Jäte-Jaskan vinkit ekologisempiin lahjoihin sekä joulunajan jätteiden lajitteluun

13.12.2019 08:11


Mitä jos antaisitkin joululahjaksi elämyksen tai omaa aikaasi? Ilahtuisiko läheisesi ikkunanpesusta, hieronnasta tai lipusta ja seurasta museoon? Entä miten joulunajan jätteet kierrätetään? – Lue Jäte-Jaskan vinkit ympäristöystävälliseen jouluun sekä joulunajan jätteiden lajitteluun.

joulujaska                                                                                                                                  

Elokuvalippu, hiustenleikkuu tai hemmottelulahjakortti ilahduttaa varmasti lahjansaajaa. Lahjakortilla voi tarjota lahjansaajalle elämyksen tai tarpeellisen ja mieluisan palvelun. Samalla vähennetään tavaroiden tuottamisessa, pakkaamisessa ja kuljettamisessa syntyviä ympäristövaikutuksia ja päästöjä. Lahjakortin palvelun voi ostaa paikalliselta tuottajalta, jolloin tuetaan paikallisia tuottajia ja jätteen määrä vähenee. Lahjaksi voi antaa myös omaa osaamistaan, jolloin lahja on aineeton, mutta täynnä tunnetta.

 

Oivallinen joululahja on antaa omaa aikaansa. Yhteinen teehetki, retki laavulle nokipannukahveille tai lupaus lumiukon rakentamisesta saa varmasti aikaan innostuneen hymyn lahjansaajan kasvoille. Lahjakortilla voi tarjota myös esimerkiksi ikkunanpesun, lumitöidenteon tai lastenhoitoapua arkea helpottamaan.  Oman ajan tai palvelun tarjoaminen voi olla ekologisuuden lisäksi myös edullinen vaihtoehto.  Itse leivottu leivonnainen tai itse tehty käsityö kertoo antajan nähneen vaivaa lahjan eteen, ja voi olla saajalle erityisen tärkeä. Jos kuitenkin päätyy antamaan tavaralahjan, kannattaa valita hyvin tehty ja kestävä tuote. 

 

Ekologinen paketointi

 

Paketoinnissa voi valita ekologisemman vaihtoehdon paljon väriaineita sisältäville lahjapapereille. Lahjat voi paketoida sanomalehti- tai aikakauslehtipaperiin. Päälle voi askarrella ruusukkeen samasta materiaalista. Paketin voi koristella myös käytöstä poistetulla napilla. Luonnonmateriaalit paketin päällä sopivat joulun tunnelmaan – pieni havunoksa tai käpy riittää koristamaan paketin. Lahjan voi myös kiepauttaa kauniiseen kierrätyshuiviin, joka solmuineen on kaunis paketti sellaisenaan. Kertakäyttöisyyttä paketoinnissa on hyvä välttää valitsemalla uudelleen käytettävä pakkaus.

 

Joulunajan valaistus

 

Joulunaikaan luodaan usein tunnelmaa erilaisin valoin. Kynttilöillä valaistessa voi myös kiinnittää huomiota ekologisuuteen. Esimerkiksi hautausmailla kertakäyttöisistä muovikynttilöistä syntyy runsaasti jätettä. Haudalle kannattaakin viedä mieluummin kestävä lyhty, jonka sisällä on tavallinen kynttilä. Käytetyt led-kynttilät ovat sähkö-ja elektroniikkaromua ja niiden paristot ovat vaarallista jätettä. Joutsenmerkitty kynttilä on hyvä valinta, koska silloin kynttilän valmistuksessa on käytetty uusiutuvia raaka-aineita, kuten steariinia, vähintään 90 prosenttia.

 

Ruokahävikkiä pienemmäksi

 

Jouluruuan suhteen kannattaa muistaa kohtuus. Ruokajätettä voi välttää ostamalla vain sen verran kuin syödään. Hyvä tapa vähentää Ruokaa voi valmistaa tähteistä ja pakastamalla ylimääräinen ruoka myöhempää käyttöä varten.

 

Näin kierrätät joulunajan jätteet:

 

Joulukoristeet – Käytä uudelleen tai kierrätä eteenpäin. Rikkinäiset koristeet ovat polttokelpoista jätettä. 

 

Joulukortit – Joulukortit kuuluvat kartonginkeräykseen tai polttokelpoiseen jätteeseen.

 

Joulukukat ja -kukkakoristeet – Kuihtuneet kukat ja luonnonmateriaaleista valmistetut koristeet kuuluvat biojätteisiin. Poista koristeista mahdolliset maatumattomat osat ja koristeet ja käytä uudelleen tai laita polttokelpoiseen jätteeseen.

 

Joulukukkien käärepaperit – Silkkipaperit kuuluvat kartonginkeräykseen tai polttokelpoiseen jätteeseen, sanomalehtipaperi paperinkeräykseen ja alumiinipaperi pienmetalliin.

 

Kinkkurasva – Kinkkutemppu tulee taas! Pakkaa kinkkurasva kartonkitölkkiin, jäähdytä ja teippaa tölkki kiinni. Kinkkurasvaa vastaanotetaan Rovaniemellä K- Supermarket Rinteenkulmassa, K-Supermarket Ounasvaaralla, Saarenkylän K-Citymarketilla sekä Kierrätyspuisto Residuumissa Alakorkalossa.  Kinkkurasvan voi myös jäähdyttää, imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Kartonki- tai muovitölkkiin pakattuna ja jäähdytettynä kinkkurasva kuuluu polttokelpoiseen jätteeseen. Viemäriin paistinrasva ei kuulu koskaan, sillä se voi aiheuttaa tukoksen.

 

Kinkun luut – Isot luut ovat polttokelpoista jätettä. Pienet luut, lihat yms. kuuluvat biojätteeseen tai omaan kompostiin.

 

Konvehtirasia – Itse rasia: Kartonginkeräys
 Rasian muovikääre ja konvehtien muovinen alusta: Muovipakkausten keräys
 Konvehtikerrosten päällä oleva paperimainen levy: Kartonginkeräys 
 Konvehtien kääreet: Muovipakkausten, kartogin- tai metallinkeräys riippuen kääreen materiaalista

 

Kynttilät ja ulkoroihut – Tuikkukynttilöiden alumiinikuori sekä ulkoroihujen metallikuoret kuuluvat pienmetallinkeräykseen. Led-kynttilät ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. Kynttilän jäänne on polttokelpoista jätettä. Muoviset öljykynttilöiden kuoret ja hautakynttilöiden kuoret ovat polttokelpoista jätettä. Metallikannet ovat pienmetallia.

 

Laatikkoruokien vuoat – Foliovuoat kuuluvat pestynä pienmetallin keräykseen.

 

Lahjanarut – Kiiltävät, muoviset käärenauhat ovat polttokelpoista jätettä. Paperinarut lajitellaan kartonginkeräykseen.

 

Lahjapaperit – Käytä uudelleen tai laita polttokelpoiseen jätteeseen. Lahjapaperit sisältävät runsaasti painoväriä, teippejä ja tarroja eivätkä siksi sovellu kierrätykseen.

 

Lamput – Hehkulamput ja halogeenilamput ovat polttokelpoista jätettä. Energiansäästölamput ja loisteputket ovat vaarallista jätettä. Rikkinäiset kynttiläsarjat ja jouluvalot sekä muut valaisimet ovat sähkö- ja elektroniikkaromua. 

 

Luonnonkuusi – Kuivuneen kuusen voi polttaa pilkottuna omassa takassa tai hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Luonnonkuuset soveltuvat myös risu- ja oksajätteisiin kierrätysasemilla. Kuusen voi Rovaniemellä palauttaa myös ilmaiselle keräyspisteelle. Katso kuusenkeräyspaikat netistä.

 

Pakkaukset  Konvehti- ja keksirasiat sekä lelupaketit kuuluvat kartonginkeräykseen, samoin pahvilaatikot pieninä palasina. Ruskeat isot pahvilaatikot menevät litistettyinä pahvinkeräykseen. Muovipussit, pakkausmuovit ja styroksi kuuluvat muovipakkausten keräykseen. 

 

Ruoka – Ruokaa kannattaa ostaa vain sen verran kuin sitä syödään. Ylimääräisen ruuan voi  pakastaa vähentääkseen hävikkiä. Tähteistä voi tehdä hävikkiruokaa.

 

Tekokuusi – Teokukuusen voi tuoda metallinkeräykseen, jos kuusi on suurimmaksi osaksi metallia. Täysin muoviset kuuset kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. Led-valokuusi on sähkö-ja elektroniikkaromua.

 

Joulunaikana syntyy runsaasti jätettä, joten niitä kannattaa säilyttää kotona pyhien yli, jos se on mahdollista. Näin helpotat kuormittuvien ekopisteiden ylitsepursuamista joulunpyhien aikana.