavat aineet kuuluvat vaarallisiin jätteisiin ja ne tulee toimittaa jäteaseman vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

 • permanenttiaineet
 • vajaat aerosolipullot (esim. hiuslakat tai deodorantit), täysin tyhjät voi lajitella pienmetallin keräykseen.
 • kynsilakka ja kynsilakanpoistoaine
 • hajuvesi, partavesi ja muu alkoholipitoinen aine

Kuivakäymälät ja huussit

Tämä ohje käsittelee kompostoivan käymälän ja huussin käymäläjätteen kompostointia.

Kuivakäymälät ja käymäläjätteen käsittely
Kuivakäymälä on toisinaan ainoa vaihtoehto ja toisinaan käyttäjänsä ekologisiin arvoihin perustuva vapaaehtoinen valinta. Niin tai näin, molemmissa tapauksissa kuivakäymälässä syntyvä jäte on pienellä vaivannäöllä hyödynnettävissä maanparannusaineena.

Suomen lainsäädännön mukaan kuivakäymälöistä ja käymäläjätteen kompostoinnista ei saa aiheutua ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, hajusta, talousveden tai maaperän likaantumisesta aiheutuvaa terveyshaittaa tai kohtuutonta haittaa naapurille esim. hajusta. Parhaiten vältyt em. haitoilta sijoittamalla kuivakäymälän tiiviille alustalle, varmistamalla ettei käymälästä pääse valumia ympäristöön sekä huolehtimalla käymälän riittävästä ilmastoinnista ja riittävästä kuivikkeen käytöstä jo käymälässä.

Käymäläjätteen käsittely
Kuivakäymäläjätteen hautaaminen maahan sellaisenaan on kiellettyä. Käymäläjäte voidaan

- kompostoida ja hyödyntää maanparannusaineena tai

- toimittaa kaatopaikalle (Kuusiselkä) erityisjätteenä

Käymäläjätteen kompostointi tulee aina suorittaa siten, ettei ympäristöön pääse valumia. Parhaiten tämä onnistuu huolehtimalla siitä, että kompostoitavaan tavaraan sekoitetaan riittävästi kuivikeainetta ja kompostointi suoritetaan nestetiiviillä alustalla tai tiivispohjaisessa kompostorissa. Mikäli käymäläjätettä kompostoidaan yhdessä talousjätteen kanssa, tulee kompostin rakentamisessa huomioida myös haittaeläinten pääsyn estäminen kompostiin.

Yksinkertaisimmillaan käymäläjätekompostin voi rakentaa kasaamalla käymäläjätettä ja kuiviketta vuorotellen kerroksiksi. Kasan pohjalla on hyvä olla vähintään 20 cm paksuinen ilmastuskerros (esim. risuista), jonka päälle kompostoitava massa ja tukiaine ladotaan kerroksittain. Päällimmäiseksi kerrokseksi jätetään tukiaine. Käymäläjätekompostin hoidoksi riittää yleensä kompostin kastelu (ja kääntäminen) tarvittaessa. Kompostin valmistumiseen on hyvä varata aikaa vähintään yksi vuosi, jonka laskeminen aloitetaan siitä kun kompostiin ei enää lisätä tuoretta tavaraa.

Valmis komposti on tasajakeista, näyttää ja tuoksuu mullalta ja se on valmista käytettäväksi sellaisenaan. Käymäläjätteestä valmistetun kompostin ensisijaiseksi käyttökohteeksi suositellaan koristekasveja.

Käymäläjätteen kompostoinnissa tulee aina huolehtia riittävästä hygieniasta ulosteessa esiintyvien suolistoperäisten bakteerien ja mahdollisten virusten ja alkueläinten vuoksi. Kompostionnissa käytettävät työvälineet tulee pestä käytön jälkeen ja niitä on suositeltava käyttää vain käymäläjätteen käsittelyssä.

Monet kompostissa vallitsevat fysikaaliset tekijät tuhoavat suolistoperäisiä patogeenejä (esim. jäätyminen talvella) mutta tehokkaimmin patogeenit tuhoutuvat korkean lämpötilan vaikutuksesta. Osa patogeeneistä tuhoutuu jo + 45 - 50 oC lämpötilassa, osan vaatiessa korkeamman lämpötilan tuhoutuakseen. Mikäli kompostissa saavutetaan 60 - 70 °C lämpötila voidaan kaikkien patogeenien lukuun ottamatta itiöitä muodostavien bakteerien itiötä, olettaa tuhoutuneen. Kompostin toimintaa on seurattava ja huolehdittava siitä, että koko kompostoitava massa saavuttaa mahdollisimman korkean lämpötilan.

Kuivakäymälää koskevat määräykset
Kuivakäymälöiden rakentamiseen ja käymäläjätteen käsittelyyn liittyviä yksityiskohtaisempia ohjeita ja määräyksiä voidaan antaa kunnan

- rakennusjärjestyksessä

- jätehuoltomääräyksissä

- ympäristönsuojelumääräyksissä

- terveydensuojelumääräyksissä tai

- kaavamääräyksissä

Määräykset ovat kuntakohtaisia (ja kaavamääräysten osalta kaavakohtaisia), jolloin eri kunnissa voi esiintyviä erilaisia ratkaisuja. Määräykset ovat kuitenkin aina velvoittavia, joten muista selvittää omassa kotikunnassasi tai kesämökkikunnassasi voimassa olevat määräykset.

Ellet löydä määräyksiä tai asiaa koskevaa tietoa kunnan Internet –sivuilta voit tiedustella asiaa, rakennusvalvonta-, ympäristönsuojelu-, terveydensuojelu- ja jätehuoltoviranomaisilta. Myös paikallisella jätehuoltoyhtiöllä on yleensä ajanmukaista tietoa asiasta.

Tutustu myös Huussiseuran kuivakäymälöitä koskeviin ohjeisiin. Löydät niitä seuran internetsivuilta www.huussi.net.

Ohjeen lähteet ovat: Rovaniemen kaupunki, ympäristövalvonta ja ympäristöterveydenhuolto, Napapiirin Residuum Oy sekä Huussiseuran julkaisut ja internetsivut www.huussi.net.”

Kunnan järjestämä jätteenkeräys

Kunnan järjestämä jätteenkeräys tarkoittaa, että ko. kunnan alueella toimii vain kunnan kilpailuttama jätteenkuljetusyritys ja että jätehuoltosopimukset ja muutokset hoidetaan kunnan kanssa. Ranuan ja Rovaniemen kunnan järjestämää jätteenkeräystä hoitaa Napapiirin Residuum Oy.

Suomen jätelaki määrää, että kunta päättää alueellaan järjestettävästä jätteenkuljetuksesta ja siitä, käytetäänkö kiinteistön haltijan järjestämää (ent. sopimusperusteista) vai kunnan järjestämää jätteenkeräystä. Toimialueemme kuntien jätehuoltomääräysten mukaan koko kunnat kuuluvat järjestetyn jätteenkuljetuksen piiriin, jolloin jokainen kiinteistö on velvollinen liittymään järjestettyyn jätteenkeräykseen.

Kiinteistön haltijan on huolehdittava jätteenkeräyksen järjestämisestä kiinteistöllä jätehuoltomääräysten mukaan, toisin sanoen järjestettävä tarvittavat tilat ja välineet jätteen keräystä varten ja huolehdittava keräyspaikan siisteydestä.

Rovaniemellä siirryttiin kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen 1.1.2009 lähtien 22 erillisellä kunnan järjestämän jätteenkeräyksen alueilla. Ulkopuoliset alueet pysyivät kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkeräyksen alueena.

Ranuan kunta kuuluu kokonaisuudessaan kunnan järjestämän jätteenkeräyksen piiriin.

Pellon kunta kuuluu kokonaisuudessaan kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkeräyksen piiriin.

Kurttulehtiruusu

Kurttulehtiruusu - katso kurtturuusu.

Kurtturuusu

Kurtturuusu (tunnetaan myös nimellä kurttulehtiruusu) on 0,5–1,5 metriä korkeaksi kasvava pensas, joka muodostaa runsaasti juurivesoja. Sen kasvustot levittäytyvät juurivesojen avulla niin laajalle kuin maaperän laatu antaa myöten. Leviämistä tapahtuu myös kiulukoiden ja siemenien leviämisen myötä.

Kurtturuusun hävittäminen on paras tapa torjua sen leviämistä. Kurtturuusua voi näännyttää katkaisemalla versot tai kaivaa juuristoa pois maasta. Kurtturuusuja käsiteltäessä on syytä varoa kasvissa tiheässä olevia kovia ruusunpiikkejä. Tarkempia lisätietoja vieraslajien torjunnasta saa www.vieraslajit.fi – sivustolta.

Kurtturuusun voi kompostoida, jolloin on huomioitava, että ruusunpiikit hajoavat hitaasti ja ne säilyvät pitkään pistävinä. Kurtturuusun voi lajitella myös polttokelpoiseen jätteeseen. Pakkaa jätesäkkiin ja sulje pussi.

Katso myös jättiputki, jättipalsami, lupiini, vieraslajit.

Kuumemittari

Elohopeaa sisältävä kuumemittari tulee toimittaa apteekkiin. Mikäli elohopeakuumemittari on särkynyt, tulee se toimittaa apteekkiin tiiviissä pakkauksessa. Digitaalinen kuumemittari tulee toimittaa sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen.

Kuusiselän kaatopaikka

Kuusiselän kaatopaikka on Napapiirin Residuumin omistama ja ylläpitämä tavanomaisen yhdyskuntajätteen loppusijoituspaikka. Kuusiselän kaatopaikka sijaitsee n. 20 km päässä Rovaniemen keskustasta.

Kylmälaitteet

Kodin kylmälaitteet, kuten jääkaapit, pakastimet ja ilmastointikoneet, ovat sähkö- ja elektroniikkaromua.

Älä yritä rakentaa kompostoria vanhasta pakastimesta, se voi päästää ilmakehään erittäin haitallisia freoneja!

Kyllästetty puu

Kyllästettyä puuta otetaan vastaan jäteasemilla. Jos puu on pintakyllästettyä eli puun pintaan on sivelty jokin kylläste/suoja-aine, lajitellaan se puujätteeksi. Jos puutuote on painekyllästettyä, kuuluu se kestopuun (eli painekyllästetyn puun) erilliseen keräykseen. Alle 1 m3 erät  painekyllästettyä puuta vastaanotetaan kotitalouksilta maksutta. Lisätietoja kestopuusta: http://www.kestopuu.fi/kierratys/

L

Laasti

Laasti hävitetään tiili- ja betonijätteenä. Jätteen mukana ei saa olla muuta kuin laastia, esimerkiksi pahvisia säkkejä. Pienet määrät (alle 60 kg) voi toimittaa jäteasemille kaatopaikkajätteeseen, jolloin laastijätteen voi hävittää säkkeineen. 

Lahjapaperi

Lahjapaperia ei voi kierrättää keräyspaperina, koska se sisältää paljon painoväriä, teippejä ja tarroja. Ne voivat olla myös folio- tai alumiinipaperia, joita ei voida hyödyntää uuden paperin raaka-aineena.

Hyväkuntoiset lahjapaperit kannattaa käyttää uudelleen, käyttökelvottomat hävitetään polttokelpoisen jätteen mukana.

Laminaatti

Laminaatit luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla. Lajittelematon jäte on maksullista jätettä.

Lamppu

Hehkulamput ja halogeenilamput ovat kaatopaikkajätettä. Yksittäisen halogeeni- tai hehkulampun voi hävittää polttokelpoisen jätteen joukossa, isommat määrät tulee lajitella kaatopaikkajätteeksi.

Loisteputket, LED- ja energiansäästölamput ovat sähkö- ja elektroniikkaromua, jota otetaan maksutta vastaan jäteasemilla. Joitakin lamppuja otetaan vastaan myös niitä myyvissä liikkeissä. 

Lampunvarjostin

Lampunvarjostimet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Lanka

Langat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Lasi

Katso keräyslasi.

Laskin

Laskimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

Lasten korokeistuin

Lasten korokoeistuimet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Lasten turvaistuin

Lasten turvaistuimet luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne otetaan maksullisesti vastaan jäteasemilla.

Lastenvaunut

Lastenvaunujen metalliosat luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallikeräykseen. Lastenvaunujen koriosat luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Lastulevy

Lastulevyt luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisesti jäteasemilla.

Lateksihanskat

Lateksihanskat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

LED-lamppu (polttimot)

LED-lamput ovat sähkö- ja elektroniikkaromua, jotka lajitellaan energiansäästölamppujen kanssa samaan astiaan. Ne voi palauttaa myös kauppojen SER-keräyspisteisiin.

LED-putki (loistelamppu)

LED-putket lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuna valaisimien kanssa samaan paikkaan. Alle 25 cm pitkät LED-putket voi palauttaa maksutta myymälöihin, joiden valikoimiin lamput sisältyvät.

Lemmikkieläinten jätökset

Lemmikkieläinten jätökset saa laittaa biojätteen erilliskeräykseen biohajoavassa pussissa (tärkkelyspussit, paperipussit jne.). Tämä siksi, ettei Napapiirin Residuumin vastaanottamasta biojätteestä valmisteta myytäviä tuotteita vaan kompostiaines hyödynnetään mm. maisemoinnissa. Mikäli kotitaloudessa ei ole biojätteen erilliskeräystä, voi jätökset laittaa myös polttokelpoisen jätteen joukkoon. HUOM! Jätösten lajitteluohjeistuksissa on paljon kuntakohtaisia eroja.

 

Leivinpaperi

Leivinpaperi luokitellaan biojätteeksi ja se voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Leivänpaahdin

Leivänpaahtimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastioihin tai kauppakeräykseen.

Liete

Lietteellä tarkoitetaan rasvan- ja hiekanerotuskaivolietteitä ja muita käsittelyn kannalta vastaavia juoksevassa muodossa olevia lietteitä, jotka eivät sisällä haitallisia aineita. Jos et ole varma, miten lietteesi tulee käsitellä, ota aina yhteys jäteneuvontaan (0800 120 230).

Liesi

Puulla lämmitettävät metalliset liedet voi toimittaa jäteasemien romumetallin keräykseen maksutta. Sähköliedet lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun, jota vastaanotetaan niin ikään maksutta jäteasemilla.

Liesituuletin

Liesituulettimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemien suurten kodinkoneiden keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

Liina

Paperi- ja kangasliinat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Lippu

Lippu tulee aikansa palvelleena – esimerkiksi sen valkoinen osa on kellertynyt ja sininen haalistunut tai sitä ei voi enää huoltaa siistiksi – hävittää kansallislipun arvon mukaisella tavalla.

Lipun voi hävittää polttamalla tai leikkaamalla se pieniksi palasiksi ja poistamalla palat muutamassa erässä normaalin talousjätteen mukana. Tärkeintä on, ettei lippua voi palasista tunnistaa. Lippua ei saa haudata maahan eikä mereen.

Liuotin

Käytännössä kaikki liuottimet ovat vaarallisia jätteitä.

Loisteputkilamppu

Loisteputki- ja energiansäästölamput ovat vaarallista jätettä (ent. nimitys ongelmajäte), sillä ne sisältävät mm. elohopeakaasua, joka lampun särkyessä kaasuuntuu ja on hengitettäessä vaarallista. Palauta lamput varovasti keräykseen, jotta ne eivät rikkoonnu ja elohopea vapaudu. Loisteputki- ja energiansäästölamput lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun. Niitä vastaanotetaan kierrätysasemillamme sekä joissakin niitä myyvissä liikkeissä.

Lompakko

Lompakot luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Luistimet

Käyttökelpoisia luistimia kannattaa tarjota kirpputoreille, kierrätyskeskukseen tai tuttaville. Kierrätykseen sopimattomat luistimet kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. Jos metallisen luistinosan saa irrotettua, kannattaa se lajitella metallinkeräykseen.

Lujalevy

Lujalevyt luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne otetaan vastaan maksullisena jäteasemilla.

Lukulasit

Lukulasit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Lumenkaatopaikat

Isoaavantien varressa oleva Mäntyvaaran lumenkaatopaikka on julkisessa käytössä ja sinne voi viedä lunta milloin vain veloituksetta. Lisätiedot tarvittaessa päivystäjältä puh. 040 5899 541. Lumenkaatopaikkoja hallinnoi Rovaniemen kaupunki ja niiden kunnossapidon hoitaa Napapiirin Infra Oy.

Lupiini

Lupiini eli komealupiini on Suomessa vieraslaji, jota kannattaa pyrkiä poistamaan aina kun mahdollista.  Voimakkaana kilpailijana lupiini uhkaa teiden varsille levinnyttä alkuperäistä niittylajistoamme, jonka luontaiset esiintymisalueet, niityt ja kedot, ovat maatalouden muutosten myötä suuresti vähentyneet.  Esimerkiksi Lapin alueella erittäin uhanalaisten horkka- ja ketokatkeron parhaat esiintymät ovat nykyisin teiden varsilla.  

Niittäminen heti kukinnan jälkeen ja jätteen kompostoiminen perinteisellä tavalla ovat sopivia lupiinin poistokeinoja.  Jotta kasvusto saadaan mahdollisimman hyvin poistettua, on niitettävät alueet niitettävä monena vuonna peräkkäin ja niittojäte kerättävä pois kompostoitavaksi. Lupiinin voi lajitella myös polttokelpoiseen jätteeseen. Pakkaa jätesäkkiin ja sulje pussi.

Lupiinin voi lajitella myös puutarhajätteeseen. 

Tarkempia lisätietoja vieraslajien torjunnasta saa www.vieraslajit.fi – sivustolta. 

Katso myös kurtturuusu (kurttulehtiruusu), jättipalsami, jättiputki, vieraslajit. 

Luut

Pienikokoiset luut luokitellaan biojätteeksi ja ne voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Isokokoiset luut voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Lyijykynä

Lyijykynät luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaan kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Lämminilmapuhallin

Lämminilmapuhaltimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien SER-vastaanottopisteisiin tai kauppakeräykseen.

Lämminvesivaraaja

Lämminvesivaraajat voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallinkeräykseen.

Lämpömittari

Ulko-tai sisätilan lämpömittarin voi laittaa polttokelpoiseen jätteeseen. Katso myös kuumemittari. Digitaaliset mittarit tulee lajitella sähkö- ja elektroniikkaromuun.

Lämpöpatteri

Lämpöpatterit luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne voidaan sijoittaa elektroniikan keräysastiaan jäteasemilla.

Lääke

Vanhentuneet tai tarpeettomat lääkkeet tulee toimittaa lähimpään apteekkiin hävitettäväksi.

Lääkepakkaus

Tyhjät lääkkeiden pakkaukset lajitellaan niissä käytettyjen materiaalien mukaisesti kierrätykseen. Muoviset purkit ja putkilot muovipakkausten keräykseen. . Kokonaan alumiiniset lääkkeiden painopakkaukset voidaan laittaa metallinkeräykseen. Tyhjät kartonkipakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin ja tyhjät lasiset lääkepullot pakkauslasin keräykseen. Jos pakkauksessa osa on muovia ja osa metallia lajitellaan pakkaus polttokelpoiseen jätteeseen esim. läpipainopakkaukset. Huom! Vanhentuneet lääkkeet palautetaan pakkauksineen aina apteekkeihin.

M

Maa-ainekset

Puhtaat maa-ainekset voi toimittaa kuntien maankaatopaikoille. Rovaniemen Kuusiselän kaatopaikka voi ottaa vastaan vain pilaantumattomia maita, joissa on kohonneita haitta-ainepitoisuuksia. Jätteen tuojalla tulee olla luotettava selvitys maa-aineksen kaatopaikkakelpoisuudesta. Kuorman mukana tulee aina olla siirtoasiakirja, mistä ilmenee mm. haitta-aine ja sen pitoisuus. Lievästi saastunut maa-aineskuorma tulee kaatopaikalla purkaa tarkalleen kaatopaikan henkilökunnan osoittamaan paikkaan. Tarkista ajantasaiset raja-arvot ja muut yksityiskohtaisemmat tiedot näytteenotosta ja siirtoasiakirjoista Kuusiselän kaatopaikalta hyvissä ajoin ennen tuontiajankohtaa.

Maalausvälineet (sudit, pensselit, telat)

Maalausvälineet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi. Käytetyt sudit, pensselit ja telat voi siis hävittää kodin oman roska-astian kautta. 

Maalipurkki - tyhjä tai kuivunutta maalia

Tyhjät ja kuivuneet metalliset maalipurkit luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallin keräysastiaan. Tyhjät ja kuivuneet muoviset maalipurkit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Maalipurkki - sisältää maalia

Maalia (ei kuivunutta) sisältävät maalipurkit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemien maalijätteen keräysastiaan. Yrityksille maksullinen.

Magneetti

Magneetit voi toimittaa ekopisteen tai taloyhtiön pienmetallinkeräysastiaan.

Mainospaperi

Mainospaperit luokitellaan keräyspaperiksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan paperin keräysastiaan, ekopisteiden paperin keräysastiaan ja jäteasemien paperin keräysastiaan.

Maitopurkki

Kartonkiset maitopurkit luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan kartonginkeräysastiaan, ekopisteiden kartonginkeräysastiaan tai jäteasemien kartonginkeräysastiaan.

Makeispaperi

Makeispaperit luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartonkipakkausten keräysastiaan ja jäteasemien pahvin (kartongin) keräysastiaan.

Makuupussi

Makuupussit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Mankeli

Mankelit luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla.

Mappi - muovi

Muoviset mapit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Margariinirasia

Margariinirasian muovipakkaus voidaan sijoittaa joillakin ekopisteillä sijaitseviin muovinkeräysastioihin tai jäteasemilla sijaitseviin kotitalouksien pakkausmuovien keräysastiaan. Margariinirasian metallinen kansi voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallinkeräykseen tai jäteasemien metallinkeräysastiaan.

Matkapuhelin

Matkapuhelimet ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. Huomioi myös tietoturva.

Matto

Kaikentyyppiset matot luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan tai maksullisesti jäteasemille.

Metalliromu

Kookkaat metalliromuesineet tulee viedä lähimmälle jäteasemalle. Näitä ovat polkupyörät, kiukaat (kivet ja tuhkat poistettuna), autonosat, huonekalujen metalliosat, työkalut, metalliset koneet ja laitteet (näiden sisältämät öljyt ja polttoaineet kuuluvat vaarallisiin jätteisiin), maalipurkit, joissa on vain reunoille kuivunutta maalia (purkit, joissa on vielä märkää maalia, toimitetaan vaarallisen jätteen keräyspisteeseen). Myös isot metalliset kattilat, paistinpannut ja teflonastiat.

Pienet metalliesineet viedään ekopisteen metallinkeräysastiaan. Näitä ovat (huuhdellut) säilyketölkit, (puhdistetut) foliovuoat ja -kääreet, pienet metalliset astiat, tuikkukynttilöitten metallikuoret, kannet ja korkit.

Aerosolipullot, paristot, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä uudenvuodentinat ja muut raskasmetallit eivät kuulu metalliromun keräykseen.

Mikroaaltouuni

Mikroaaltouunit luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla suurten kodinkoneiden keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

Monitori

Monitorit luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla tietokoneiden ja oheislaitteiden keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

Moottorisaha

Moottorisahat voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallinkeräysastiaan. Sähköiset moottorisahat luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan.

Muki

Kartonkiset mukit luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartonginkeräykseen tai jäteasemien kartonginkeräykseen. Posliiniset mukit kuuluvat kaatopaikkajätteeseen, mutta yksittäiset posliiniset mukit voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Muoviset mukit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Biohajoavat mukit voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biöjätteen tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Muovi

Muovipakkaukset Muovinkeräysastiaan voi laittaa elintarvike- ja muina muovipakkauksina käytetyt muovit tyhjinä, puhtaina ja kuivina. Pakkaus on tarpeeksi puhdas, jos sitä voi haitatta säilyttää kotona parin viikon ajan.

Pakkausmuoveja ovat mm.

 • Jogurttipurkit ja voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
 • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
 • Muovipullot, kanisterit ja purkit
 • Muovikassit, -pussit ja -kääreet
 • Muovituubit ja putkilot ja Styrox-pakkaukset

Muovipakkauksen tunnistaa siitä että ostohetkellä se on sisältänyt jotakin muuta tuotetta. Pakkausmuovinkeräykseen ei saa laittaa likaista muovia, PVC-pakkauksia eikä muovituotteita kuten ämpäreitä tai leikkuulautoja. 

 

Kuluttajien pakkausmuoville on astunut voimaan pakkausjätteen tuottajavastuu, jonka myötä koko Suomessa on aloitettu pakkausmuovin keräys 1.1.2016 alkaen. Rovaniemellä pakkausmuovia kerätään Prismalla, Citymarketilla sekä Alakorkalossa Kierrätyspuisto Residuumin Ekokiepissä. Ranualla pakkausmuovia kerätään Hillamarketilla sijaitsevalla ekopisteellä. Pellossa muovinkeräyspiste sijaitsee S-Marketin viereisen ABC-kylmäaseman yhteydessä. 

Lisätietoja pakkausmuovien keräyksestä saa keräyksestä vastaavalta Rinki Oy:ltä: www.rinkiin.fi.

Muista palauttaa pantilliset muoviset palautuspullot pullonpalautusautomaattiin. 

 

Muovituotteet Muut muovituotteet esim. lelut ja toimistotarvikkeet lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. 

 

Yritysten muovipakkaukset Paperinkeräys Oy vastaanottaa Kierrätyspuisto Residuumin terminaalissaan yrityksien kirkkaita kalvomuoveja.

Kirkasta muovia ovat kutistemuovit, kuplamuovit, lavahuput, sisäsäkit, suojamuovit ja muut kalvomuovit.

Pakkausmuovin toimittamisesta tulee sopia Paperinkeräys Oy:ltä Jukka Väisäsen kanssa, jukka.vaisanen@paperinkerays.fi

 

Mustekasetti

Mustekasetteja voi toimittaa alan liikkeisiin uusioikäyttöä varten. Tyhjänä ne ovat polttokelpoista jätettä. Jos mustekaseteissa on väriainetta sisällä, ne voi toimittaa vaarallisen jätteen keräyspisteeseen jäteasemalle tai kaatopaikalle.

N

Naftaliini, naftaleeni

Naftaliini (myös naftaleeni) luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja se vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen keräyskierroksilla.

Nahka

Nahka luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja se voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Napapiirin Residuum Oy

Napapiirin Residuumin tehtävänä on vastata omistajakuntiensa alueella jätteiden käsittelystä, loppusijoittamisesta sekä jäteneuvonnasta. Lue lisää yritysesittelystämme.

Nappiparisto

Nappiparistot luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi eikä niitä saa laittaa mun jätteen joukkoon. Nappiparistot voidaan sijoittaa ekopisteiden paristojen keräysastiaan, jäteasemien paristojen keräysastiaan ja kauppakeräykseen.

Teippaa paristojen navat tulipaloriskin välttämiseksi! Loppuun käytetyissä paristoissa voi olla jäljellä jonkin verran varausta, joka voi aiheuttaa oikosulun osuessaan vaikkapa metalliin. Pakkaa vuotavat ja ruosteiset paristot, jotta ärsyttävät aineet eivät päädy iholle tai muille pinnoille. Pidä käytetyt ja teipatut paristot lasten ulottumattomissa. Vie paristot keräykseen ennenkuin niitä kerääntyy kotiisi suuria määriä. 

Naula, ruuvi

Naulat ja ruuvit luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Nestemäiset jätteet

Jäteasemalla tai kaatopaikalla ei oteta vastaan nestemäisiä jätteitä. Pieniä määriä nestemäisiä elintarvikkeita, kuten maitoa tai mehua, voi kaataa viemäriin. Biojäteastiaan nestettä ei saa kaataa vaan se tulee imeyttää esim. sanomalehteen tai talouspaperiin. Sulaa rasvaa, esim. kinkunpaistorasvaa, ei saa kaataa viemäriin sillä se voi jähmettyessään tukkia putkia. Rasvan voi imeyttää sanomalehteen tai talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen tai tiiviissä muovipullossa polttokelpoiseen jätteeseen.

Katso myös Suomen kasviöljykierrätys.

Ni/Cd-paristot

Ni/Cd-paristot luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi eikä niitä saa laittaa mun jätteen joukkoon. Paristot voidaan sijoittaa ekopisteiden paristojen keräysastiaan, jäteasemien paristojen keräysastiaan ja kauppakeräykseen. 

Teippaa paristojen navat tulipaloriskin välttämiseksi! Loppuun käytetyissä paristoissa voi olla jäljellä jonkin verran varausta, joka voi aiheuttaa oikosulun osuessaan vaikkapa metalliin. Pakkaa vuotavat ja ruosteiset paristot, jotta ärsyttävät aineet eivät päädy iholle tai muille pinnoille. Pidä käytetyt ja teipatut paristot lasten ulottumattomissa. Vie paristot keräykseen ennenkuin niitä kerääntyy kotiisi suuria määriä. 

Nitoja

Nitojat luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan. Paristolliset ja sähkökäyttöiset nitojat luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan.

Nitojapistooli

Nitojapistoolit luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa joidenkin ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan ja jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Nostovipu

Nostovipu luokitellaan romumetalliksi ja ne vastaanotetaan jäteasemien romumetallin keräysastiaan tai ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan.

O

Oksat

Oksat voidaan kompostoida tai tuoda jäteaseman hyötyjätealueelle risu- ja oksajätteeseen.

Omena

Omenat kuorineen luokitellaan biojätteeksi ja ne voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Ompelukone

Ompelukoneet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla pienelektroniikan keräysastiaan.

Ongelmajäte

Ongelmajäte eli vaarallinen jäte tarkoittaa ympäristölle tai terveydelle haitallista jätettä. Niitä otetaan vastaan jäteasemilla. Palvelu on kotitalouksille maksuton (palvelua tuotetaan kotitalouksille jätehuollon perusmaksuilla eli ekomaksuilla), mutta yritysten vaaralliset jätteet ovat maksullisia. 

Katso lisätietoja ja lista yleisimmistä vaarallisista jätteistä.

Onkivapa (palasina)

Onkivapa (palasina) luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja se voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Orapihlaja

Orapihlaja luokitellaan risu- ja oksajätteeksi ja se voidaan kompostoida tai sijoittaa jäteasemien risu- ja oksajätteen alueelle.

P

Pahvi

Katso keräyspahvi.

Painekyllästetty puu

Katso kestopuu.

Palautuspullo

Palautuspullot tulee palauttaa kauppojen pullonpalautusautomaatteihin. Lisätietoja Suomen Palautuspakkaus Oy.

Palovaroitin

Käytöstä poistettu palovaroitin kuuluu sähkö- ja elektroniikkaromuun.

Katso myös paristot.

Paperi

Sanoma- ja aikakauslehdet, valkoiset kirjekuoret, kirjoituspaperi, ruutuvihkot, kopiopaperi (myös värillinen), valkoiset paperikassit, puhelinluettelot, kirjat ilman kansia.

Paperinkeräykseen ei saa laittaa lahjapapereita, kopiokonepaperin vahamaisia käärepapereita, pehmopaperia eikä likaantunutta tai märkää paperia.

Paperisilppu

Soveltuu paperinkeräykseen.

Paristo

Paristot kuuluvat vaarallisiin jätteisiin eikä niitä saa laittaa mun jätteen joukkoon. Paristot voi toimittaa joko niitä myyviin liikkeisiin tai jäteasemalle.

Teippaa paristojen navat tulipaloriskin välttämiseksi! Loppuun käytetyissä paristoissa voi olla jäljellä jonkin verran varausta, joka voi aiheuttaa oikosulun osuessaan vaikkapa metalliin. Pakkaa vuotavat ja ruosteiset paristot, jotta ärsyttävät aineet eivät päädy iholle tai muille pinnoille. Pidä käytetyt ja teipatut paristot lasten ulottumattomissa. Vie paristot keräykseen ennenkuin niitä kerääntyy kotiisi suuria määriä. 

Peitto

Peitot luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Pelastusliivi

Pelastusliivit (alle 50 cm x 50 cm) luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen astiaan. Suuremmat määrät vastaanotetaan maksullisena lajittelemattomana jätteenä jäteasemilla.

Pello

Pellon kunta omistaa Napapiirin Residuum Oy:stä 5,42 %.

Pellon Mustimaan jäteasema toimii entisen kaatopaikan alueella osoitteessa Kolarintie 55.

Pelti

Peltiä vastaanotetaan jäteasemilla romumetallin keräysastiaan. Pienet pellinpalaset voi sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan.

Pensasaitasakset

Pensasaitasakset luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoitttaa jäteasemien metalliromun keräysastiaan tai ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan.

Pensasaitasaha

Sähkökäyttöiset pensasaitasahat luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

Permanenttiaine

Permanenttiaineet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla tai vaarallisen jätteen keräyskierroksella.

Peruna

Perunat ja perunankuoret luokitellaan biojätteeksi ja ne voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan.

Pesukone

Pesukoneet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla suurten kodinkoneiden keräysastiaan.

Pesusieni

Pesusienet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelvollisen jätteen keräysastiaan.

Peräkärry

Kuomuton ja renkaaton peräkärry vastaanotetaan jäteasemilla romumetallin keräysastiaan. Peräkärryn renkaat otetaan vastaan jäteasemien rengasastiaan ja peräkärryjen kuomut ovat maksullista lajittelematonta jätettä.

Pilaantuneet maa-ainekset

Kuusiselän kaatopaikalla otetaan vastaan lievästi pilaantuneita maa-aineksia sekä puhtaita maamassoja Kuusiselän kaatopaikan ympäristöluvan mukaan. Linkki ympäristölupaan: http://www.avi.fi/documents/10191/56962/psavi_paatos_134_11_1-2011-12-30.pdf

Lupamääräyksessä nro 10 määrätään seuraavaa: "Kaatopaikan välipeittokerroksissa voidaan käyttää puhtaita maamassoja.

Lisäksi välipeittokerroksissa voidaan hyödyntää maita, joiden kokonaisöljyhiilivetypitoisuus alittaa Valtioneuvoston asetuksen maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007) alemman ohjearvon. Alempi ohjearvo bensiinijakeille (C5-C10) on 100 mg/kg, keskitisleille (>C10-C21) 300 mg/kg ja raskaille öljyjakeille (>C21-C40) 600 mg/kg."

Mikäli tuotte pilaantuneita maa-aineksia, niiden tuonnista on sovittava etukäteen kaatopaikan hoitajan kanssa. Jokaisessa kuormassa on oltava mukana tutkimustulos maa-aineksista. Vastaanotosta peritään hinnaston mukainen vastaanottomaksu.

Tarkista Kuusiselän kaatopaikan aukioloajat internetsivuiltamme.

Pizzalaatikko

Pizzalaatikot luokitellaan keräyskartongiksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden kartongin keräysastiaan tai jäteasemien kartongin keräysastiaan.

Polkupyörä

Täysin palvellut polkupyörä on metallijätettä ja sen voi toimittaa jäteasemalle maksutta.

Poista kuitenkin renkaat (vedä renkaat puukolla poikki ja voit laittaa ne tavallisen polttokelpoisen jätteen joukkoon roska-astiaan), ohjaustangon kädensijatulpat sekä polkimet. Polkimet joko ruuvautuvat irti tai ne voi kopsauttaa vasaralla rikki.

Poltettava jäte

Poltettavalla jätteellä ja polttokelpoisella jätteellä tarkoitetaan jätteenpolttolaitoksissa energiahyödyntämiseen soveltuvaa jätettä. Suurin osa kotitalouksien asumisessa syntyvästä jätteestä on polttokelpoista jätettä.

Porakone

Porakoneet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan pienelektroniikan keräysastiaan jäteasemilla tai kauppakeräykseen.

Posliini

Posliiniastioita (kuppeja, lautasia, kulhoja) ei saa laittaa lasinkeräykseen vaan ne kuuluvat kaatopaikkajätteisiin. Yksittäisen kahvikupin särkyessä voi sen hävittää polttokelpoisen jätteen joukossa, mutta isommat määrät tulee lajitella kaatopaikkajätteisiin. Isot posliinijätteet kuten WC-istuimet, käsienpesualtaat tai laatat voi toimittaa jäteasemalle tai kaatopaikalle.

Postilaatikko

Metalliset postilaatikot vastaanotetaan jäteasemilla romumetallinkeräykseen ja yksittäiset muoviset postilaatikot voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. 

Pressu tai kevytpeite

Pressut, kevytpeitteet ja kestopeitteet ovat polttokelpoiseen jätteeseen soveltuvaa muovimateriaalia. Pressuja otetaan vastaan lajittelemattomana jätteenä jäteasemilla. Lajittelematon jäte on maksullista jätettä. Katso hintatiedot hinnastot ja perusmaksut -sivulta

Pumpuli

Pumpulit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Pumpulipuikko

Pumpulipuikot luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Purkujäte

Purukumi

Purukumit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Puu

Erilaiset puutuotteet lajitellaan tuotteen käsittelyn mukaan.

Maalattu, lakattu tai muulla kemikaalilla pintakäsitelty puu sekä laho puu otetaan vastaan kierrätysasemilla lajittelemattomana jätteenä, joka on maksullista.

Painekyllästetty puu tulee aina lajitella erikseen. Painekyllästettyä puuta otetaan kierrätysasemilla kotitalouksilta maksutta vastaan alle 1m3 kuormia. 

Kierrätyspuuta vastaanotamme kotitalouksilta maksutta, yrityksiltä maksua vastaan. Kierrätyspuuksi lajitellaan puut, jota ei ole maalattu, lakattu tai käsitelty millään kemikaalilla. Käytännössä se tarkoittaa puhdasta lautaa, rimaa, listaa tai muuta purku- tai uudisrakennustyössä syntyvää puhdasta tai pintakäsittelemätöntä puujätettä, muttei kuitenkaan lastulevyä, vaneria tai erilaisia puukuitulevyjä. Puussa saa olla mahdollisesti nauloja tai muita kiinnityksessä tai kasaamisessa käytettyjä metalliosia, muttei mitään muuta materiaalia.

Pienet puun rungot vastaanotamme risu- ja oksajätteeseen, suuremmat puut kierrätyspuuhun.

Puutarhajäte

Puutarhajätettä ovat muun muassa puiden lehdet sekä kasvimaan perkeet. Puutarhajätteen voi kompostoida pihakompostissa, risut ja oksat hakettaa omalla pihalla ja käyttää pihanrakennustöissä tai viedä kaikki jäteasemalle. Huomioitavaa on, että puutarhajätettä ja risu- ja oksajätettä ei saa sekoittaa keskenään, vaan puutarhajätteen voi laittaa eriteltynä esim. jätesäkeissä risu- ja oksajätekuormaan.

Jäteasemalla säkit pitää tyhjentää puutarhajätekasaan ja säkki laittaa kasan vieressä olevaan roska-astiaan. Yksityiset voivat toimittaa puutarhajätettä jäteasemille maksutta, yrityksiltä perimme hinnaston mukaisen jätemaksun.

Katso myös miten vieraslajien kanssa tulee menetellä, tästä linkistä sekä hakusanat kurtturuusu, lupiini, jättipalsami, jättiputki, vieraslajit.

Pölynimuri

Pölynimurit luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla suurten kodinkoneiden keräysastiaan. Pölynimurin pussit ja suodattimet luokiltellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

R

Radio

Radiot luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi(SER) ja ne otetaan vastaan jäteasemilla pienelektroniikan keräysastiaan.

Rakennusjäte

Rakennusjätettä ei enää vastaanoteta sellaisenaan. Rakennuspaikalla syntyneet hyötykäyttöön kelpaamatonta uudisrakennus- ja saneerausjätteet tulisi lajitella kaatopaikkajätteisiin sekä lajittelemattomiin jätteisiin. Lisätietoja jäteasemilta sekä asiakaspalvelusta ja kotitalouksien jäteneuvonnasta. Suuret erät kaatopaikkajätettä tulee toimittaa suoraan Kuusiselän kaatopaikalle.

Ranua

Ranuan kunta omistaa 4,50 % Napapiirin Residuum Oy:stä.

Ranualla jätettä vastaanottaa Ranuan jäteasema.

Raskasmetalli

Kaikki antimoni-, arseeni-, kadmium-, kromi(VI)-, kupari-, lyijy-, elohopea-, nikkeli-, seleeni-, telluuri-, tallium- ja tinayhdisteet ovat vaarallista jätettä.

Rasva

Rasvat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Juoksevan rasvan voi esim. pakata maitotölkkiin ja tölkin voi teipata kiinni ennen sijoittamista polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Rautakanki

Rautakanget luokitellaan metalliromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla romumetallin keräysastiaan.

Rautasaha

Rautasahat luokitellaan metalliromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla metalliromun keräysastiaan.

Renkaat

Käytetyt renkaat voi tuoda jäteasemille veloituksetta muusta jätteestä erilleen eriteltynä. Lisätietoja renkaiden kierrätyksestä www.rengaskierratys.fi tai jäteneuvonnasta.

Reppu

Reput luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Residuum

Residuum on latinaa ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”jäljelle jäävää”.

Risu- ja oksajäte

Risu- ja oksajätettä otetaan kotitalouksilta vastaan veloituksetta kaikilla jäteasemilla. Yrityksiltä peritään vastaanottohinnaston mukainen maksu. Risu- ja oksajäte haketetaan, joten jäteasemalle toimitettaessa sitä ei saa sekoittaa puutarhajätteen kanssa. Mikäli risu- ja oksajäte on kuljetettu jätesäkeissä, tulee sisältö purkaa risu- ja oksajätekasaan ja säkit toimittaa polttokelpoisen jätteen keräykseen.

Roskakori

Metalliset roskakorit luokitellaan metalliromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla romumetallin keräysastiaan. Yksittäiset muoviset roskakorit voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Rotanmyrkky

Rotanmyrkyt luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla.

Rovaniemi

Rovaniemen kaupunki omistaa 90,08 % Napapiirin Residuum Oy:stä.

Rovaniemellä jätettä vastaanottavat Kuusiselän kaatopaikka (vain kaatopaikkajätteet ja erityisjätteet) sekä Kierrätyspuisto Residuum Alakorkalossa.

Ruiskut

Ruiskujen muoviosat voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Ruiskuneulat tulee pakata kovaan läpinäkyvään pakkaukseen (esim. muovipullo). Ruiskuneulat luokitellaan erityisjätteeksi ja ne vastaanotetaan apteekeissa ja kaatopaikalla. Erityisjätteen sijoittamisesta tulee sopia etukäteen sijoituspaikan kanssa.

Rullaverho

Rullaverhot luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Runkopatjat

Joustinpatjat ja runkopatjat ovat käytöstä poistettuina lajittelematonta jätettä, mutta jos haluat säästää jätemaksuissa, pura patjat. Ranuan ja Pellon sekä Alakorkalon jäteasemille patjojen metalliset jousiosat voi tuoda maksutta romumetallina. Patjan puuosat voi palauttaa niin ikään maksutta kierrätyspuuna tai hyödyntää oman takan tai saunan tulipesässä. Pehmusteet ja kankaat ovat maksullista jätettä, mutta ne voi laittaa myös kodin omaan jäteastiaan vaikkapa parissa erässä, jolloin ylimääräisiä kustannuksia ei synny eikä jäteastiakaan täyty liian nopeasti.

Joustinpatjan purkaminen alkutekijöihin käy näin:

 • Ratko päällyskangas pois – se on polttokelpoista jätettä
 • Poista vaahtomuovi – sekin on polttokelpoista jätettä.
 • Jäljelle jää metallia, josta osa on pusseissa – se on romumetallia
 • Runkopatja pilkotaan partikkeleiksi näin:
 • Puurunkoon niitattu päällyskangas irti puuta vasten viiltämällä – se on polttokelpoista jätettä
 • Vaahtomuovi irti – sekin on polttokelpoista jätettä
 • Metalliset joustimet irti puukehikosta sorkkaraudalla tai pihdeillä – romumetallia
 • Puuosat – kierrätyspuuta.

Kokonaisena jäteasemalle tuodusta yhden hengen runko- tai joustinpatjasta peritään maksullisten jätteiden vähimmäismaksu. Tarkista hintatiedot Hinnastot -sivulta.

Ruohonleikkuri

Ruohonleikkurit luokitellaan metalliromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Ruokaöljy

Suljettuun muoviseen tai kartonkiseen pakkaukseen pakattu ruokaöljy voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Talouspaperiin imeytettynä ruokaöljy voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan.

Ruuvi

Ruuvit ovat romumetallia ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Räjähteet

Jäteasemilla tai kaatopaikalla ei oteta vastaan räjähteitä, ammuksia, hätäraketteja yms. vaan ne tulee toimittaa poliisille.

Röntgenlaitteet

Käytöstä poistettavat säteilylähteet kuten röntgenlaitteet tulisi palauttaa suoraan lähteen toimittajan kautta valmistajalle. Jos tämä ei ole mahdollista, jätteet voidaan toimittaa Suomen Nukliditekniikalle. Suomen Nukliditekniikka vastaanottaa umpilähteitä ja kiinteytettyjä avolähteitä. Suomen Nukliditekniikka, puh. 040-842 3812. Ennen soittoa kannattaa selvittää esim. röntgenlaitteen tunnistekilvet.

S

Saappaat

Saappaat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Saha

Sahat luokitellaan romumetalliksi ja ne vastaanotetaan jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Sahanpuru

Sahanpurut luokitellaan biojätteeksi ja ne voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan.

Saippua - kiinteä

Kiinteät saippuat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Sakokaivo

Sako- ja umpikaivon tyhjennyksen voi tilata jätehuoltoyrityksestä tai kuljetusyrityksestä, Napapiirin Residuum Oy:llä ei ole tarjolla vastaavaa palvelua.

Yhteystietoja:

Rovaniemi

 • Lassila & Tikanoja Oyj, 010 636 6090
 • MP-Roskaton Oy, 016-379 5444
 • Napapiirin Kuljetus Oy, 0400 333 110

Pello

 • Pellon Jätehuolto, 040 5396 179
 • Petteri Korteniemi, 0400 399 027

Ranua

 • Napapiirin Kuljetus Oy, puh. 0400 333 110
 • Napapiirin Kuljetus Oy, Ranua, Juha Luukinen 040 835 2233

Sakset

Sakset luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan tai jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Salamavalo

Salamavalot luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemien pienelektroniikan keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

Salkku

Salkut ovat lajittelematonta jätettä ja ne vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Saumausmassa

Saumausmassat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Saunakiuas

Saunakiukaat luokitellaan metalliromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla romumetallin keräysastiaan. Sähköiset kiukaat luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla suurten kodinkoneiden keräysastiaan.

Sauvat

Metalliset sauvat luokitellaan metalliromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemien romumetallinkeräykseen. Muoviset sauvat ovat lajittelematonta jätettä ja ne vastaanotetaan maksullisesti jäteasemilla.

Sekajäte

Sekajätettä ei enää kerätä Napapiirin Residuumin toimialueella. Tavallista asumisessa syntyvää jätettä kerätään nykyisin polttokelpoisena jätteenä ja kaatopaikkajätteenä. Katso lajitteluohjeita Lajitteluohjeet ja -oppaat -sivulta.

Sellofaani

Sellofaani luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja sitä voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Sementti

Sementti hävitetään tiili- ja betonijätteenä. Jätteen mukana ei saa olla muuta kuin betonia, esimerkiksi pahvisia säkkejä. Pienet määrät (alle 60 kg) voi toimittaa jäteasemille kaatopaikkajätteeseen, jolloin betonijätteen voi hävittää säkkeineen. 

Serpentiini

Serpentiini on polttokelpoista jätettä ja se voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Shampoopullo

Tyhjät muoviset shampoopullot voidaan sijoittaa kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan osilla ekopisteistä tai jäteasemilla tai ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Sideharso

Sideharso luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja se voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokeloisen jätteen keräysastiaan.

Sienenestoaine

Sienenestoaine luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja se vastaanotetaan jäteasemilla.

Siivousrätti

Siivoukseen käytetyt rätit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Silikoni

Rakentamisessa käytettävän silikonin voi hävittää polttokelpoisen jätteen joukossa

Silitysrauta

Silitysraudat luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan pienelektroniikan keräysastiaan jäteasemilla tai kauppakeräykseen.

Silmälasikotelo

Silmälasikotelot voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Silmälasit

Silmälasit ja aurinkolasit kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen, sillä polttokelpoisen jätteen joukossa sallitaan pieniä määriä palamatonta jätettä kuten lasia. Optikkoliikkeet ja yhdistykset keräävät ajoittain hyväkuntoisia laseja toimitettavaksi eteenpäin.

Sinappipullo

Muoviset sinappipullot luokitellaan pakkausmuoviksi ja se voidaan sijoittaa kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan osalla ekopisteistä ja jäteasemilla. Muovisen sinappipullon voi myös sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Sinappituubi

Metalliset sinappi-, tomaattipyre-, valkosipuli-, inkivääri-, mätitahna- ja muut tuubit voi huolellisen tyhjennyksen jälkeen lajitella metallin keräykseen ekopisteille, taloyhtiön metallinkeräysastiaan tai jäteasemille.

Sipsipussi

Sipsipussit luokitellaan pakkausmuoviksi ja ne vastaanotetaan osilla ekopisteistä pakkausmuovin keräysastiaan ja jäteasemien kotitalouksien pakkausmuovin keräysastiaan. Sipsipussin voi myös sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Siteet

Siteet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Sitruunankuori

Sitruuna kuorineen luokitellaan biojätteeksi ja se voidaan kompostoida tai sijoittaan kiinteistön omaan biojätteen tai polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Sivellin - kuiva

Kuivat siveltimet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Sokeripussi

Tyhjät sokeripussit luokitellaan keräyskartongiksi ja niitä vastaanotetaan kartongin keräysastiaan suurimmalla osalla ekopisteistä jäteasemilla.

Solumuovi

Solumuovi on rakentamisessa käytettävää lämmöneristelevyä.

Katso styrox.

Sopimusperusteinen jätehuolto

Sopimusperusteisella jätehuollolla tarkoitetaan aluetta, jossa (kunnan määräämänä) kiinteistökohtainen jätehuolto täytyy järjestää Alueella toimivien jätteenkuljetusyritysten kanssa suoraan. Tuolloin yleensä suotavaa on tiedustella alueella jo valmiiksi ajavia jätteenkuljetusyrityksiä esimerkiksi naapurilta kysymällä. Näin vähennetään niin sanottua "turhaa" ajoa, kun useamman eri yrityksen jäteautot eivät joudu ajamaan samaa reittiä.

Sorkkarauta

Sorkkaraudat luokitellaan metalliromuksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla romumetallin keräysastiaan tai osalla ekopipsteistä pienmetallin keräysastiaan.

Sukat

Sukat luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Sukset

Suksiboksi

Suksiboksit luokitellaan lajittelemattomaksi jätteeksi ja niitä vastaanotetaan maksullisena jäteasemilla.

Sulake

Yksittäisen käytöstä poistetun sulakkeen voi hävittää polttokelpoisen jätteen joukossa, isot määrät sulakkeita tulee kuitenkin lajitella kaatopaikkajätteeseen.

Suojalasit

Suojalasit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Suojapeite

Suojapeitteet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Styrox

Styroxit, Finnfoamit ja muut solumuovit (lämmöneristemuovit)

Eristeenä rakentamisessa käytettävät solumuovien "hukkapalat" ovat lajittelematonta jätettä, jota vastaanotetaan jäteasemilla. Pienet määrät solumuoveja voi laittaa paloiteltuna kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen jäteastiaan, suuremmat määrät jäteasemille.

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Sähkö- ja elektroniikkaromu eli SER pitää sisällään käytöstä poistetut kodin kylmälaitteet, televisiot, stereot, radiot, videot, pölynimurit, tietokoneiden näytöt ja keskusyksiköt, matkapuhelimet, loisteputket, pienloistelamput sekä näihin rinnastettavat esineet. Hehkulamput ja sulakkeet kuuluvat suurina määrinä kaatopaikkajätteeseen, yksittäisen lampun tai sulakkeen saa laittaa polttokelpoisen jätteen joukkoon. Käytetyt paristot ja akut kuuluvat vaaralliseen jätteeseen. SER palautetaan jäteasemille.

Sähköhammasharja

Sähköhammasharjat luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla pienelektroniikan keräysastiaan tai kauppakeräykseen.

Sähköjohto

Sähköjohdot kuuluvat metallinkeräykseen. 

Metalliin lajiteltavia johtoja voivat olla esimerkiksi: sähkökaapeli, jatkojohto, scart-johto, RCA-johto, puhelinjohto, antennijohto, kaapeli, kaiutinkaapeli, verkkokaapeli, metallikaapeli, lattakaapeli, HDMI-kaapeli, DVI-kaapeli, VGA-kaapeli. 

 

Huom! Jatkojohdot, joissa on katkaisin, ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. Sähkölaitteessa kiinni olevat johdot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun. 

Sähköliesi

Sähköliedet lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun, jota vastaanotetaan maksutta jäteasemilla.

Säilyketölkki

Katso metalliromu.

Sängynpeite

Sängynpeitteet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Sänky

Metalliset sängyt otetaan vastaan jäteasemien romumetallin keräysastiaan ja puiset sängyt kuuluvat lajittelemattomiin jätteisiin ja ne vastaanotetaan maksullisina jäteasemilla.

Sänkyvaatteet

Sänkyvaatteet luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

T

Tahranpoistoaine

Tahranpoistoaineet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne vastaanotetaan jäteasemilla.

Talouspaperi

Talouspaperi luokitellaan biojätteeksi ja se voidaan kompostoida tai sijoittaa kiinteistön omaan biojätteen keräysastiaan. Talouspaperi voidaan myös sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Tamponi

Tamponit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Tapetit

Paperi-, lasikuitu-, vinyyli- ja tekstiilitapetit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Tapettiliisteri

Tapettiliisteri luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja sen voi sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Taskulaskin

Taskulaskimet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla pienelektroniikan keräysastiaan. Taskulaskimien käytetyt paristot vastaanotetaan joidenkin ekopisteiden käytettyjen paristojen keräysastiaan ja jäteasemien käytettyjen paristojen keräysastiaan.

Tasolasi

Ikkunalasit, peililasit ja muut tasolasit lajitellaan 1.11.2015 alkaen kaatopaikkajätteeseen (=palamaton jäte). Keräyslasin lajittelusta lisätietoja: keräyslasi

Teeastiasto

Posliininen teeastiasto luokitellaan kaatopaikkajätteeksi ja ne vastaanotetaan maksua vastaan jäteasemilla.

Tekstiili

Tekstiilit luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voi lajitella kiinteistön omaan jäteastiaan. 

Suuret määrät voi tuoda jäteasemalle lajittelemattomana jätteenä joka on maksullista. 

Televisio

Katso sähkö- ja elektroniikkaromu.

Terveyssiteet

Terveyssiteet, tamponit ja pikkuhousunsuojat tulee laittaa polttokelpoiseen jätteeseen. Osa markkinoilla olevista tuotteista on on valmistettu biologisesti hajoavista tuotteista, joten ne voi laittaa biojäteastiaan. Pakkauksesta löytyy tieto valmistusmateriaaleista. Jos olet vähänkin epävarma, on parempi laittaa terveyssiteet polttokelpoiseen jätteeseen.

Tietokone

Käytöstä poistettu tietokone ja oheislaitteet ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. Katso myös tietoturva.

Tietoturva

Mikäli hävitettävä materiaali (asiapaperit, tallennusvälineet ja -laitteistot) sisältää luottamuksellista informaatiota, kannattaa tietoturvaan kiinnittää erityistä huomiota.

Vaikka SE-romua ei otetakaan sellaiseen uusiokäyttöön, kannattaa käyttäjän huolehtia esimerkiksi vanhojen kovalevyjen sisältämän tiedon turvallisesta ja lopullisesta tuhoamisesta. ATK-laitteistojen ja muiden tallennusvälineiden sekä asiakirjojen tietoturvallista tuhoamispalvelua Rovaniemellä tarjoaa ainakin Arkistopalvelu Heikkinen & Puljula Oy ja MHK-kuljetus Oy.

Tiilijäte

Tiilijäte voi sisältää savitiiliä, kalkkihiekkatiiliä (Kahi), kevytbetonia (Siporex, Leca-harkot) ja muurauslaastia. Tiilijäte voi sisältää pieniä määriä keraamisia laattoja ja kaakeleita. Tiilijäte ei saa sisältää asbestia, raskasmetalleja, PCB:tä tai muita ongelmajätteitä.

Vie tiilijäte lähimmälle jäteasemalle.

Tina

Torjunta-aine

Tuhka

Jäähtynyttä tuhkaa voi pieninä määrinä laittaa polttokelpoiseen jätteeseen. Isot määrät tuhkaa (yli kauppapussillinen) tulee lajitella kaatopaikkajätteisiin. Tuhka on pakattava hyvin ja sitä on hyvä myös kostuttaa pölyämisen estämiseksi. Tuhkaa ei saa laittaa kompostiin tai biojäteastiaan, sillä se estää hajottajabakteerien toimintaa.

Tuottajavastuu

Tuottajavastuu tarkoittaa tuotteiden valmistajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää tuotteidensa jätehuolto kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä.

Tuottajavastuu koskee seuraavien tuotteiden valmistajia tai maahantuojia:

 • henkilöautoja, pakettiautoja ja niihin rinnastettavia muita ajoneuvoja
 • moottorikäyttöisen tai muun ajoneuvon ja laitteen renkaita sekä renkailla varustettuja ajoneuvoja ja laitteita
 • sähkö- ja elektroniikkalaitteita
 • paristoja ja akkuja
 • paperituotteiden valmistukseen käytettävää paperia tai painettuja paperituotteita
 • pakkauksia. (Muista aloista poiketen pakkausten tuottajavastuussa ovat pakkaajat ja pakattujen tuotteiden maahantuojat.)

Lähde: http://www.ymparisto.fi/tuottajavastuu

Tynnyri

Tyhjät, puhtaat metallitynnyrit voi toimittaa jäteasemalle romumetallin keräykseen. Tynnyreissä ei saa olla öljyä tai muutakaan jätettä.

Muovitynnyrit, jotka ovat sisältäneet öljyä, ovat tyhjinä ja puhtaina lajittelematonta jätettä. Täysinä tai osittain täysinä ne tulee viedä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

Työkalut

Metalliset työkalut, esim. vasarat, sorkkaraudat, jakoavaimet, vesurit, naulapyssyt tulee toimittaa romumetallin keräykseen. Työkalujen muoviosat tulee irroittaa ja toimittaa polttokelpoiseen jätteeseen. Sähköllä tai akulla toimineet työkalut – esim. porakoneet, painepesurit – tulee toimittaa sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen.

U

Uimalelut

Uimalelut luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja ne voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan.

Ulkokynttilä, ulkoroihu

Ulkokynttilät luokitellaan metalliromuksi ja ne voidaan sijoittaa ekopisteiden pienmetallin keräysastiaan ja jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

Umpikaivo

Kts. sakokaivo

Uppopumppu

Uppopumput luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla ja kauppakeräykseen.

Uretaani

Uretaani luokitellaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja se voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelopisen jätteen keräysastiaan.

Urheiluvälineet

Ehjiä ja toimivia urheiluvälineitä kannattaa tarjota kirpputoreille, kierrätyskeskukseen tai tuttaville. Kierrätykseen sopimattomat kengät, luistimet, pallot, mailat, suojalasit ja urheilutekstiilit tulee lajitella polttokelpoiseen jätteeseen, isokokoiset urheiluvälineet kuten sukset taas vastaanotetaan jäteasemilla lajittelemattomana jätteenä. Sähköllä, paristoilla tai akulla toimineet laitteet, esim. sykemittari, tulee toimittaa sähkö- ja elektroniikkaromukeräykseen. Metallilaitteet, esim. polkupyörä, painonnosto- tai soutulaitteet, tulee toimittaa romumetallin keräykseen.

Uuninpesuaine

Uunivuoka - pyrex

Lasiset uunivuoat luokitellaan kaatopaikkajätteeksi. Yksittäiset lasiset uunivuoat voidaan sijoittaa kiinteistön omaan polttokelpoisen jätteen keräysastiaan. Metalliset uunivuoat luokitellaan romumetalliksi ja ne voidaan sijoittaa jäteasemien romumetallin keräysastiaan.

V

Vaatteet

Hyväkuntoisia vaatteita kannattaa tarjota kirpputoreille, kierrätyskeskukseen, vaatekeräykseen tai tuttaville. Joissain paikoissa otetaan vastaan myös huonompikuntoisia vaatteita kuteiksi tai askartelua varten. Mikäli uusiokäyttö ei onnistu, vaatteet voi laittaa kodin omaan polttokelpoisen jätteen jäteastiaan tai toimittaa jäteasemalle.

Vaahtosammutin

Vaahtosammuttimet voi palauttaa niitä myyviin liikkeisiin. Ajankohtaiset ohjeet saa alan liikkeistä.

Vaarallinen jäte

Vaarallinen jäte tarkoittaa ympäristölle tai terveydelle haitallista jätettä. Niitä otetaan vastaan jäteasemilla. Palvelu on kotitalouksille maksuton (palvelua tuotetaan kotitalouksille jätehuollon perusmaksuilla), mutta yritysten vaaralliset jätteet ovat maksullisia. 

Katso lisätietoja ja lista yleisimmistä vaarallisista jätteistä täältä.

Vaipat

Vaipat ovat polttokelpoista jätettä. Osassa vaipoista on käytetty biologisesti hajoavia materiaaleja joko kokonaan tai osittain, mutta nekin kuuluvat polttokelpoisiin jätteisiin eikä niitä saa laittaa kompostiin tai biojäteastiaan.

Valokate

Valokatteet kuuluvat lajittelemattomiin jätteisiin. Lajittelematonta jätettä vastaanotetaan jäteasemilla.

Valokuvauskemikaali

Vene

Lasikuituiset veneet, kanootit ym. kuuluvat lajittelemattomiin jätteisiin. Puuvene tulee toimittaa puujätteeseen ja metallirunkoinen vene tulee toimittaa romumetallin keräykseen jäteasemalle.

VHS-kasetti

VHS- ja C- kasetit, CD- ja DVD- levyt ovat polttokelpoista jätettä.

Vieraslajit

Vieraslaji ja haitallinen vieraslaji

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.

Vieraslaji on ihmisen myötävaikutuksella ylittänyt luontaiset leviämisesteet, kuten mantereen, meren tai vuoriston.

Yleensä vieraslajit sopeutuvat huonosti uuteen elinympäristöönsä ja tuhoutuvat nopeasti. Joissakin tapauksissa vieraslajit kuitenkin menestyvät, muodostavat lisääntyvän kannan ja vakiintuvat osaksi uutta elinympäristöään.

Jotkin vieraslajeista menestyvät erityisen hyvin ja ovat huomattava uhka aiheuttaessaan vakavaa vahinkoa alkuperäislajeille, ekosysteemeille, viljelykasveille, metsätaloudelle tai muille elinkeinoille. Ne voivat myös aiheuttaa huomattavaa taloudellista haittaa vaikuttamalla ihmisten, eläinten tai kasvien terveyteen tai kiinteistöjen arvoon. Haitat voivat myös olla sosiaalisia tai esteettisiä.

Tällaisia selkeitä haittoja aiheuttavia vierasperäisiä lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi Tarkempia lisätietoja vieraslajien torjunnasta saa www.vieraslajit.fi – sivustolta.

Katso myös jättipalsami, jättiputki, kurtturuusu (kurttulehtiruusu), lupiini.

Värikasetti

Mustekasetteja voi toimittaa alan liikkeisiin uusiokäyttöä varten. Tyhjänä ne ovat polttokelpoista jätettä. Jos värikaseteissa on väriainetta sisällä, ne voi toimittaa vaarallisen jätteen keräyspisteeseen jäteasemille.

W

WastePrevKit

Waste Prevention Kit for Enterprises, Education and Households on Euroopan Unionin rahoittama hanke jätteen synnyn vähentämiseksi. WastePrevKit-hankkeessa pyritään vähentämään syntyvän jätteen määrää tuottamalla ja jakamalla tietoa ja käytännön toimintamalleja eri kohderyhmille.

WC-harja

wc-harjat ja muut pienikokoiset kodin pesuharjat ja luutuamisvälineet voi hävittää kodin polttokelpoisen jätteen mukana.

Y

Yhteiskeräyspiste

Yhteiskeräyspisteet ovat vuosimaksua maksavien vakituisten asukkaiden ja mökkiläisten käyttöön tarkoitettuja polttokelpoisen jätteen keräilyastioita, joilla korvataan kiinteistöjen omat jäteastiat tai kimppa-astian käyttö. Yhteiskeräyspistettä käytetään siis samaan tapaan kuin omaa jäteastiaa käyttäisi. Yhteiskeräyspistettä saavat käyttää vain ne taloudet, jotka maksavat pisteen käytöstä. Sopimukset pisteen käytöstä tehdään Napapiirin Residuumin kanssa.

Yhteiskeräyspisteen käyttömaksu peritään asunnon käyttötarkoituksen ja asukasluvun mukaan seuraavasti:

vakituinen asunto/talo, 1-3 henkeä

vakituinen asunto/talo, 4 henkeä tai enemmän

vapaa-ajan asunto/mökki, kiinteä vuosimaksu

Maksujen suuruus määräytyy voimassa olevan jätemaksutaksan mukaisesti. Taksa ja muut hintatiedot löytyvät hintatietoa -sivulta tai niitä voi tiedustella veloituksettomasta jäteneuvontanumerosta 0800 120 230 (arkisin klo 9-15).

Yhteiskeräyspisteeseen voi laittaa ne polttokelpoiset jätteet, joita ei voida lajittelemalla ohjata kierrätettäväksi tai hyötykäyttöön. Yhteiskeräyspisteelle saa toimittaa kerrallaan korkeintaan 2 jätesäkillistä jätettä! Tämä siksi, että voisimme varata riittävästi astiatilavuuttaa kaikille pisteen käyttäjille. Älä siis kerää kesällä kahta viikkoa ja talvella neljää viikkoa pidempään jätteitä kotonasi tai mökilläsi, vaan toimita jätteet tasaisin aikavälein pisteelle.

Keräysastiaan sopimattomat jätteet, suuret jäte-erät ja suuret jäte-esineet, kuten huonekalut ym. tulee viedä suoraan jäteasemalle!

Yleiskone

Yleiskone ja muut keittiön sähkölaitteet lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun.

Yskänlääke

Lääkejäte vastaanotetaan apteekeissa.

Yölamppu

Yölamput luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER) ja ne vastaanotetaan jäteasemilla tai kauppakeräykseen.

Ä

Äänilevyt

Sekä CD- että vinyylilevyt ovat polttokelpoista jätettä.

Ö

Öljy

Öljykattila

Käytöstä poistettavat öljykattilat ovat metalliromua (sisällä on eristeenä kivivillaa). Puhdistetut öljykattilat ja metalliset öljysäiliöt voi palauttaa veloituksetta Napapiirin Residuumille. Öljysäiliön poistamisen yhteydessä tulee tarkistaa maaperä, ettei säiliöstä ole vuotanut öljyä maaperään. Jos maaperässä on öljyä, tulee ottaa yhteyttä kunnan ympäristövalvontaan. Mikäli öljysäiliö halutaan esimerkiksi teknisin perustein säilyttää paikoillaan, tulee ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan, jossa ohjeistetaan muun muassa säiliön mahdollinen täyttötapa.

Rovaniemen kaupungin rakennusjärjestyksessä kerrotaan seuraavasti:
§ 10.3 Käytöstä poistetut maanalaiset öljysäilöt tulee poistaa maaperästä käytöstä poiston yhteydessä. Rakennusvalvontaviranomainen voi yksittäistapauksissa myöntää poikkeuksen säiliön poistamismääräyksestä, mikäli säiliön poistaminen on teknisesti vaikeaa tai siitä voi aiheutua vahinkoa muulle omaisuudelle. Tällöin on kuitenkin huomioitava säiliön romahtamisvaara.

Lisätietoja rakennusjärjestyksestä ja puhdistamisesta:

http://www.rovaniemi.fi/loader.aspx?id=fccbbc01-7435-4d05-a6b2-4c5f6fa0c6a7

http://sailiopuhdistus.com

http://www.oljykolmio.fi/index.htm

http://www.suomensailiohuolto.fi/

http://pti.fi/etusivu