Ekopisteiden innokkaat apurit

24.11.2017 10:23


Minibussi kurvaa Rovaniemen kauppatorin ekopisteelle yhtenä marraskuun sateisena aamuna. Autosta nousee reippaan oloinen työryhmä iloisesti hymyillen – Kolpeneen palvelukeskuksen Myllärin Pajan ”iskuryhmä” Kivenpyörittäjät on saapunut huoltamaan ekopistettä ja sen ympäristöä.

Kivenpyörittäjät Jonna Björbacka, Sami Hiukka, Teemu Kallio ja Juha Mutenia sekä ryhmän ohjaajat Jari Iivari ja Mervi Rousu kiertävät neljänä päivänä viikossa auttamassa Napapiirin Residuum Oy:n ylläpitämien ekopisteiden huoltotöissä. Kivenpyörittäjät huolehtivat yhteensä kahdeksan keskusta-alueen ekopisteen siisteydestä, arvioivat keräysastioiden täyttöasteita sekä raportoivat havainnoistaan, kuten ekopisteille jätetyistä sinne kuulumattomista tavaroista, Napapiirin Residuumin ekopistevastaava Matti Kauppiselle.

Kauppinen sanoo avun olevan erittäin tervetullutta varsinkin nyt talven tultua, sillä lumityöt vievät paljon hänen työaikaansa. Itse hän ehtii huoltaa keskustan ekopisteitä kahdesti viikossa, mutta Kivenpyörittäjien avustuksella kahdeksan ekopisteen siisteydestä huolehditaan viikon jokaisena arkipäivänä. Tällä on selvä vaikutus ympäristön siisteyteen.

Kivenpyörittäjät kauppatorin ekopisteellä
Pysähdyksen aikaiset tehtävät hoidetaan ripeästi. Jonna Björbacka (vas.) arvioi astioiden täyttöasteita, Sami Hiukka (kesk.) siistii Teemu Kallion (puuttuu kuvasta) kanssa ympäristöä roskista ja Juha Mutenia (oik.) vaihtaa roskapussin.

 

Syyskuun loppupuolella alkanut työurakka on ensimmäinen laatuaan Kivenpyörittäjille, vaikka pihatöiden tekeminen onkin ryhmälle entuudestaan tuttua.

– Autamme Rovaniemen seurakuntaa pihatöissä ja Rovaniemen Kehitys Oy:n kautta olemme aiemmin kastelleet kaupungin kukkia, kertoo Rousu.

– Ryhmä on toiminut ulkotyöryhmänä vuosikausia tehden vastaavanlaisia työtehtäviä Kolpeneen laitosalueella, joten ekopistehuollon aloittaminen sujui helposti. Kaupungin ulkopuolista työnantajaa ei Kolpeneen ulkopuolella ole kuitenkaan aiemmin ollut, täydentää Iivari.

Palvelukeskuksen ulkopuolinen työ on Iivarin mukaan erittäin hieno mahdollisuus.

– Tämä on aivan uutta, eivät nämä kaverit ole ikinä olleet missään ulkopuolisissa töissä. Olemme todella tyytyväisiä tähän hommaan.

Kivenpyörittäjien työvälineet, roskakourat.

 Napapiirin Residuum tarjosi Kivenpyörittäjille työvälineiksi roskakourat ja työhanskat, lumikolan, -lapion, haravan sekä roskapusseja. Huomiovaatteet ryhmällä oli omasta takaa.

”Me ollaan paras A-ryhmä!”

Ylpeys urakasta ja into työhön näkyy selvästi jokaisesta Kivenpyörittäjästä. Hiukan mukaan ekopistehuolto on kivaa hommaa, kun ympärillä on hyvä ja luotettava työryhmä. Häntä komppaa myös Björbacka.

– Ohjaajat ovat luotettavia ja työryhmässä on luotettavat työkaverit, niin kyllähän tähän kannatti lähteä!

– Me ollaan paras A-ryhmä, eikö vaan? kysyy Iivari porukalta.

Kysymys saa riemukasta kannatusta, eikä hyvä yhteishenki voi jäädä huomaamatta, kun koko ryhmä heittää toisilleen innokkaat ”ylävitoset”.

Ekopistehuolto on opettanut Kivenpyörittäjille muun muassa jäteastioiden täyttömäärän arvioimista, jota aluksi harjoiteltiin yhdessä ohjaajien kanssa. Myös kierrätysasiat ovat käyneet entistä tutummiksi. Kallio kertoo keräävänsä pahvit, kuten mehu- ja maitopurkit, erilleen ja tuovansa ne sitten ekopisteelle ja Mutenia kierrättää paristot. Björbacka kertoo kierrättävänsä sekä kotona Kolpeneen asuntolassa että koululla.

– Kolpeneella on todella hyvin hoidettu kierrätysasiat: ainakin biojäte, paperit ja kartongit kerätään erilleen, täsmentää Iivari.

Myllärin Pajalla kierrätetään lisäksi asiakkaiden purkamaa pienelektroniikkaa sekä paristoja, metallia ja muovia. Muut palvelukeskuksen ryhmät hyödyntävät paljon erilaisia kierrätysmateriaaleja askartelussa ja myyntituotteiden valmistuksessa.

Urakasta tiedossa rahastipendi

Napapiirin Residuum palkitsee Kivenpyörittäjät toukokuun 2018 loppuun kestävästä urakasta pienellä rahastipendillä. Rahallinen korvaus ei kuitenkaan ollut motivoiva syy ekopistehuoltoon ryhtymiseen.

– Rahasumma oli itseasiassa iloinen yllätys. Olisimme toteuttaneet urakan hyväntekeväisyyspohjaltakin, naurahtaa Iivari.

Stipendirahoista osa investoidaan luultavasti muutamaan uuteen huomiotakkiin. Töitä tehdessä huomiovaatteiden pito on pakollista, mutta takit ovat muutenkin ryhmäläisten omassa käytössä.

– Takkia voi hyvin pitää pimeällä ja pakkasella, toteaa Björbacka.

Lopuilla stipendirahoilla Kivenpyörittäjät haluaisivat matkustaa ohjaajien kanssa jonnekin kauas, esimerkiksi Haaparannan Ikeaan, Ranualle tai Tornion Umpitunneliin.

Napapiirin Residuum Oy:n tiedottaja Eeva Järvi-Laturi haastatteli Kivenpyörittäjä-ryhmän ohjaajia Mervi Rousua ja Jari Iivaria sekä ryhmäläisiä Jonna Björbackaa, Sami Hiukkaa, Teemu Kalliota ja Juha Muteniaa torstaina 9.11.2017 Rovaniemen kauppatorin ekopisteellä.

Lisätietoja:

Eeva Järvi-Laturi, tiedottaja, Napapiirin Residuum, puh. 0207 120 238, eeva.jarvi-laturi@residuum.fi

Matti Kauppinen, ekopistevastaava, Napapiirin Residuum, puh. 0207 340 197,

matti.kauppinen@residuum.fi