Näin lajittelet kurtturuusun

Haitallinen vieraslaji, kurtturuusu tulee olla poistettuna kesäkuuhun mennessä. Kurtturuusun hävittäminen turvallisesti vaatii huolellisuutta ja sen lajittelulle on tarkat ohjeet.

Kurtturuusu on tiheä pensas, jossa kasvaa aniliininpunaisia, vaaleanpunaisia tai valkoisia kukkia. Tarkemmat tunnistusohjeet löydät osoitteesta vieraslajit.fi. Kurtturuusu leviää marjojen ja juurien kautta. Se leviää erittäin helposti ja sen vuoksi se tulee hävittää huolellisesti. 

Kurtturuusun lajittelu

Ensisijainen keino kurtturuusun hävittämiseen on maakerroksen alle tukahduttaminen. Jos kurtturuusu halutaan poistaa kasvupaikalta, poisto kannattaa tehdä ennen kuin pensas on muodostanut marjoja. Marjat tulee lajitella polttokelpoiseen jätteeseen.  

-Kotitalouksien tuomat kurtturuusupensaat ja niiden juurakot otetaan vastaan Kierrätyspuisto Residuumissa maksutta risu- ja oksajätteenä. Juurakoissa eivät saa olla maa-aineksia. Myös yritykset voivat tuoda kotitalouksista peräisin olevat risu-ja oksajätteet maksutta, kertoo Napapiirin Residuumin viestintäpäällikkö Katja Ronkainen. 

Kaivinkoneella kaivettujen juurakoiden vastaanotto

Residuum vastaanottaa myös maa-ainesta sisältäviä kurtturuusun juurakoita Kuusiselän kaatopaikalle. Juurakot otetaan tällöin vastaan erityisjätteen ja kaatopaikkajätteen hinnalla, mikä voi tuntua korkealta.  

– Juurakoiden vastaanotto Kuusiselkään vaatii meiltä paljon konetyötä. Kaatopaikka on pitkälti hiljentynyt ja se on tarkoitus sulkea lähivuosina. Tämän vuoksi suosittelemme ensisijaisesti ravistelemaan juurakot kasvupaikalle ja peittämään kasvupaikan maakerroksella, kertoo Napapiirin Residuumin viestintäpäällikkö Katja Ronkainen. 

Useat jätelaitokset eivät vastaanota ollenkaan maa-ainesta sisältäviä kurtturuusun juurakoita niiden vaatiman haasteellisen käsittelyn vuoksi. 

Kurtturuusun ja muiden haitallisten vieraslajien lajitteluohjeet löytyvät Napapiirin Residuumin nettisivuilta. Vieraslajien poisto edistää luontomme monimuotoisuuden säilymistä, joten vaivannäkö kannattaa. 

Mies ja nainen tuomassa puutarhajätettä jäteasemalle

Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia