Usein kysyttyä biojätteen erilliskeräyksestä

Biojätteen lajitteluvelvoitteet ovat herättäneet monia kysymyksiä. Kokosimme vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin. Napapiirin Residuumin toimialueella pientaloilla ei ole vielä kiirettä hankkia kompostoria tai biojäteastiaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Milloin biojätteen erilliskeräys alkaa omakotitaloissa?
Biojätteen keräysvelvoite omakotitaloille alkaa Rovaniemen keskustaajamissa 1.7.2024. Keräysvelvoite tulee jätelaista. Napapiirin Residuum tulee järjestämään biojätteen erilliskeräyksen tässä vaiheessa. Tiedotamme keräyksen alkamisesta, keräystavoista ja hinnoista myöhemmin.

Jätehuoltomääräyksiä uudistetaan parhaillaan ja ne ovat tällä hetkellä lausuntokierroksella. Määräysten luonnoksessa esitetään, että Napapiirin Residuum aloittaisi biojätteen keräämisen omakotitaloilta vapaaehtoisena keräyksenä jo kesällä 2023. Vapaaehtoisen keräyksen alkaminen selviää, kun jätehuoltomääräykset valmistuvat ja saavat lainvoiman, todennäköisesti huhtikuun loppuun mennessä. Asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Biojätteen keräystä omakotitalolta voi jo nyt tiedustella yksityisiltä jätteenkuljetusyrityksiltä.

Pakollista biojätteen keräys on omakotitaloille vasta kesällä 2024.

Mitä alueita jätelaista tuleva biojätteen erilliskeräysvelvoite koskee?
Rovaniemen keskustaajamia. Alueista tullaan julkaisemaan kartta Napapiirin Residuumin nettisivuilla.

Pitääkö minun tehdä jo nyt jotain biojätteen erilliskeräykseen liittyen?
Jos sinulla ei ole vielä käytössäsi kompostoria tai biojäteastiaa, sinun ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä mitään, esimerkiksi hankkia biojäteastiaa. Keräyksen alkamisesta ja käytännön järjestelyistä tiedotetaan myöhemmin.

Jos käytössäsi on kompostori, täytä kompostointi-ilmoitus nettisivuillamme: https://residuum.fi/ajankohtaista/ilmoita-kompostorisi-rekisteriin/

Jos käytössäsi on biojäteastia jonkin yksityisen kuljetusyrityksen kautta, sinun ei tarvitse itse ilmoittaa asiasta minnekään.

Maksaako biojätteen keräys?
Biojätettä kerätään suoraan kiinteistöiltä, eli tyhjennykset maksavat.

Biojätteen keräysvelvoite omakotitaloille alkaa Rovaniemen keskustaajamissa 1.7.2024. Tiedotamme keräyksen alkamisesta, keräystavoista ja hinnoista myöhemmin.

Napapiirin Residuum kerää biojätettä Ranuan keskustan alueella. Tyhjennyshinnat löytyvät nettisivuiltamme: https://residuum.fi/maksut-ja-hinnasto/kotitalouksien-hinnasto/#kunnanjarjestama

Voiko samaa biojäteastiaa käyttää useampi talous?
Kyllä voi. Tällöin kyseessä on kimppa-astia. Kimppa-astialle tarvitaan yksi yhteyshenkilö, joka ilmoittaa tiedot muista astian käyttäjistä. Tyhjennysmaksut jaetaan astiaa käyttävien talouksien kesken.

Kimppa-astian perustamisessa tulee huomioida jätehuoltomääräykset. Samaa keräysastiaa käyttävien kiinteistöjen täytyy sijaita toistensa lähellä, saman korttelin tai tien varrella. Lisäksi astiatilavuuden tulee riittää kaikille astiaa käyttäville kiinteistöille, eikä biojäteastia saa painaa yli 40 kiloa.

Minulla on käytössäni kompostori. Riittääkö se, kun biojätteen erilliskeräys alkaa?
Kyllä riittää. Muista vain täyttää kompostointi-ilmoitus nettisivuillamme: https://residuum.fi/ajankohtaista/ilmoita-kompostorisi-rekisteriin/

Mistä löydän biojätteen lajitteluohjeen?
Biojätteen lajitteluohje löytyy nettisivuiltamme: https://residuum.fi/jateneuvonta/kodin-lajitteluohjeet/#biojate

 

Keräämme jatkossa biojätteeseen liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä Usein kysyttyä -sivullemme

 

Nainen pilkkoo vihanneksia.


Jaa sivu eteenpäin