Joulu ilman jätettä -tapahtuma 18.12.2017 klo 16–20

11.12.2017 09:41


Napapiirin Residuum Oy järjestää yhdessä Pidä Lappi Siistinä ry:n kanssa tapahtuman ”Joulu ilman jätettä” maanantaina 18.12.2017 klo 16–20 Rovaniemen pääkirjastolla. Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille.

 

Tapahtuman tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan joulunajan kulutustottumuksiaan, vähentämään syntyvän jätteen määrää ja miettimään jo ennakkoon jouluna syntyvien jätteiden kierrätysmahdollisuuksia. Monia materiaaleja voi hyödyntää uudestaan esimerkiksi askartelussa tai paketoinnissa, joten kaikkea syntyvää roskaa ei suinkaan kannata heittää suoraan roskakoriin.

 

Luvassa on muun muassa paketointityöpaja, glögi- ja piparitarjoilu sekä infoa joulunajan jätteiden lajittelusta. Työpajassa on tarjolla kierrätysmateriaaleja, joita voi käyttää omien lahjojen paketointiin. Pyydämme ottamaan mukaan vain pienikokoisia lahjoja! Paikalle voi myös tulla vain hakemaan ideoita tai kysymään mieltä askarruttavia kysymyksiä jätehuoltoon, kierrätykseen tai lajitteluun liittyen.

 

”Joulu ilman jätettä” -tapahtuman aikana kirjaston aulassa pidetään myös Pidä Lappi Siistinä ry:n 30-vuotisjuhlavuoden huipentumaksi ripustetun valokuvanäyttelyn avajaiset. Näyttelyssä esitellään taiteilija Anttu Mattilan ottamia luontoaiheisia valokuvia ja se on esillä 18.–22.12.2017 välisen ajan.

Paras jäte on syntymätön jäte

Vastuullisen kuluttamisen ja jätehuollon tärkein ja ensimmäisenä mietittävä seikka on jätteen synnyn ehkäiseminen. Alla muutamia vinkkejä oman jätemäärän vähentämiseen:

 

  • Mieti, voisitko ilahduttaa läheistäsi aineettomalla joululahjalla materiaalin sijaan. Aineettomat lahjat voivat olla oman ajan antamista, esimerkiksi itse askarreltu lahjakortti, jolla lupaa lastenhoitoapua yhdeksi illaksi, tai ostettuja lahjakortteja, jotka tukevat paikallisia palveluita tai hyväntekeväisyyttä.

 

  • Paketoi joululahjat kierrätysmateriaaleja käyttäen. Lahjapaperina toimivat esimerkiksi sanomalehdet, kirjojen sivut, voimapaperi, kukkapaperit, kankaat ym. Keksipaketit ym. pienet pahvilaatikot voi päällystää esimerkiksi omilla piirustuksilla. Muoviset paketointinarut voi korvata nauhoilla, paperinaruilla tai langoilla. Paketoinnissa vain mielikuvitus on rajana!

 

  • Jouluruokailu kannattaa suunnitella tarkasti. Biojätteen määrää voi vähentää ostamalla vain sen, mitä tarvitsee, ja säilömällä ylijääneet ruoat mahdollisuuksien mukaan. Kierrätyskelpoiset jätteet, kuten foliot ja foliovuoat, kannattaa lajitella tarkasti ja viedä lähimmälle ekopisteelle.

 

Lisätietoja:

Napapiirin Residuum, tiedottaja Eeva Järvi-Laturi

Puh. 0207 120 238, eeva.jarvi-laturi@residuum.fi

 

Pidä Lappi Siistinä ry, järjestökoordinaattori Sanna Alaruikka

Puh. 044 7689 145, sanna.alaruikka@pidalappisiistina.fi