Kevätlauantait alkavat 11.5. - Nappaa talteen lajitteluvinkit pihan siivousta varten

Napapiirin Residuumin Kierrätyspuistoon voi tuoda kotitalouksien piha ja puutarhajätteitä maksutta. Kierrätysasemat ovat keväällä auki myös viitenä lauantaina 11.5.-8.6.2024. Nyt on siis hyvä aika napata talteen lajitteluohjeet, jotta osaat tuoda pihan kevätsiivouksesta kertyneet jätteet oikeisiin osoitteisiin!

Kevät on saapunut kovaa vauhtia, ja pihat ja puutarhat kaipaavat siivousta. Lumen alta pilkottaa syksyn pudottamat lehdet, ja pahimmillaan terassin reunat ovat alkaneet repsottaa, tai puutarhakalusteet ovat hapertuneet hangen alla. Kierrätyspuisto Residuumin kevätlauantait eli lauantai aukioloajat mahdollistavat pihalta kertyneiden- ja muiden kotitalousjätteiden tuomisen kierrätykseen myös perus aukioloaikojen ulkopuolella. Kokosimme alle lajitteluohjeita pihan siivouksen helpottamiseksi:

 

  • Haravointijätteet, kasvit ja kasvien osat voi kompostoida omassa pihakompostorissa tai tuoda kierrätysasemille.
  • Puutarhajätteen, sekä risu- ja oksajätteen tuominen kierrätysasemille on kotitalouksille maksutonta.  Puutarhajätettä ja risu- ja oksajätettä ei saa sekoittaa keskenään, sillä niille on omat vastaanottopaikkansa.
  • Kannot ja juuret ovat kotitalouksille maksutonta jätettä. Niitä ei saa laittaa risu- ja oksajätteeseen.
  • Kierrätyspuuta otetaan vastaan kierrätysasemilla. Sen tuominen on kotitalouksille maksutonta ja yrityksille maksullista. Kierrätyspuu tarkoittaa puhdasta, pintakäsittelemätöntä puujätettä, jota ei ole maalattu, lakattu tai käsitelty millään kemikaalilla.
  • Puujätettä otetaan vastaan kierrätysasemilla. Sen tuominen on koitalouksille maksutonta. Puujätteellä tarkoitetaan esimerkiksi rakennus- tai purkutoiminnassa syntyvää puista jätettä sekä puunjalostusteollisuudessa syntyvää jätepuuta, joka sisältää liimaa, maalia tai muita vastaavia aineita. Puujätteeseen voi lajitella käytännössä kaiken maalatun, lakatun ja puunsuoja-aineella käsitellyn puun.
  • Painekyllästetty puu eli kestopuu on suola- tai kreosoottikyllästettyä puuta, joka luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Päällä voi olla maali- tai lakkapinta. Kotitalouksien pienerät (alle 1 m3, max 200 kg) kestopuuta otetaan vastaan kierrätysasemilla veloituksetta.

Lisää ohjeita lajitteluun löydät lajitteluoppaastamme!

Lajittelupaikat löydät täältä

Kierrätysasemien aukioloajat:

Kierrätyspuisto Residuum Rovaniemi
Ma–pe klo 6.30–18.00 ja 11.5., 18.5., 25.5., 1.6., ja 8.6. klo 10-15.

Kierrätysasema Ranua
Ma klo 13–16, to klo 13–18 ja la klo 9–12

Kierrätysasema Pello
Ma klo 13–16, to klo 12-17 ja la klo 9-12
Kierrätysasemat ovat suljettuina arki- ja juhlapyhinä.

 

 

 


Jaa sivu eteenpäin

Muita ajankohtaisia uutisia