Kinkkutemppu tulee taas!

20.12.2018 13:30


Joulun paistinrasvat kerätään tänäkin vuonna hyvään tarkoitukseen, kun suuren suosion saavuttanut Kinkkutemppu käynnistyy torstaina 20. joulukuuta. Kinkkutemppu järjestetään kolmatta kertaa ja sen tavoitteena on saada mukaan 300 000 suomalaista kotitaloutta kierrättämään joulunajan paistinrasvansa uusiutuvaksi polttoaineeksi. Keräyspaikkoja on jo 230 ympäri Suomea. Rovaniemellä keräyspisteitä on kolme:  K-Citymarketilla, K-Supermarket Rinteenkulmassa ja Kierrätyspuisto Residuumin Ekokiepissä Alakorkalossa.

Kierrätykseen kelpaavat joulukinkun paistinrasvan lisäksi myös kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat ja keräys jatkuu loppiaiseen saakka. Paistinrasvat kierrätetään hyvään tarkoitukseen, sillä Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa 20 000 euroa vähävaraisia lapsiperheitä tukevalle Hope ry:lle.

Joka joulu Suomessa syödään jopa 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Yhden kinkun paistinrasvoilla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä. Mikäli Kinkkutemppu pääsee tavoitteeseensa, paistinrasvoista syntyneellä uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa henkilöautolla maailman ympäri jopa 120 kertaa.

kinkkutemppu logo 2018

Rasva pakataan aina tyhjään kartonkipurkkiin

 

Kinkkutemppuun osallistuminen on yksinkertaista.

  1. Avaa ja huuhtele tyhjä kartonkitölkki (esimerkiksi maitopurkki, myös muovikorkillinen käy. Lasiset ja muoviset pakkaukset eivät käy keräykseen. )

  2.  Kaada rasva varovasti sisään.

  3. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä, anna rasvan hyytyä viileässä

  4. Tuo tölkki lähimpään keräyspisteeseen.

 

Kinkunpaistorasvan voi myös keräyspisteen puuttuessa laittaa lämpimänä tai hyytyneenä kompostiin. Rasvan voi myös jäähdyttää ja imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojäteastiaan. Jäähdytetty rasva esimerkiksi kartonkitölkkiin pakattuna soveltuu myös polttokelpoiseen jätteeseen. Viemäriin rasvaa ei tulisi missään tapauksessa laittaa, sillä se voi aiheuttaa tukoksen.

 

 

Keräysaika: 20.12.2018–7.1.2019.

 

Keräyspisteet Rovaniemellä:

K-Citymarket, K-Supermarket Rinteenkulma ja Kierrätyspuisto Residuumin Ekokieppi (Betonitie 1).

 

Maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tempauksella havainnollistetaan kiertotalouden mahdollisuuksia ja säästetään sekä viemäriputkistoa että ympäristöä. Voit lukea lisää tempauksesta Kinkkutempun nettisivuilta: www.kinkkutemppu.fi