Kinkkutemppu tulee taas!

18.12.2019 13:11


Joulun paistinrasvat kerätään tänäkin vuonna hyvään tarkoitukseen, kun suuren suosion saavuttanut Kinkkutemppu käynnistyy lauantaina 21. joulukuuta. Neljättä kertaa järjestettävän Kinkkutempun tavoitteena on saada mukaan 200 000 suomalaista kotitaloutta. Kerätyt joulunajan paistinrasvat kierrätetään uusiutuvaksi dieseliksi. Keräyspaikkoja on yli 200 ympäri Suomen. Rovaniemellä keräyspisteitä on neljä: Saarenkylän K-Citymarket, K-Supermarket Rinteenkulma, K-Supermarket Ounasvaara ja Kierrätyspuisto Residuumin Ekokieppi Alakorkalossa.

kinkkutemppu logo 2018Suomessa syödään joka joulu jopa 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Yhdestä rasvakilosta saatavalla dieselmäärällä voi ajaa noin kolme kilometriä. Kinkkutempun kolmen vuoden aikana kierrättämästä rasvamäärästä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa esimerkiksi Hangosta Nuorgamiin 250 kertaa.

 

Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva voi tukkia viemäriverkostoa. Jos keräyspistettä ei ole, paistorasvan voi laittaa lämpimänä tai hyytyneenä kompostiin. Rasvan voi myös jäähdyttää, imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojäteastiaan. Jäähdytetty rasva esimerkiksi kartonkitölkkiin pakattuna soveltuu myös polttokelpoiseen jätteeseen.

 

Kinkkutemppuun osallistuminen on yksinkertaista.

  1. Avaa ja huuhtele tyhjä kartonkipurkki.
    (Esimerkiksi maitopurkki, myös muovikorkillinen käy. Lasiset ja muoviset pakkaukset eivät käy keräykseen.)

  2.  Kaada rasva varovasti kartonkipurkkiin.

  3. Sulje purkki esimerkiksi teipillä ja anna rasvan hyytyä viileässä.

  4. Tuo purkki lähimpään keräyspisteeseen.

Rasva pakataan aina tyhjään kartonkipurkkiin.

 

 

Keräysaika: 21.12.2019–7.1.2020.

Keräyspisteet Rovaniemellä:

Saarenkylän K-Citymarket, K-Supermarket Rinteenkulma, K-Supermarket Ounasvaara ja Kierrätyspuisto Residuumin Ekokieppi (Betonitie 1).

 

Maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tempauksella havainnollistetaan kiertotalouden mahdollisuuksia ja säästetään sekä viemäriputkistoa että ympäristöä. Voit lukea lisää tempauksesta Kinkkutempun nettisivuilta.